ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
Τι δεν έχουν καταλάβει στο ΣΥΝ;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά του να «θολώσει τα νερά» σχετικά με τη θέση του για το άρθρο 16 του Συντάγματος βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του ΣΥΝ και της «Αυγής». Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, λοιπόν, έθετε το εξής ερώτημα:

«Γιατί ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει τη σοφότερη πράξη να μην δώσει τώρα τις ψήφους τους, ώστε να απαιτείται η δική του συναίνεση στην τελική ρύθμιση; Ποτέ δε δόθηκε απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα». Ψέμα! Από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, από τις πρώτες θέσεις που διατύπωσε και διαμόρφωσε ήταν και η θέση του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Το ψήφισαν ομόφωνα στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το κατέθεσαν γραπτώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ενόψει της αναθεώρησης. Ετσι, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή, η απαιτούμενη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι δεδομένη, καθώς αποτελεί διακηρυγμένη θέση του κόμματος. Αλλωστε, οι όποιες διαφωνίες διατυπώνονται τώρα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Τι δεν έχουν καταλάβει, λοιπόν, οι του ΣΥΝ και ρωτούν και ξαναρωτούν; Ποιον εξυπηρετούν όταν καλλιεργούν αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γείρει κατά της αναθεώρησης του άρθρου;

Δεν πληρώθηκαν οι εφημερίες!

Απλήρωτοι για τις εφημερίες που έκαναν τον περασμένο Νοέμβρη παραμένουν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί η πληρωμή των εφημεριών στους γιατρούς του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όπως άλλωστε και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας. Να σημειώσουμε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τα κονδύλια για τις εφημερίες υπολογίζονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία των νέων κλινικών που συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις που διατίθενται να μην επαρκούν για το σύνολο των εφημεριών. Πρόσθετες ανησυχίες στους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας δημιουργεί και το νέο καθεστώς των εφημεριών που θα διαμορφωθεί το νέο έτος μετά την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της ΕΕ που αφορά στις ώρες απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση του γι' αυτό το θέμα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος, αν και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα διαβεβαίωνε για το αντίθετο. Φυσικά, τα μεγάλα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και όλων των νοσοκομείων της χώρας δε θα λυθούν με την όποια «αλλαγή» στο σύστημα των εφημεριών, αλλά με την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και με όλες τις προσλήψεις επιστημονικού και άλλου προσωπικού που είναι αναγκαίο να γίνουν. Ομως, η κυβέρνηση δεν έχει αυτόν τον προσανατολισμό καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι η υποβάθμιση και η πλήρης εμπορευματοποίηση του «δημόσιου» τομέα της Υγείας και η αύξηση των κερδών των ιδιωτών επιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο.

Θέμα ... εμφάνισης

«Το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας έχει μπει πια στο τραπέζι. Η συνεργασία είναι θέμα χρόνου, αλλά πρέπει να εμφανιστεί ως εναλλακτική, συμμαχική πρόταση αριστερής διακυβέρνησης έναντι της συντηρητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται σήμερα», δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος στον ρ/σ Αθήνα 9,84, για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Οπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα βρίσκεται ουσιαστικά στο «πλασάρισμα» της όλης υπόθεσης ή, αλλιώς, στην επιλογή του κατάλληλου περιτυλίγματος...

Χωρίς ετοιμότητα

Παραμονές Χριστουγέννων κλήθηκε, και συνεδρίασε χτες εκτάκτως, η Διακομματική Επιτροπή - είναι πρόεδρος ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος - για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αιμοδοσίας με συνοδό εξοπλισμό για το μοριακό έλεγχο του αίματος (σύστημα ΝΑΤ). Θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξέταση της ένστασης της εταιρείας «Roche Diagnostics Hellas», με την οποία προσβάλλει ως παράνομη τη διακήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των αντιδραστηρίων. Ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός, ύψους 208.250.000 ευρώ και συνολικής διάρκειας πέντε ετών, θα γίνει στις 9/1/2006.

Στη χτεσινή, λοιπόν, συνεδρίαση, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αριστείδης Καλογερόπουλος, ζήτησε παράταση του διαγωνισμού μέχρι τις 25/1/2006 για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για τη συζήτηση της ένστασης. Παράταση στο διαγωνισμό δε δόθηκε και η συζήτηση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Διαγωνισμοί, όμως, τέτοιων μεγεθών είναι εύλογο να προκαλούν ενστάσεις και κάθε είδους ανταγωνισμούς, για τους οποίους κάθε δημόσιος φορέας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να εφοδιάζει τις αντίστοιχες Επιτροπές με τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρούν, με τη σειρά τους, στις σωστές κρίσεις. Αλλιώς οι καθυστερήσεις, και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα του ελέγχου του αίματος, μπορεί να αποβούν όχι απλώς επιβλαβείς, αλλά μοιραίες - όπως έχει δείξει η εμπειρία - για την ανθρώπινη ζωή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκή εκλογολογία

Η υποκινούμενη, από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, εκλογολογία των τελευταίων ημερών δεν έχει μόνο το συνήθη αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη αφού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επισείεται ως απειλή ή ωμός εκβιασμός για να περάσουν πιο εύκολα οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις!

Το εκβιαστικό δίλημμα «ή θα κάνουμε (σ.σ. αντιδραστικές) αλλαγές ή θα πάμε σε εκλογές», που με τον πιο καθαρό τρόπο έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε κυριακάτικη συνέντευξή της, δείχνει πεντακάθαρα πώς αξιοποιεί η κυβέρνηση την εκλογολογία για να προωθήσει τους αντιλαϊκούς στόχους της πολιτικής της. Στην πραγματικότητα επιχειρεί συστηματικά και επίμονα να εμποδίσει τη διεκδίκηση λύσης στα λαϊκά προβλήματα, να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες που γίνονται ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της, καθώς τους «ενοχοποιεί» για την ...καθυστέρηση ή μη υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεών» της! Επιδιώκει δε μ' αυτή τη λογική να δείξει ότι η παρεμπόδιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων καθυστερεί την ανάπτυξη, άρα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μέγα ψέμα, αφού η ανάπτυξη είναι για το κεφάλαιο. Οι υπόγειες διαρροές από κυβερνητικά στελέχη πως «αν η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ογκώδες λαϊκό κίνημα ενάντια στο άρθρο 16 ή τις αλλαγές στην Παιδεία, ο Καραμανλής θα πάει σε εκλογές», δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τους επιδιωκόμενους στόχους της εκλογολογίας. Σε κάθε περίπτωση, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και τώρα και μετά τις εκλογές, είτε γίνουν πρόωρα είτε, πράγμα απίθανο, κανονικά.

Από την άλλη, είναι εξαιρετικά βολικό να κυριαρχεί στην επικαιρότητα το «βασανιστικό» ερώτημα πότε θα αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές ο Κ. Καραμανλής (Ιούνη ή Οκτώβρη) και την ίδια ώρα να περνά στις λαϊκές συνειδήσεις σε «δεύτερη μοίρα» η υλοποίηση βαθιά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Εξυπηρετεί περίφημα την κυβέρνηση η ανακύκλωση της εκλογολογίας την ώρα που προχωρά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην ψήφιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ασφαλώς και προτιμά να αποσπάται η προσοχή της «κοινής γνώμης» με τα εκλογικά σχέδια και «αιφνιδιασμούς» της και την ίδια στιγμή να προχωρά η εκποίηση των λιμανιών, οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής», ή να ψηφίζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας (ιδιωτικά ΑΕΙ, κατάργηση μονιμότητας στο δημόσιο, παράδοση των δασών και του περιβάλλοντος στο κεφάλαιο, κ.ά.). Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να πυροδοτήσει την εκλογολογία, αφήνοντας με την ομιλία του κατά τη διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στην εκλογολογία «παίζει» και το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας και στον αποπροσανατολισμό και στην καλλιέργεια αυταπατών για άλλη διαχείριση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής. Αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε: Το δίλημμα των πρόωρων εκλογών δεν πρέπει να αγγίζει στο ελάχιστο τους εργαζόμενους, που από τη μια είναι ανάγκη να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενισχύοντας τον ταξικό προσανατολισμό τους και από την άλλη να γυρίσουν αποφασιστικά τις πλάτες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Και τώρα και μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ