ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Πόλεμος με αμερικανική «χορηγία»

Μέλη του «τακτικού στρατού των πολεμάρχων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ

Associated Press

Μέλη του «τακτικού στρατού των πολεμάρχων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ
ΜΠΑΪΝΤΟΑ, ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ, ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Οι μάχες μαίνονται σε πολλαπλά μέτωπα στη Σομαλία, όπου η πάγια υποστήριξη προς την «μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση» από εταιρείες μισθοφόρων που χρηματοδοτεί - σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Africa Confidential τον Αύγουστο - η CIA, όπως, π.χ. η ATS Worldwide, και, σε καθοριστικό βαθμό, η εισβολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών της Αιθιοπίας στη Σομαλία, με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ - σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» την περασμένη βδομάδα - αποτέλεσαν τις αιτίες που οι πολέμαρχοι μπόρεσαν να αντεπιτεθούν στους ισλαμιστές μαχητές της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιάζει να άνοιξε ένα νέο, «έμμεσο» πολεμικό μέτωπο στο Κέρας της Αφρικής, με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου της Σομαλίας, που διαθέτει στρατηγική θέση (οι ακτές της επιβλέπουν την έξοδο της διώρυγας του Σουέζ, άρα και τα δεξαμενόπλοια από τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες). Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, η Ουάσιγκτον υποστήριξε τη θέση πως αυτοί που πρέπει να «αποσυρθούν» είναι όσοι βρίσκονται στη Σομαλία «παράνομα» αλλά όχι ο στρατός της Αιθιοπίας (!) καθώς εισέβαλε στη χώρα μετά από... «πρόσκληση» της προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης των πολεμάρχων, ακυρώνοντας έτσι το υπό συζήτηση ψήφισμα του ΣΑ που θα καλούσε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η Ουάσιγκτον παρουσιάζει τη σύρραξη στη Σομαλία υπό το παραμορφωτικό πρίσμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και δη της «ισλαμικής τρομοκρατίας», αναμασώντας συνήθη κλισέ περί του ότι, αν δε νικήσουν οι πολέμαρχοι αλλά η ΕΙΔ, η χώρα θα καταστεί μια «βάση» των ανδρών του Οσάμα μπιν Λάντεν - πράγμα τουλάχιστον αμφισβητήσιμο. Κινείται βάσει αυτής της «λογικής», και με τις δικές της πλάτες ο Μέλες Ζενάουι, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, δε δείχνει - φυσικά - να έχει καμιά πρόθεση να αποσύρει το στρατό του από το έδαφος της Σομαλίας, όπως τον κάλεσαν να κάνει απεσταλμένοι της Αφρικανικής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και της IGAD. Η αιθιοπική εισβολή ανακινεί τα πάθη της εποχής του πολέμου Αιθιοπίας-Ερυθραίας αλλά και γενικότερης, γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή. Πέραν αυτού, όπως επισήμανε η «Ζιουντόιτσε Τσάιτουνγκ», ακόμη και η εισβολή του στρατού της Αντίς Αμπέμπα, που φέρεται να «πολιορκεί το Μογκαντίσου», από το οποίο απέχει 30 χλμ., μοιάζει απίθανη. Ακόμη κι αν καταφέρει μια στρατιωτική νίκη με δεδομένη την ασύγκριτη υπεροχή του από πλευράς υλικού, ο στρατός της Αιθιοπίας μοιάζει απίθανο να εξοντώσει τους ισλαμιστές, που διαθέτουν ευρεία λαϊκή βάση (αφού αποκατέστησαν την ειρήνη στις περιοχές που κατέλαβαν). Η «Ταγκεστσάιτουνγκ», μάλιστα, χαρακτήρισε την αμερικανική τακτική «ηλίθια» λόγω των κινδύνων που εγείρει.

Ο Ερυθρός Σταυρός έκανε λόγο για τουλάχιστον 850 τραυματίες σε νοσοκομεία, ενώ και οι δύο πλευρές υποστήριξαν πως σκότωσαν «εκατοντάδες» αντιπάλους τους, σύμφωνα με το BBC. Η κόλαση των μαχών οδήγησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ να αναστείλει την αεροπορική ρίψη πακέτων βοήθειας και τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας. Η ξηρασία - μετά τις πλημμύρες στα τέλη του καλοκαιριού - και ο πόλεμος απειλεί με λιμό εκατομμύρια πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και φεύγουν προς κάθε δυνατή κατεύθυνση - ήδη, πάνω από 18.000 κατέφυγαν στην Κένυα.

Η «χαοτική» Σομαλία - στην οποία η Ουάσιγκτον δοκίμασε τη γεύση μιας ταπεινωτικής ήττας στο επίπεδο της εικόνας, πριν 13 χρόνια - ζει μαρτυρικές στιγμές για άλλη μια φορά, υπό τα ικανοποιημένα βλέμματα της Ουάσιγκτον και τα απαθή βλέμματα των περισσότερων Ευρωπαίων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Φταίνε... τα θύματα

ΛΑΓΟΣ.-- Νέα κατασταλτικά μέτρα ανήγγειλε χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας, μετά την τελευταία πολύνεκρη πυρκαγιά που κόστισε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων - 260 σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, 1.000 σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα - που προκλήθηκε ενώ φτωχοί πολίτες προσπαθούσαν να μαζέψουν αργό πετρέλαιο από αγωγό που είχε διαρροή λόγω «σαμποτάζ των ανταρτών». Ο κατάλογος των πολύνεκρων παρόμοιων δυστυχημάτων στη Νιγηρία - 8η χώρα σε παραγωγή πετρελαίου, ο πληθυσμός της οποίας ζει υπό συνθήκες απίστευτης φτώχειας και πλήρους ανέχειας - τελειωμό δεν έχει. Με δεδομένο ότι ο λαός της χώρας στις περιοχές από όπου διέρχονται οι αγωγοί ζει με πολύ λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα, η προτροπή του υπουργού Πληροφόρησης της Νιγηρίας προς τους πολίτες να «μην κάνουν βανδαλισμούς και κλέβουν» πετρέλαιο από αγωγούς που έχουν διαρροή και αντ' αυτού «να το αναφέρουν στις αρχές» μοιάζει με κακόγουστο αστείο: Ενας κουβάς πετρέλαιο ισούται με τα χρήματα που οι περισσότεροι από τα θύματα θα κέρδιζαν σε ένα χρόνο.

Ενας ενδεικτικός κατάλογος πρόσφατων καταστροφών, όπως τον μετέδωσε το BBC - αρκετά «αποπληθωρισμένος» όσον αφορά τους αριθμούς των θυμάτων: Το Μάη του 2006, 150 νεκροί στο Λάγος, το Δεκέμβρη του 2004, 20 νεκροί, το Σεπτέμβρη του 2004, 60 νεκροί, τον Ιούνιο του 2003, 105 νεκροί στην πολιτεία Αμπια, τον Ιούλιο του 2000, 300 νεκροί στη Γουάρι, το Μάρτη του 2000, 50 νεκροί στην Αμπια και τον Οκτώβρη του 1998, τουλάχιστον 1.000 νεκροί στο Τζέσε.

Το εξοργιστικότερο στοιχείο, όμως, όσον αφορά την τραγωδία, ήταν η δήλωση του προέδρου της χώρας Ολεσεγκούν Ομπάσαντζο: Ο πρόεδρος είπε ότι «του προκάλεσε σοκ και θλίψη», τι νομίζετε; «Ο βανδαλισμός και η κλοπή» στον αγωγό (!) που «προκάλεσε την καταστροφή».

ΣΟΥΔΑΝ
Δεν «υποτάσσεται αρκετά» το Χαρτούμ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η εκδήλωση πρόθεσης «συμβιβασμού» που φέρεται να εξέφρασε ο πρόεδρος του Σουδάν Ομαρ αλ Μπασίρ με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία δηλώνει ότι θα αποδεχόταν μια κοινή αποστολή «ειρηνευτικής» δύναμης από τα Ηνωμένα Εθνη και την Αφρικανική Ενωση στο Νταρφούρ -κάτι που η πετρελαϊκή βιομηχανία αναμένει πώς και πώς... - δεν ικανοποίησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ: Διπλωμάτες έλεγαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι το αίτημα του αλ Μπασίρ το Χαρτούμ να έχει λόγο όσον αφορά την αποστολή και τους κανόνες εμπλοκής και δράσης των στρατευμάτων «θέτει εν αμφιβόλω» την εφαρμογή του σχεδίου δημιουργίας προτεκτοράτου. Η Ουάσιγκτον θα ήθελε τον Μπασίρ στο σκαμνί κάποιου «διεθνούς δικαστηρίου» μάλλον, παρά ως εταίρο, και ένα προτεκτοράτο στο κρατίδιο, όπου μαίνεται τα τελευταία χρόνια εμφύλια σύρραξη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εξετάσει το θέμα του Νταρφούρ μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους στα Ηνωμένα Εθνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ