ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ
Οι αυξήσεις αρχίζουν από το Ρίο - Αντίρριο

Από το Ρίο - Αντίρριο αρχίζει τελικά ο «χορός» των αυξήσεων των διοδίων, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των εθνικών οδικών αξόνων με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» που προώθησαν και υλοποιούν, παίρνοντας η μια τη σκυτάλη από την άλλη, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι από τις 8 Γενάρη 2007 η εταιρεία «Γέφυρα» που διαχειρίζεται το Ρίο - Αντίρριο ανακοίνωσε ότι αναπροσαρμόζει την τιμή των διοδίων για όλα τα οχήματα, εκτός των μοτοσικλετών η τιμή για τα οποία παραμένει σταθερή στο 1,7 ευρώ. Σημειώνεται ότι η τιμή των διοδίων για τα ΙΧ αυξάνεται κατά 3,8%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» επισήμως με 3,2%. Ειδικότερα οι νέες τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Επιβατικά ΙΧ: 10,90 ευρώ (από 10,50 ευρώ)
  • Φορτηγά διαξονικά: 16,80 ευρώ (από 16,20)
  • Φορτηγά τριαξονικά: 27,30 ευρώ (από 26)
  • Φορτηγά τετραξονικά και άνω: 37 ευρώ (από 36)
  • Λεωφορεία έως 20 θέσεων: 25,50 ευρώ (από 24,20)
  • Λεωφορεία 20 έως 40 θέσεων: 36 ευρώ (από 34,50)
  • Λεωφορεία άνω των 40 θέσεων: 55 ευρώ (από 52,50)

Αναπροσαρμογές γίνονται και στις εβδομαδιαίες κάρτες των 10 διελεύσεων (62,50 ευρώ για τα ΙΧ, από 62 - 309,50 ευρώ για τα τριαξονικά φορτηγά, από 306 και 334 ευρώ για τα μεγάλα λεωφορεία, από 324,16 ευρώ για τις μοτοσικλέτες, από 15), αλλά και στις κάρτες μετ' επιστροφής. Σταθερές παραμένουν μόνο οι τιμές για τα οχήματα που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό σύστημα e-pass, που αφορούν χρήστες που κάνουν πάνω από 20 διελεύσεις το μήνα.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ανάλογες αυξήσεις να ανακοινώσει και η Αττική Οδός, ενώ από το Μάη θα αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές διοδίων και στο υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο, όπου από το 2010 και μετά αναμένεται να είναι υπερτριπλάσιες...

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Πράσινη φιέστα με γαλάζιο πυροτέχνημα

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» παρέστη μόνο στο τυπικό μέρος της ορκωμοσίας

Σε μια ακαλαίσθητη φιέστα, που έμοιαζε με προεκλογική εκδήλωση, μετέτρεψε τη χτεσινή ορκωμοσία των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων η διοίκηση της υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς (ΠΑΣΟΚ). Στη φιέστα συμμετείχε, με τον τρόπο της, και η παράταξη της ΝΔ με μια αποχώρηση - πυροτέχνημα. Το βίντεο που προβλήθηκε θύμιζε διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ ενώ οι ομιλίες της Φ. Γεννηματά, του Γ. Σγουρού και του Γ. Μίχα - που κράτησαν περίπου μία ώρα - ήταν γεμάτες κούφια λόγια που υποτιμούσαν όποιον τις άκουσε.

Απ' την ορκωμοσία αποχώρησε η παράταξη «Υπερνομαρχία Δράσης» σε μια κίνηση εντυπωσιασμού. Ο επικεφαλής της Αρ. Ντινόπουλος μίλησε για μετατροπή της ορκωμοσίας σε φιέστα λες και δε γνώριζε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η αποχώρηση έγινε αφού η παράταξή του και αυτός παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης...

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) παρέστησαν μονάχα στο τυπικό μέρος της ορκωμοσίας. Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΝΑΣ δήλωσε πως διεξήχθη «μια φιέστα χωρίς αισθητική και γούστο». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ετσι είναι ο δικομματισμός, για τις φιέστες και το θεαθήναι. Απ' την πλευρά μας εμείς δε συμμετείχαμε σ' αυτή τη φιέστα, παρευρεθήκαμε μόνο στο τυπικό μέρος της ορκωμοσίας. Αξία έχει ότι η αντίληψη που έχουμε για τη Νομαρχία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικότερα είναι διαφορετική, μια αντίληψη και μια νοοτροπία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος».

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, μιλώντας στον «Ρ» τόνισε πως η παράταξη «θα κάνει μια προσπάθεια ώστε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να χρησιμοποιηθεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και όχι εναντίον τους. Αυτή τη στιγμή έχει υποβαθμιστεί σε δημόσια υπηρεσία. Εμείς θα αγωνιστούμε για να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιηθεί υπέρ του λαϊκού κινήματος».

ΔΡΑΜΑ
Σοβαρά ερωτήματα για το θάνατο του 35χρονου

Σοβαρά ερωτήματα γεννά ο ισχυρισμός των δύο αστυνομικών ότι αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν τον 35χρονο αθίγγανο, γιατί αυτός κινήθηκε με το τζιπ στο οποίο επέβαινε εναντίον τους, απειλώντας μάλιστα με ένα πιστόλι που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικο.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι δύο αστυνομικοί οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, η οποία τους άφησε ελεύθερους και τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή γιατί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 35χρονο, θεωρώντας ότι τους επιτέθηκε με όπλο, το οποίο τελικά αποδείχτηκε πλαστικό. Το περιστατικό συνέβη στο Δοξάτο Δράμας κατά τη διάρκεια καταδίωξης ομάδας 6 Αθιγγάνων, που επιχείρησαν να εισέλθουν στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων για να κλέψουν μετασχηματιστές.

Συγγενείς και φίλοι του άτυχου άνδρα έλεγαν ότι ο άνθρωπός τους πυροβολήθηκε πισώπλατα και εν ψυχρώ, ενώ βεβαίωναν μετά και τη συνομιλία που είχαν με τους Αθιγγάνους που κατόρθωσαν να διαφύγουν τη σύλληψη ότι οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο χώρο της αιματηρής συμπλοκής ήταν τέσσερις και όχι δύο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση Δράμας.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κατατέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα

Την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του σχεδίου ΠΔ με το οποίο αλλάζει ο τρόπος εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία και το απέστειλε προχτές στο ΣτΕ, προτείνοντας την εξέτασή του από την Ολομέλεια και όχι από το 5ο Τμήμα. Το τελικό σχέδιο ΠΔ δεν περιλαμβάνει τις διατάξεις που προέβλεπαν ότι από την 1η Γενάρη και μέχρι την εκλογή των νέων οργάνων, δηλαδή των ΤΕΔΚ των νομών και της ΚΕΔΚΕ, τη διοίκηση θα ασκούσαν υπηρεσιακοί τους προϊστάμενοι. Παρατείνεται, δηλαδή, η θητεία των σημερινών διοικήσεων μέχρι την εκλογή των νέων.

Σε κάθε περίπτωση και το νέο σχέδιο ΠΔ που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών, διατηρεί αλλά και ενισχύει τον καλπονοθευτικό τρόπο εκπροσώπησης των παρατάξεων στα συλλογικά όργανα, τον οποίο είχε νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη τότε της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ. Την ίδια στιγμή, αποδυναμώνει ακόμα παραπέρα τη δύναμη των μειοψηφιών των δημοτικών συμβουλίων, οι οποίες εκπροσωπούνταν στα όργανα με μόλις 25%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ