ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στο κενό κάθε προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης

Με κοινό τους ψήφισμα καταγγέλλουν τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στα «Ελληνικά Πετρέλαια»

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 21 Δεκέμβρη 2006 που αποκάλυπτε το φιρμάνι της διοίκησης των ΕΛΠΕ
Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 21 Δεκέμβρη 2006 που αποκάλυπτε το φιρμάνι της διοίκησης των ΕΛΠΕ
«Τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ δε ζητάμε την άδεια κανενός για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την παρέμβαση και την αποκάλυψη όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η αστική τάξη μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας. Δε ζητάμε την άδεια κανενός για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ταξική ενότητα των εργαζομένων και για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και των εκάστοτε κυβερνήσεων».

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα είναι η απάντηση των ταξικών δυνάμεων προς την κυβέρνηση, τη διορισμένη διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) και τους μεγαλομετόχους της επιχείρησης, που με αντιδημοκρατικά φιρμάνια επιχειρούν να επιβάλουν την απαγόρευση της πολιτικής δράσης στο χώρο δουλιάς χιλιάδων εργαζομένων.

Τη διαμαρτυρία τους για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις εκφράζουν έξι ταξικά σωματεία της Αθήνας με ψήφισμά τους, καταγγέλλοντας τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, «η οποία, με ανακοίνωσή της απαγορεύει την ανάρτηση ή διακίνηση ανακοινώσεων μέσα στο εργοστάσιο, πέρα από τις επίσημες "ανακοινώσεις" του σωματείου εργαζομένων». Πρόκειται για το θέμα που είχε αποκαλύψει και ο «Ρ» στις 21 Δεκέμβρη. Το ψήφισμα συνυπογράφουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου» και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος».

Οπως σημειώνουν τα ταξικά σωματεία, «η απόφαση αυτή της διοίκησης των ΕΛΠΕ χτυπάει ευθέως το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση των εργαζομένων, αλλά πάνω απ' όλα επιχειρεί να φιμώσει τις ταξικές φωνές, τους κομμουνιστές εργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που πρωτοστατούν για την οργάνωση του αγώνα στα "Ελληνικά Πετρέλαια" του μεγαλομετόχου Λάτση. Ο Λάτσης έχει συνένοχό του σ' αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο και την εργοδοτική κυβερνητική συνδικαλιστική πλειοψηφία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που μέχρι τώρα δεν έχουν τολμήσει να αντιδράσουν ούτε για τους τύπους».

«Για εμάς, τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, η προσπάθεια της επιχείρησης να περιορίσει τις φωνές που αντιστέκονται στα αντεργατικά της σχέδια και χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης, πέφτει στο κενό», ξεκαθαρίζεται στο ψήφισμα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ»
Παράνομη κρίθηκε η απόλυση εργαζόμενου

Με απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιβάλλει την επαναπρόσληψη του Φώτη Δράκου

Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αγωγή του μάγειρα Φώτη Δράκου και επιβάλλει την επιστροφή του εργαζόμενου στο ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα», ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, η διεύθυνση του οποίου τον απέλυσε για τη συνδικαλιστική του δράση το Μάη του 2005. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν δώσει μάχη ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή, είχαν αποκαλύψει στον κλάδο τους πραγματικούς λόγους της απόλυσης, όπως και στο δικαστήριο στη συνέχεια, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πρόσφατη απόφασή του.

Ο συνδικαλιστής είχε απολυθεί, γιατί συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ήταν υποψήφιος με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στις αρχαιρεσίες του κλαδικού σωματείου, καθώς και γιατί διεκδίκησε οφειλούμενη άδεια από το 2003, δική του και 14 ακόμα συναδέλφων του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην απόφαση, η ενεργή συμμετοχή του εργαζόμενου στις κινητοποιήσεις που οργάνωνε εκείνη την περίοδο ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας για τη διεκδίκηση και προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων, η συμμετοχή με το ψηφοδέλτιο της «ΔΑΣ» στις εκλογές του σωματείου, «δεν αποδείχτηκε ότι μείωναν την απόδοσή του στην εργασία του. Οι ενέργειές του όμως αυτές, μόνες και σε συνδυασμό, ενόχλησαν τη διοίκηση της εναγομένης, η οποία αφενός μεν εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά της στον ενάγοντα εξαιτίας της παραπάνω δράσης του, η οποία, όπως προαναφέρθηκε δε μείωνε την απόδοσή του, αφετέρου δε προσπαθώντας να προλάβει και να αναστείλει παρόμοιες κινητοποιήσεις εκ μέρους και των λοιπών εργαζομένων, απέλυσε τον ενάγοντα».

Με βάση τα παραπάνω, το δικαστήριο αποτελούμενο από την δικαστή Αγγελική Καγιούλη και τη Γραμματέα Φρειδερίκη Τσοκάρα υποχρεώνει την επιχείρηση να επαναπροσλάβει τον Φ. Δράκο και να του καταβάλει έντοκα τους μισθούς που έχασε απ' όταν απολύθηκε.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολα «μέλι γάλα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στα Λιπάσματα της Θεσσαλονίκης μετά και τη χτεσινή νέα συνάντησή τους. Εχοντας αποδεχτεί πλήρως τα σχέδια για σταδιακή συρρίκνωση του εργοστασίου, με τελικό στόχο το λουκέτο, η συνδικαλιστική πλειοψηφία απέσυρε κάθε ευθύνη από την κυβέρνηση για το πετσόκομμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μετέφερε οριστικά τη συζήτηση στο «γήπεδο» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, συζητώντας για το ποιοι θα απολυθούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του σωματείου χαρακτήρισε «άναρχη» τη λίστα των απολυμένων που ανακοίνωσε η εργοδοσία, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε σε χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση χωρίς να υπάρξει καμιά εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα, το σωματείο προσανατολίζεται σε αγωγές για να υπερισχύσει η δική του λίστα! Από την πλευρά του, ο Γερ. Γιακουμάτος δεν έχασε την ευκαιρία να ισχυριστεί πως «ό,τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους το τήρησε στο ακέραιο» και με απύθμενο θράσος να... ευχηθεί «καλή λειτουργία στα νέα Λιπάσματα».

ΣΥΚΑΡΗΣ: Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα «ΣΥΚΑΡΗΣ» στο Μενίδι πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη και τις αποζημιώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει κλείσει σταδιακά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όλα τα καταστήματά της, εκτός από αυτό στο Μενίδι, πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ενώ έχει ήδη κηρύξει πτώχευση. Χτες η εργοδοσία ήταν «εξαφανισμένη» από το κατάστημα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να τους καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα.

ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΕΗ: Τη λήψη μέτρων για τη μείωση των «ατυχημάτων» στους χώρους των λιγνιτικών ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των οποίων παραμένει σταθερά υψηλός, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος». Στη διάρκεια του 2006 σκοτώθηκε ένας εργάτης, ενώ σε άλλα 19 ατυχήματα οι εργαζόμενοι υπέστησαν κατάγματα στη λεκάνη και τα πόδια. Το 2005 καταγράφτηκαν 22 ατυχήματα και 20 το 2004. Τα δραματικά αυτά στοιχεία αποκαλύπτουν το βάρβαρο εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφώσει η ΔΕΗ ΑΕ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Ως άμεσο μέτρο για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ διεκδικούν την ίδρυση παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Πτολεμαΐδα, που θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Τη συνέχιση του απεργιακού τους αγώνα, με την κήρυξη νέας τριήμερης απεργίας που ξεκίνησε από χτες, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αιγαίου διεκδικώντας την άμεση θεσμοθέτηση πάγιων εξόδων κίνησης, ποσού ανάλογου με αυτό που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, καθώς και την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων του υπουργείου. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, ο υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης δήλωσε προκλητικά ότι η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχει έχει αποφασίσει να «μη συνομιλεί με απεργούς».

ΙΚΑ: Σε εφαρμογή μπαίνει το σχετικό άρθρο του νόμου 3518/06 για τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ, το χάρισμα δηλαδή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μπαταξήδες εργοδότες, στα πρότυπα προηγούμενων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όσοι θέλουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση μέχρι τις 2 Απρίλη 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ