Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολα «μέλι γάλα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στα Λιπάσματα της Θεσσαλονίκης μετά και τη χτεσινή νέα συνάντησή τους. Εχοντας αποδεχτεί πλήρως τα σχέδια για σταδιακή συρρίκνωση του εργοστασίου, με τελικό στόχο το λουκέτο, η συνδικαλιστική πλειοψηφία απέσυρε κάθε ευθύνη από την κυβέρνηση για το πετσόκομμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μετέφερε οριστικά τη συζήτηση στο «γήπεδο» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, συζητώντας για το ποιοι θα απολυθούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του σωματείου χαρακτήρισε «άναρχη» τη λίστα των απολυμένων που ανακοίνωσε η εργοδοσία, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε σε χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση χωρίς να υπάρξει καμιά εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα, το σωματείο προσανατολίζεται σε αγωγές για να υπερισχύσει η δική του λίστα! Από την πλευρά του, ο Γερ. Γιακουμάτος δεν έχασε την ευκαιρία να ισχυριστεί πως «ό,τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους το τήρησε στο ακέραιο» και με απύθμενο θράσος να... ευχηθεί «καλή λειτουργία στα νέα Λιπάσματα».

ΣΥΚΑΡΗΣ: Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα «ΣΥΚΑΡΗΣ» στο Μενίδι πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη και τις αποζημιώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει κλείσει σταδιακά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όλα τα καταστήματά της, εκτός από αυτό στο Μενίδι, πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ενώ έχει ήδη κηρύξει πτώχευση. Χτες η εργοδοσία ήταν «εξαφανισμένη» από το κατάστημα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να τους καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα.

ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΕΗ: Τη λήψη μέτρων για τη μείωση των «ατυχημάτων» στους χώρους των λιγνιτικών ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των οποίων παραμένει σταθερά υψηλός, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος». Στη διάρκεια του 2006 σκοτώθηκε ένας εργάτης, ενώ σε άλλα 19 ατυχήματα οι εργαζόμενοι υπέστησαν κατάγματα στη λεκάνη και τα πόδια. Το 2005 καταγράφτηκαν 22 ατυχήματα και 20 το 2004. Τα δραματικά αυτά στοιχεία αποκαλύπτουν το βάρβαρο εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφώσει η ΔΕΗ ΑΕ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Ως άμεσο μέτρο για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ διεκδικούν την ίδρυση παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Πτολεμαΐδα, που θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Τη συνέχιση του απεργιακού τους αγώνα, με την κήρυξη νέας τριήμερης απεργίας που ξεκίνησε από χτες, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αιγαίου διεκδικώντας την άμεση θεσμοθέτηση πάγιων εξόδων κίνησης, ποσού ανάλογου με αυτό που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, καθώς και την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων του υπουργείου. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, ο υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης δήλωσε προκλητικά ότι η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχει έχει αποφασίσει να «μη συνομιλεί με απεργούς».

ΙΚΑ: Σε εφαρμογή μπαίνει το σχετικό άρθρο του νόμου 3518/06 για τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ, το χάρισμα δηλαδή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μπαταξήδες εργοδότες, στα πρότυπα προηγούμενων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όσοι θέλουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση μέχρι τις 2 Απρίλη 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ