ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
Σελ. /28
Οι λέξεις προδίδουν

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «ΝΕΑ»
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «ΝΕΑ»
Δεν πα' να λένε όσα θέλουν περί υψηλής πολιτικής, το πόκερ είναι που τους χαρακτηρίζει.

Βέβαια, σ' ορισμένους κύκλους, τέτοιες ασχολίες είναι έπαινος, άπειρα τα επιχειρήματά τους περί του «πνευματικού» του παιχνιδιού κι ας πρόκειται για τον τζόγο «του κερατά».

Το ζήτημα είναι ότι έτσι αντιμετωπίζουν και την πραγματική ζωή των ανθρώπων. Σαν μαγκιόροι παίχτες, που τα πάντα γύρω τους είναι τραπουλόχαρτα - πιόνια, έτσι που να εξαρτάται από τις δικές τους κινήσεις η νίκη. Η δική τους νίκη, όχι αυτωνών που βλέπουν σαν πιόνια.

Μόνο που αυτά τα πιόνια, στο προκείμενο, είναι τα ίδια τα παιδιά μας. Κι, ακόμα χειρότερα, αυτά τα πιόνια είναι ένας λαός που δικαιούται μια πραγματικά διαφορετική καλύτερη ζωή.

Αυτήν ακριβώς την ώρα, που αυτός ο λαός, με βάση και την εμπειρία του, καλείται να πάψει να επιλέγει δυνάστη, αυτήν ακριβώς την ώρα, επιχειρείται καινούριο - το ίδιο παλιό - παιχνίδι στο σβέρκο του.

Λένε τα δεδομένα: Από τη δουλιά των ανθρώπων προκύπτουν τρελά κέρδη. Κι όμως, αυτές τις καλές για τον καπιταλισμό χρονιές προκύπτει επίσης ότι όλο και λιγότερο μετέχουν της ανάπτυξης αυτοί που την παράγουν. Αυτό οδηγεί τη σκέψη σε δρόμους ανατροπής της σημερινής συνθήκης. Οχι, απαντούν οι ποδηγέτες της συνείδησης. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτεροι διαχειριστές, πιο δίκαιοι. Εκεί κολλάει και ο αντικομμουνισμός τύπου «Alexis».

Γνωρίζουν ό,τι γνωρίζεις: Και ότι δεν έκανες το βήμα που έπρεπε τότε που έπρεπε (το Δεκέμβρη του '44) και ότι ο σοσιαλισμός που γνώρισες ήταν για τους εργάτες ένα εξαιρετικά υπέρτερο του καπιταλισμού σύστημα, ένα σύστημα που ανατράπηκε, δεν κατέρρευσε (η ανάλυση στα γιατί και τα διότι είναι δικό μας πρόβλημα, δε χρειαζόμαστε αναλύσεις διαφόρων αμερικανόπνευστων). Κι επειδή γνωρίζουν ό,τι γνωρίζεις, κι επειδή γνωρίζουν ότι καταστάσεις σαν τη σημερινή σε οδηγούν στο επαναστατικό υποκείμενο, το ικανό να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που συμφέρουν τους εργάτες, γι' αυτό και σε καλούν να πεις «καλά είμαστε, πολύ καλά».

Ε, δεν είμαστε καλά, όπως δεν είναι καλά ούτε οι Βούλγαροι, ούτε οι Ρουμάνοι.

Κάτσε και σύνδεσέ τα: Την εξαθλίωση των εργατών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με την επιδίωξη των εδώ «δημοκρατών» να σε πείσουν ότι πρόοδος είναι να δεχτείς τα 15 σημεία του Παπανδρέου, το σοσιαλδημοκρατικό, δηλαδή, δρόμο για την εξασφάλιση φτηνής εργατικής τάξης, που θα έχει την κατάλληλη, τη χρήσιμη στις σημερινές απαιτήσεις του καπιταλισμού, μόρφωση.

Σκέψου λίγο: Ο κόσμος που θες να ζήσεις δεν μπορεί να είναι ο κόσμος των αφεντικών σου. Γι' αυτό και τα σχολειά που θες να σπουδάσουν τα παιδιά σου δεν μπορεί να είναι τα σχολειά που οργανώνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Που σημαίνει ότι την ώρα που αυτοί βλέπουν τη μάχη για την Παιδεία σαν παρτίδα πόκερ, είναι στο δικό σου χέρι, στο «τρεχάτε ποδαράκια μου» να τους ανατρέψεις και αυτό το σχέδιο. Εχεις μια σπουδαία μάχη μπροστά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ;

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ: «Οι εντυπώσεις και για την κυβέρνηση και κυρίως για την αξιωματική αντιπολίτευση θα παιχτούν στο άρθρο 16. Είναι το άρθρο που ενδεχομένως θα προκαλέσει εντάσεις και εκτός Βουλής στο χώρο της εκπαίδευσης, ζήτημα που ήδη απασχολεί τα κυβερνητικά επιτελεία. Λίγο πριν ή λίγο μετά ανάλογα με το πώς θα εκτιμηθεί η κατάσταση θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥΣ: «Στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία τον πάλαι ποτέ μεγάλο εσωκομματικό πονοκέφαλο της αναθεώρησης του άρθρου 16. Διότι έβαλαν κάτω τα πράγματα και υπολόγισαν πως στη χειρότερη περίπτωση να έχουν απώλεια δέκα βουλευτών που θα ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης. Κι αυτά από Φλεβάρη και βλέπουμε» (η Ειρήνη Καρανασοπούλου στα «ΝΕΑ»).

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ...«ΠΟΚΕΡ»! «Σ' αυτό το "πολιτικό πόκερ" μόνο έναν δρόμο έχει το ΠΑΣΟΚ. Να χτίσει άμεσα συμμαχίες στον πανεπιστημιακό χώρο, προβάλλοντας με βάση τα 15 σημεία που εξήγγειλε ο Γιώργος ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό δικό του "νόμο πλαίσιο" που θα καταθέσει στη Βουλή και να σύρει τη ΝΔ στο πραγματικό πεδίο των μεταρρυθμίσεων» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ η Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιπτώσεις στην Κύπρο από τυχόν διαμελισμό του Ιράκ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΧΑΡΤΗΣ των δημίων

Η ΑΥΓΗ: Το Ιράκ στην αγχόνη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΔΑΡΙΚΟ με 5.485 προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ: «ΜΠΟΝΑΜΑΣ» προσλήψεων για 4.000 στο Δημόσιο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το «παζάρι» του 2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ η απορρόφηση 13,7 δισ. ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΓΑΜΟ του Καραγκιόζη 1,5 δισ. ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ: Από κόσκινο 550.000 φορολογούμενοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ευκολίες για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρεκόρ 6ετίας στις μετοχές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΚΑΡΤΕΛ στα δημόσια έργα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ τα λιμάνια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το ανέκδοτο

«Οι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο ζητούν μεγαλύτερο μέρισμα από την παγκόσμια ευημερία και εφέτος ίσως το αποκτήσουν. Οι πολιτικές συγκυρίες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία ευνοούν τις πιθανότητες να γίνει το 2007 μια χρονιά μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωσης της προστασίας της εργασίας έπειτα από πέντε χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης του μεριδίου που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου» (η εκτίμηση σε «Le Monde» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Η πραγματικότητα

«Στον όμιλο των επτά μεγάλων βιομηχανικών κρατών (G7) το μερίδιο των εργαζομένων στο εθνικό εισόδημα συρρικνώθηκε (κατά μέσο όρο) στο 54% τη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό. Και αυτό όταν την τελευταία πενταετία το μερίδιο που καρπώνονται οι επιχειρήσεις αυξήθηκε από το 10% στο 16% σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley. Στις 12 χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν οριακές το 2006. Κι επρόκειτο για την καλύτερη χρονιά για την ευρωπαϊκή οικονομία από το 2000» (επίσης σε «Le Monde» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Από τι «γλιτώσατε»;

«Ποιος για παράδειγμα μπορεί τώρα πια με την ψυχραιμία που επιτρέπει η απόσταση του χρόνου και η σοβιετική εμπειρία να αμφισβητήσει πως αν το ΚΚΕ κέρδιζε τη μάχη της Αθήνας, η Ελλάδα θα έχανε πολλές δεκαετίες στην κατάψυξη του υπαρκτού σοσιαλισμού και θα περίμενε μαζί με τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία να μπει στην ΕΕ; (...) Είναι πάντοτε καλό να γυρνάς πίσω και να σκέπτεσαι πού πάει η Ελλάδα, πού θα μπορούσε να έχει στραβοπατήσει και από τι γλίτωσε. Είναι η στιγμή που πρέπει να λες "πάλι καλά είμαστε, πάρα πολύ καλά"» (ο Α. Παπαχελάς στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ