ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειμερινές εκπτώσεις από τις 22 Γενάρη

Η όποια αναθέρμανση στον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων δεν μπορεί να λύσει την «οικονομική ασφυξία» που βιώνει η πλειοψηφία των μικρεμπόρων και αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τα «φέσια στην αγορά» αυξάνονται με ρυθμό 5 εκατ. ευρώ τη μέρα

Με τις εκατοντάδες χιλιάδες των εμπόρων να μετρούν για άλλη μια χρονιά απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας της αδυναμίας των εργαζομένων να «ζεστάνουν» με τα ισχνά τους εισοδήματα την αγορά, ξεκινούν στις 22 του Γενάρη οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της «οικονομικής ασφυξίας» που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρεμπόρων είναι και το γεγονός ότι τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν στο εντεκάμηνο (Γενάρης - Δεκέμβρης) του 2006 τα 1.300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ), στο εν λόγω εντεκάμηνο η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 175,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 1.129,4 δισ. ευρώ.

Μια απλή διαίρεση της συνολικής αξίας (1.304,8 εκατ. ευρώ) που ήταν οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές στο εντεκάμηνο του 2006 μας πληροφορεί πως τα φέσια στην αγορά αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 119 εκατ. ευρώ το μήνα ή 5 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Με δεδομένη την παραπάνω εικόνα και την προσήλωση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια πολιτική, οι περισσότεροι έμποροι δεν έχουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες όλων των προηγούμενων μηνών και πως η οποιαδήποτε ανάκαμψη του τζίρου σημειωθεί θα είναι προσωρινή.

Κάποια κίνηση αναμένεται τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων από καταναλωτές που μετέθεσαν χρονικά μέρος των απαραίτητων αγορών σε είδη ένδυσης - υπόδησης και άλλα, ωστόσο η εμπειρία τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει ότι αυτό δεν κρατάει πέντε βδομάδες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι πολύ κοντά οι γιορτές, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι εξαντλήθηκαν οικονομικά για να καλύψουν εκκρεμότητες μηνών και τις επιπλέον ανάγκες των ημερών, τα πράγματα διαφαίνονται δυσοίωνα.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης παρέπεμψε στον εισαγγελέα τρεις καταστηματάρχες που πραγματοποιούσαν πρόωρες εκπτώσεις και προσφορές (στην περίοδο πριν από τις εκπτώσεις), ενώ αυτό απαγορεύεται. Πρόκειται για το «Prince Oliver ΑΕ» στην Κηφισιά, «Τα τρία Εψιλον - Μπιάνκα ΑΕ» στο Σύνταγμα και «Λ. Κουτουλογένης και Σία ΟΕ - Bella Casa» στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα εισηγηθεί και πρόστιμο η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή στο γενικό γραμματέα Εμπορίου, που μπορεί να φτάνει μέχρι το 0,5% του τζίρου του προηγούμενου χρόνου.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ολα βαίνουν καλώς...

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, τη στιγμή που τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται

«Σε σωστή κατεύθυνση» κινείται η ακραία φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως ανέφερε ο υπουργός, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Κ. Καραμανλή για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2007, τις οποίες παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά τον υπουργό Οικονομίας, όλα βαίνουν καλώς, καθώς όπως ισχυρίστηκε:

  • υπάρχει νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά
  • οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν
  • η κυβέρνηση... φροντίζει για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, με τις πρόνοιες για τις αυξήσεις στις κατώτατες συντάξεις και τις μειώσεις της φορολογίας.

Δηλώσεις, ιδιαίτερα αυτάρεσκες και προκλητικές, καθώς, οι εργαζόμενοι, λόγω ακριβώς της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, βιώνουν καθημερινά το ανελέητο κύμα ακρίβειας σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την αχαλίνωτη εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ, παρά την επίσημη κυβερνητική στατιστική, η οποία εμφανίζει μείωση της ανεργίας, οι κατά καιρούς δημοσκοπήσεις που γίνονται, εμφανίζουν την κοινή γνώμη να τη θέτει σταθερά στις πρώτες θέσεις των πιο οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εχουμε «τη χαμηλότερη τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη»

Το αδύναμο επιχείρημα περί της «χαμηλότερης τιμής» της βενζίνης στην Ελλάδα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, (που δε λαμβάνει υπόψη ούτε το χάσμα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων), αντέτεινε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, στην ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα κάνει με το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων στην Ελλάδα την ίδια ώρα που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς μειώνεται! Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για το ζήτημα του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και την πορεία των «αναπτυξιακών προγραμμάτων» του υπουργείου.

Αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων - που ουσιαστικά επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα των ξένων πετρελαϊκών κολοσσών, με τροποποιήσεις στο σημερινό καθεστώς που ευνοεί τους ντόπιους... μικροκολοσσούς - ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτός ζήτησε το σχετικό πόρισμα και ότι ο ανταγωνισμός «θα λειτουργήσει καλύτερα».

Ο Δ. Σιούφας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα που έχουν Ρωσία και Βουλγαρία για τον αγωγό «τις επόμενες μέρες, με καλή διάθεση και με τη συμβολή της ελληνικής πλευράς θα ξεπεραστούν», ώστε «να μπορέσουμε το επόμενο σύντομο διάστημα να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας».

Σε σχέση με τα προγράμματα του υπουργείου, τις επόμενες μέρες, όπως ανακοινώθηκε χτες, αναμένεται μια «πανηγυρική» παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), το οποίο καταλαμβάνει την πρώτη θέση απορροφητικότητας κονδυλίων με ποσοστό 64,42%. Το πού έχουν κατευθυνθεί αυτά τα κονδύλια είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά σίγουρα δε χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της μικρής βιοτεχνίας, των μικρών, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και εμπόρων.

Και γλειφιτζούρι με ... μεταλλικά σύρματα

Γλειφιτζούρι που περιείχε μεταλλικά σύρματα διατέθηκε στην ελληνική και την κυπριακή αγορά από τα καταστήματα «Jumbo». Για το θέμα ενημερώθηκε σχετικά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ.

Πρόκειται για προϊόν με την ονομασία «Sweet Garden Lollipops» σε συσκευασία των 50 γρ. με ημερομηνία λήξης 5.8.2008, το οποίο παρασκευάστηκε από κινεζική εταιρεία και διατέθηκε στην Ελλάδα αποκλειστικά από τα «Jumbo». Ο ΕΦΕΤ ζήτησε να αποσυρθεί το προϊόν και να συγκεντρωθεί η συνολική ποσότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν έχει αποσυρθεί ήδη από τα σημεία πώλησης, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Στο 58% οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες

Στο 58% ανήλθε το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), στο τέλος του 2006. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, σε σύνολο έργων δημόσιας δαπάνης (κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις) 32,4 δισ. ευρώ, οι απορροφήσεις στα τομεακά και τα περιφερειακά προγράμματα ανήλθαν στα 18,8 δισ. ευρώ (58% των συνολικών), ενώ το υπόλοιπο 42%, ήτοι 13,6 δισ. ευρώ, θα πρέπει να απορροφηθεί στη διετία 2007- 2008 (οπότε ολοκληρώνονται τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ).

Οσον αφορά στον τομέα των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών (κυρίως διασυνοριακά έργα ή έργα σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία), από το σύνολο των επενδύσεων, 938,7 εκατ. ευρώ, που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2008, μέχρι το τέλος του 2006 είχαν διατεθεί 514 εκατ. ευρώ, ήτοι το 54,8% της συνολικής χρηματοδότησης.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο 49% η συμμετοχή στην FBB

Στο 49% ανέβηκε η συμμετοχή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στο μετοχικό κεφάλαιο της FBB, μετά την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 5% από την Bank of Nova Scotia. H FBB ιδρύθηκε το έτος 2001 με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου και την αποχώρηση από την ελληνικά αγορά της καναδικής Bank of Nova Scotia. Μεγαλομέτοχος της FBB - εκτός από την ΑΤΕ - είναι και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρέστης, που έχει το 51% της τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ