Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειμερινές εκπτώσεις από τις 22 Γενάρη

Η όποια αναθέρμανση στον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων δεν μπορεί να λύσει την «οικονομική ασφυξία» που βιώνει η πλειοψηφία των μικρεμπόρων και αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τα «φέσια στην αγορά» αυξάνονται με ρυθμό 5 εκατ. ευρώ τη μέρα

Με τις εκατοντάδες χιλιάδες των εμπόρων να μετρούν για άλλη μια χρονιά απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας της αδυναμίας των εργαζομένων να «ζεστάνουν» με τα ισχνά τους εισοδήματα την αγορά, ξεκινούν στις 22 του Γενάρη οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της «οικονομικής ασφυξίας» που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρεμπόρων είναι και το γεγονός ότι τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν στο εντεκάμηνο (Γενάρης - Δεκέμβρης) του 2006 τα 1.300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ), στο εν λόγω εντεκάμηνο η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 175,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 1.129,4 δισ. ευρώ.

Μια απλή διαίρεση της συνολικής αξίας (1.304,8 εκατ. ευρώ) που ήταν οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές στο εντεκάμηνο του 2006 μας πληροφορεί πως τα φέσια στην αγορά αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 119 εκατ. ευρώ το μήνα ή 5 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Με δεδομένη την παραπάνω εικόνα και την προσήλωση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια πολιτική, οι περισσότεροι έμποροι δεν έχουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες όλων των προηγούμενων μηνών και πως η οποιαδήποτε ανάκαμψη του τζίρου σημειωθεί θα είναι προσωρινή.

Κάποια κίνηση αναμένεται τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων από καταναλωτές που μετέθεσαν χρονικά μέρος των απαραίτητων αγορών σε είδη ένδυσης - υπόδησης και άλλα, ωστόσο η εμπειρία τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει ότι αυτό δεν κρατάει πέντε βδομάδες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι πολύ κοντά οι γιορτές, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι εξαντλήθηκαν οικονομικά για να καλύψουν εκκρεμότητες μηνών και τις επιπλέον ανάγκες των ημερών, τα πράγματα διαφαίνονται δυσοίωνα.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης παρέπεμψε στον εισαγγελέα τρεις καταστηματάρχες που πραγματοποιούσαν πρόωρες εκπτώσεις και προσφορές (στην περίοδο πριν από τις εκπτώσεις), ενώ αυτό απαγορεύεται. Πρόκειται για το «Prince Oliver ΑΕ» στην Κηφισιά, «Τα τρία Εψιλον - Μπιάνκα ΑΕ» στο Σύνταγμα και «Λ. Κουτουλογένης και Σία ΟΕ - Bella Casa» στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα εισηγηθεί και πρόστιμο η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή στο γενικό γραμματέα Εμπορίου, που μπορεί να φτάνει μέχρι το 0,5% του τζίρου του προηγούμενου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ