ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ενέργεια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως κοινωνικό αγαθό, ούτε να στηρίξει μια ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων όσο ακολουθείται ο δρόμος της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης και της χρήσης της προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τη θέση αυτή διατύπωσαν και στήριξαν με στοιχεία χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Επερώτησης του Κόμματος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν τη συνεχή αύξηση της τιμής του ρεύματος που επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά, τη συνεχή μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ (που οδηγεί σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων), καθώς και τη συνεχιζόμενη επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οπως επισήμαναν, απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και λαϊκό συμφέρον δεν «πάνε μαζί».

Από την πλευρά της κυβέρνησης - αλλά και του ΠΑΣΟΚ - αποσαφηνίστηκε ότι η ιδιωτικοποίηση και η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο μοναδικός «μπούσουλας» για τις πολιτικές επιλογές τους.

Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα η ηλεκτρική ενέργεια

Η παρέμβαση του εισηγητή στην Επερώτηση του ΚΚΕ, βουλευτή Αγγελου Τζέκη

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής υπουργών ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003

Motion Team

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής υπουργών ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003
Το ΚΚΕ λέει «όχι» στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στον τομέα της ενέργειας, τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση ο Α. Τζέκης και υπογράμμισε: Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής το ΚΚΕ αγωνίζεται για φθηνό ρεύμα για το λαό, για κρατική έρευνα, για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας. Διεκδικεί, επίσης, πλήρη και σταθερή απασχόληση και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ σύμφωνα με τις ανάγκες τους καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των κατοίκων.

Ο εισηγητής τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως η χάραξη μιας ενεργειακής πολιτικής με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών θα πρέπει να αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα πρέπει οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.

Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι το ζήτημα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ που σήμερα διαμαρτύρεται είναι αυτό που από το 1994 άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είπε, επιταχύνει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και διασφαλίζει την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου που εισχωρεί σε ένα στρατηγικό τομέα της οικονομίας. Το ΚΚΕ, τόνισε, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τον πραγματικό στόχο της «απελευθέρωσης» του τομέα ενέργειας από το κρατικό μονοπώλιο. Η ΔΕΗ, είπε, ως κρατικό μονοπώλιο την προηγούμενη ιστορική περίοδο είχε διασφαλίσει την αναγκαία ενεργειακή υποδομή για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας και τώρα έρχεται η απελευθέρωση να διευκολύνει τα κεφάλαια που είχαν υπερσυσσωρευτεί σε άλλους τομείς της οικονομίας με χαμηλότερη κερδοφορία να βρίσκουν με το αζημίωτο διέξοδο στον ενεργειακό τομέα.

Αποκρούοντας το επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων ότι η απελευθέρωση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις για τους οικιακούς καταναλωτές και τους εργαζόμενους στον κλάδο, τόνισε ότι το 2003 οι πέντε ισχυρότεροι ευρωπαϊκοί όμιλοι της ενέργειας είχαν ήδη καταλάβει το 55% της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά την πρόσφατη διεύρυνση το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Τη δε τριετία 2000 - 2003 το προσωπικό της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 11%, ενώ για την περίοδο 2006 - 2010 θα μειωθεί επιπλέον κατά 1.600 εργαζόμενους. Ολα αυτά, τόνισε, συνοδεύονται με την αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΗ και έχουν ως συνέπεια τα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης να αυξηθούν κατά 4,8% από την 1η Αυγούστου 2006, ενώ για τις διάφορες επιχειρήσεις παρέχεται η κάθε δυνατή διευκόλυνση και οι πλέον ευνοϊκές τιμές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι, λόγω της «απελευθέρωσης», οι διάφοροι ιδιώτες επενδυτές εισέρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με κρατική εγγύηση της κερδοφορίας τους και είναι ήδη ορατές οι αρνητικές συνέπειες αυτής της εισόδου του κεφαλαίου. Χαρακτηριστική, είπε, είναι η αναγόρευση του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή αντί του φθηνότερου εγχώριου λιγνίτη, με γνώμονα το συμφέρον του ιδιώτη επενδυτή στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών η «απελευθέρωση»

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επερώτησης

Συγκεκριμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η πολιτική της απελευθέρωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας - που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση - είναι καταστροφική τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους λαϊκούς καταναλωτές, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι πήραν μέρος στη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο Νίκος Γκατζής υπενθύμισε ότι από το 2000 το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρεία και είπε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση καταγγέλλοντας μάλιστα ότι με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση χαρίζονται στους «επενδυτές» δισεκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Από τότε, είπε, συνεχίζεται το σφυροκόπημα κατά της ΔΕΗ στα πλαίσια της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, με την οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αρκετές φορές και ο ΣΥΝ. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τόνισε, τα κέρδη της πλέον θα μοιράζονται στους ιδιώτες, οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της θα συμπιέζονται και η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από τα λαϊκά νοικοκυριά θα καταντήσει πολυτέλεια.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η προπαγάνδα των δύο κομμάτων για φιλολαϊκή κατάληξη της απελευθέρωσης, επισήμανε, από το 2000 έως το 2005 έγιναν τρεις μετοχοποιήσεις και τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 13,5%. Μάλιστα η ΔΕΗ αξιώνει νέες αυξήσεις για να ωφεληθούν οι ιδιώτες μέτοχοί της και ενώ οι ανάγκες για ρεύμα μιας μέσης οικογένειας είναι 3.500 με 4.500 Κιλοβάτ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως λαϊκές ανάγκες μόνο τα 800 συνθλίβοντας έτσι οικονομικά τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η Λιάνα Κανέλλη υπενθύμισε ότι στα 50 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΗ, με κόπο, χρήμα και ιδρώτα των εργαζομένων δημιουργήθηκε μια επιχείρηση κάθε άλλο παρά προβληματική. Και όμως, είπε, παρ' όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση χάρισε στους ιδιώτες δύο δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας όσα στελέχη της ίδιας της ΔΕΗ έλεγαν ότι η επιχείρηση είναι «βολική αγελάδα για άρμεγμα». Η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας δε θα προσφέρει τίποτα το καλό στα λαϊκά νοικοκυριά και είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμής της κιλοβατώρας έφτασε ήδη στα επίπεδα της Ιταλίας. Στα έξι χρόνια, τόνισε, της απελευθέρωσης προετοιμάστηκαν κατάλληλα τα ιδιωτικά συμφέροντα και τώρα πέφτουν πάνω στη λεία της ΔΕΗ. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ προβλέπει τη διάσπαση της ΔΕΗ και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Ελβετικών Τραπεζών συστήνει στους ιδιώτες να επενδύσουν σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες που μετά τη διάσπαση θα δραστηριοποιηθούν ακόμα και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σημαίνει για τους εργαζόμενους «κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, είσοδο των εργολάβων» καθώς και «ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Παραθέτοντας επίσημα στοιχεία ανέφερε ότι «από το 1993 οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 10.470, ενώ ό στόχος είναι να φθάσουν στους 25.000». Παράλληλα σημείωσε ότι παρατηρείται «κατακόρυφη άνοδος των εργαζόμενων που έχουν οι εργολάβοι, τους νοικιάζουν και τους έχουν με μισθούς πείνας», ενώ «έχουμε επίσης τους περίφημους 8μηνίτες». Οπως είπε, η κατάσταση αυτή δημιουργεί «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με συχνά εργατικά ατυχήματα», αφού αυτά «είναι αποτέλεσμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων», ενώ οι εργαζόμενοι «πληρώνουν βαρύ φόρο για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ αλλά και όσων κερδίζουν από τα έργα της ΔΕΗ». Παράλληλα, ο Τ. Τσιόγκας υπενθύμισε το «έργο» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «διέλυσαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ», αφού «με την ψήφιση του 2773/99 το ΠΑΣΟΚ χάρισε 3,5 τρισ. δραχμές (σσ από τα ταμεία των εργαζόμενων) στους μετόχους», ενώ σήμερα η ΝΔ «καταργεί τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων». Οπως είπε, τα δύο κόμματα «οδήγησαν τη ΔΕΗ στους ιδιώτες, ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις», ενώ «έχουν ευθύνη για τους φουσκωμένους λογαριασμούς», αφού «αυτό σημαίνει απελευθέρωση»...

«Ενιαίος φορέας ενέργειας σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας»

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου

«Εμείς δε λέμε επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή ΔΕΗ κρατική που θα εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο», ζητάμε «ενιαίο φορέα ενέργειας» για να έχουμε «φτηνότερο ρεύμα, πραγματική στήριξη της βιομηχανίας και διάφορων κλάδων και περιοχών αλλά με άλλου είδους ανάπτυξη, σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας» τόνισε ανταπαντώντας στον υφυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε, υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και την κυβέρνηση, αφού «θεωρούμε ότι το ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά είναι κοινωνικό αγαθό. Εσείς έχετε διαφορετική αντίληψη» και «βλέπουμε την ανάπτυξη υποταγμένη στις ανάγκες των εργαζομένων, εσείς θεωρείτε κινητήριο μοχλό τα κέρδη».

Αναφερόμενος συνολικά στην περίφημη απελευθέρωση της ενέργειας ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «κινούμαστε, όλες οι χώρες της ΕΕ στη λογική που θέλει το κεφάλαιο. Δηλαδή, να επενδύσει εκεί που κερδίζει» και «έρχεστε εσείς όπως και το ΠΑΣΟΚ να προσαρμοστείτε σε αυτή τη λογική» που σημαίνει «υψηλότερο κόστος για τα νοικοκυριά, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και σχεδιασμός με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «ονομάζετε εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν "προνόμια"», λέγοντας ότι πρέπει «να πάει ο ιδιωτικός τομέας στο επίπεδο των δικαιωμάτων που είχαν οι ΔΕΚΟ πριν επιβληθούν οι ανατροπές» και όχι το αντίθετο. Ειδικά για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σημείωσε ότι «εμείς ανησυχούμε γιατί διάφοροι υποστηρίζουν ότι γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός επειδή επιδοτείται από τον προϋπολογισμό το ταμείο των εργαζομένων», αναρωτώμενος «μήπως υπάρχουν σχέδια να πάει και αυτό στο ΙΚΑ».

Οσον αφορά τη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «το 49% είναι σε ιδιώτες οι οποίοι κερδίζουν» και μάλιστα «δεν ξέρουμε αν υπάρχει διασπορά ή συγκέντρωση μετοχών». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι ιδιώτες κερδίζουν» αφού «έχει αυξηθεί πάρα πολύ η παραγωγικότητα της εργασίας» και «το κέρδος της ΔΕΗ ανά μονάδα εργαζόμενου είναι μεγάλο και ανάλογα θα μπορούσε να είναι πιο φτηνό το ρεύμα. Ετσι κερδίζει η ΔΕΗ και εκεί χάνει ο εργαζόμενος». Ο Αντ. Σκυλλάκος συνέχισε λέγοντας ότι «η λειτουργία των τιμολογίων είναι υπέρ των βιομηχάνων και όχι υπέρ των νοικοκυριών» αφού «η τάση είναι όλο και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι υφίσταται διαφωνία με τα κόμματα που στήριξαν την απελευθέρωση της ενέργειας μέσω της αποδοχής της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οπως τόνισε, «ακόμη και να μη δοθεί το 51% στους ιδιώτες, ακόμη και αν δε βρεθεί στρατηγικός επενδύτης, από τη στιγμή που έχουμε απελευθέρωση δεν μπορεί ο έλεγχος του κράτους να είναι τέτοιος που να επιβάλλει φιλολαϊκή πολιτική στην επιχείρηση» μια και «δεν υπάρχει καλή και κακή ελεύθερη αγορά» και «είναι ουτοπία να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση και ταυτόχρονα κρατικός έλεγχος και φιλολαϊκή πολιτική». Τέλος, για το θέμα του λιγνίτη υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευσή του μια και «υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί το περιβάλλον». Σημείωσε όμως πως «το λιγνίτη δεν το θέλουν οι επιχειρηματίες, γιατί χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις και μεγάλο χρόνο απόσβεσης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για το κεφάλαιο

Δε θίγει την ουσία της ιδιωτικοποίησης το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΝ ...προβληματίζεται μαζί με τη διεθνή κοινότητα

Ως ...ασύμβατες με την ελεύθερη αγορά αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σταθερή εργασία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και την αντίληψη της ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό, όπως προέκυψε από την απάντηση που έλαβε η ΚΟ του ΚΚΕ από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αναστάσιο Νεράντζη.

Ο υπουργός κατηγόρησε το ΚΚΕ για τη χρήση «φορτισμένων εννοιών» στον πολιτικό του λόγο, υποστηρίζοντας ότι δε συμβάλλουν στην κατανόηση των προβλημάτων. Παράλληλα, παραδέχτηκε τη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η πραγματική μείωση του προσωπικού από το 2000 έως το 2005 ανέρχεται σε 656 εργαζόμενους το χρόνο» και «οφείλεται στη φυσική κατά μέσο όρο αποχώρηση των εργαζομένων χωρίς την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους», καθώς και «αυτοματοποίηση του συστήματος».

Οσον αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο Αν. Νεράντζης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως «η ΔΕΗ είναι ΑΕ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο» και ότι «ο καταστατικός της σκοπός είναι η κερδοφορία που βαίνει παράλληλα με τη συνεισφορά της στην οικονομία». Οπως είπε, η ΔΕΗ «δεν είναι μηχανισμός καταπολέμησης της ανεργίας» και, ως εκ τούτου, «μην εκφράζετε δυσαρέσκεια»! Ειδικά για τα μέτρα κατάργησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους νέους εργαζόμενους, ο υφυπουργός τόνισε ότι «υιοθετείται περιβάλλον εργασίας ανάλογο με την υπόλοιπη αγορά», λέγοντας πως «ο διαχωρισμός και τα προνόμια δεν μπορούν επ' άπειρον να συνεχιστούν».

Τέλος, για το ύψος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Αν. Νεράντζης υποστήριξε ότι «οι παράγοντες του κόστους διαμορφώνονται πλέον σε διεθνείς τιμές» και ότι «το ρεύμα προσφέρεται σε εξαιρετικά φθηνές τιμές και επιδεικνύεται ευαισθησία σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών». Οπως είπε, «για 2 χρόνια δεν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά κάτω από τις 800 κιλοβατώρες». Μάλιστα, κατηγόρησε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «μας ζητάτε να παράσχουμε δωρεάν ρεύμα! Σε ποια χώρα της ΕΕ παρέχεται δωρεάν ρεύμα;». Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «οι τιμές του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»!

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπός του, Γ. Φλωρίδης, χωρίς καθόλου θα θίξει την ουσία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δηλαδή την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει το «να περάσει στα χέρια αυτών που ονομάζουμε αρπακτικά του δημόσιου πλούτου», λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα έρθει σε χέρια κάποιων χωρίς αυτοί να βάλουν δραχμή».

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ, η Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη υποστήριξε πως «η απελευθέρωση δεν είναι πανάκεια», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος διεθνής προβληματισμός, αφού «το ενεργειακό παγκόσμιο τοπίο κλυδωνίζεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ