ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ - «ΜΑΪΜΟΥ» ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
Η κορυφή του παγόβουνου...

Στο επίκεντρο οι παράνομες απαλλαγές, όμως το ρουσφέτι και η αδιαφάνεια «ζουν και βασιλεύουν» στις Ενοπλες Δυνάμεις

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της «βιομηχανίας» παραγωγής και πώλησης παράνομων απαλλαγών στράτευσης, χωρίς ωστόσο να αγγίζει το όλο πλέγμα του ρουσφετιού, της λούφας και της αδιαφάνειας που «ζει και βασιλεύει» στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελεί επίσημη πολιτική που εκπορεύεται από τις εκάστοτε πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Το έναυσμα δόθηκε με την αποκάλυψη της δράσης αντισυνταγματάρχη - ποντικού, ο οποίος, προφανώς ενεργώντας εκ μέρους κυκλώματος, εντοπίστηκε από κρυφή κάμερα να αφαιρεί στρατολογικά έγγραφα, που αφορούν υποθέσεις απαλλαγών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας, η οποία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια αναφορικά με τις παράνομες απαλλαγές με τη χρήση είτε πλαστών εγγράφων είτε ψεύτικων γνωματεύσεων και πιστοποιητικών.

Ηδη, στα πλαίσια αυτής της έρευνας, έχουν εντοπιστεί 1.300 περιπτώσεις παράνομα απαλλαγέντων για λόγους «υγείας». Ωστόσο είναι ακόμα αρχή, αφού ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τη διερεύνηση 6.000 περιπτώσεων απαλλαγών στράτευσης για λόγους υγείας ή οικογενειακούς (πολύτεκνοι) που δόθηκαν την περίοδο 1997-2004. Δηλαδή, μια στις πέντε απαλλαγές είναι «μαϊμούδες». Να σημειωθεί ότι το σύνολο των περιπτώσεων απαλλαγών ή της μειωμένης θητείας για το διάστημα 1997-2004 που επανεξετάζονται ξεπερνάει τις 85.000.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, 95 είναι οι περιπτώσεις επωνύμων, καλλιτεχνών, ποδοσφαιριστών και οικονομικών παραγόντων, που εντοπίστηκαν να έχουν πάρει αναβολή ή απαλλαγή από τη στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά με τη βοήθεια του κυκλώματος. Από την πλευρά του παράνομου κυκλώματος έχουν εντοπιστεί 12 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως στρατολόγοι, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι, που ήδη ελέγχθηκαν πειθαρχικά και τιμωρήθηκαν για πράξεις ή παραλείψεις τους.

Στο μεταξύ η υπόθεση έχει πάρει και τη δικαστική οδό, τόσο μέσω της τακτικής όσο και μέσω της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιώργου Κολιοκώστα, ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στο στόχαστρο της έρευνας εκτός από τον αντισυνταγματάρχη που συνελήφθη να αφαιρεί τα στρατολογικά έγγραφα, ο οποίος χτες παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, βρίσκονται συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που φέρονται σύμφωνα με καταγγελίες να έχουν μεσολαβήσει, έναντι αμοιβής, για την έκδοση των πλαστών εγγράφων για λογαριασμό των πελατών τους. Επίσης διερευνάται η ενδεχόμενη συμμετοχή καταζητούμενου γιατρού που υπηρετούσε στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όπως και άλλων γιατρών που ενδεχομένως έχουν υπογράψει ψευδή πιστοποιητικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος παρέπεμψε στη στρατιωτική δικαιοσύνη, που διερευνά την υπόθεση και έκανε λόγο για «καθεστώς ατιμωρησίας» πριν το 2004. Κάνοντας ιστορική αναδρομή και απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως την απόφαση του υφυπουργού Αμυνας, το Σεπτέμβρη του 2004, με βάση την οποία τέθηκε εκτός στρατεύματος το κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος των παράνομων απαλλαγών, καθώς και στο νέο νόμο για τη στρατολογία, το Δεκέμβρη του 2005. «Οσοι αξιωματικοί, γιατροί και στρατολόγοι, είπε, κρίθηκε ότι δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους, τιμωρήθηκαν. Η ανοχή της κυβέρνησης είναι μηδενική. Το σύστημα στράτευσης εξυγιαίνεται».

Στη Λάρισα στρατηγείο του ευρωστρατού

Τη συγκρότηση του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου Ε.Ε. (HELLENIC EU OPERATIONAL HEADQUARTERS) στη Λάρισα στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και της λειτουργίας του λεγόμενου ευρωστρατού ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ, που υιοθετήθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΕΕ σε διαδοχικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όρισε τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για να μπορεί να διεκπεραιώνει στρατιωτικές αποστολές τύπου «Petersberg», όπως: Αποστολές διάσωσης και εκκένωσης. Αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Αποστολές χειρισμού κρίσεων, περιλαμβανομένων και των αποστολών επιβολής - διατήρησης της ειρήνης. Δηλαδή νεοταξικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, που βέβαια δεν έχουν να κάνουν με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με τη στήριξη του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα.

Η ελληνική συμμετοχή άρχισε να σχηματοποιείται το 2000 με την ανακοίνωση διάθεσης Στρατηγείου στην ΕΕ. Ετσι τον Αύγουστο του 2004 αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του προσφερόμενου στην ΕΕ Στρατηγείου στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και τον Οκτώβρη του 2004 έγινε παρουσίαση στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ αναφορικά με τις δυνατότητες του Στρατηγείου.

Το ΕΣΕΕΕ, μέχρι να αναλάβει αποστολή, είναι επανδρωμένο και λειτουργεί με πυρήνες, οι οποίοι έχουν ως αποστολή την ομαλή και έγκαιρη ενεργοποίηση του Στρατηγείου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προβλέπεται να συμπληρώνεται η επάνδρωσή του από προσωπικό όλων των κρατών - μελών, υπό μορφή Αποστολής Συμπληρώσεως. Ηδη σήμερα το ΕΣΕΕΕ είναι επανδρωμένο και λειτουργεί κανονικά στις εγκαταστάσεις του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αναμένεται να τεθεί το Μάη του 2007, οπότε και θα εκτελεστεί εθνική άσκηση, η οποία θα αποτελεί αξιολόγηση του ΕΣΕΕΕ, για τη διεύθυνση επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας - Μεραρχίας. Επίσης, η άσκηση αυτή θα αποτελέσει την πιστοποίηση Πλήρους Επιχειρησιακής Αξιολόγησης (Full Operational Capability- FOC) για το HELBROC. Από τον Ιούνη του 2007 θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας - Μεραρχίας, ενώ τον Αύγουστο του 2008 θα είναι σε ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού.

Το παζάρι της ειρήνης

Εως τις 15 Γενάρη θα συνεχίσει τη λειτουργία του το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ, που διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων, ποιοτικών δώρων σε προσιτές τιμές είναι στη διάθεση των φίλων της ειρήνης. Στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος), μας περιμένουν βιβλία, κεραμικά - έργα διαφόρων κεραμιστών, κοσμήματα, το αγαπητό σε όλους περιστέρι της ειρήνης, κεντήματα - διάφορα είδη δώρων. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ λειτουργεί 9 με 2 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανατροπή εκ βάθρων για να εξυγιανθεί η κατάσταση

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει το γεγονός πως «στην Ελλάδα η οικονομική, πολιτική και καλλιτεχνική ελίτ δεν αγοράζει μόνο σπουδές, αγορά εργασίας ή μεταπτυχιακά, αλλά φαίνεται ότι αγοράζει και απολυτήρια στρατού και απαλλακτικά στρατού». Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«

Η οικονομία της αγοράς δε μένει μόνο στο πεδίο της οικονομίας. Εγώ αυτό έχω να πω. Υπάρχει και μια δεύτερη πλευρά. Πάντα, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει κυριολεκτικά εκτροχιαστεί η προπαγάνδα που λέει "εκεί είσαι ακόμα"; Οταν, π.χ., λέμε εμείς δουλεύουμε για ένα συλλαλητήριο, μας λένε: "εκεί είσαι ακόμα"; Οταν λες να γίνει μια απεργία, σου απαντάνε: "Εκεί είσαι ακόμα";

Επομένως, όταν το "εκεί είσαι ακόμα" κυριαρχεί, τότε οι νεαροί δε θέλουν να γίνουν φαντάροι, αποφεύγουν, το θεωρούν πολύ βάρος να γίνουν φαντάροι.

Εδώ, τώρα, αυξάνεται ο επαγγελματικός στρατός. Από τη στιγμή που ο πόλεμος έγινε και επάγγελμα, ο άλλος δεν αισθάνεται την ανάγκη - κακώς - ότι πρέπει να μάθει τα όπλα, να υπηρετήσει την πατρίδα του όταν χρειαστεί.

Στρατολογούν όλη τη φτωχολογιά των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ. Και σου λέει, γιατί να πάω να υπηρετήσω; Δε θα χρειαστεί. Θα πάει ο Χι ή ο Ψι υπάλληλος της τάδε «σεκιουριτάς» ή οι ομάδες των μισθοφόρων.

Δεν εξυγιαίνεται αυτή η κατάσταση έτσι εύκολα, αν δεν ανατρέψεις τα πράγματα εκ βάθρων, να δημιουργηθεί μια άλλη ατμόσφαιρα, μια άλλη κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ