ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ενίσχυση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας

Πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες υπογράφουν τη διακήρυξη Εκλογικής Στήριξης του Κόμματος

Γνωστοί πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Λάρισας υπογράφουν τη διακήρυξη Εκλογικής Στήριξης του ΚΚΕ. Στη διακήρυξη ανάμεσα στ' άλλα τονίζεται: «Η πρόταση του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι απλή και ουσιαστική και αντικειμενικά μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Αυτή η πρόταση μπορεί να συμπυκνωθεί στα εξής:

- Καταδίκη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για ό,τι εφαρμόζουν και εκπροσωπούν.

- Ενίσχυση του ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι ενωτικοί λαϊκοί αγώνες, ν' ανοίξει μια προοπτική για τον τόπο, με τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα διεκδικήσει και θα εφαρμόσει στην πορεία μια συνολική πολιτική προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της πατρίδας μας.

Εχουμε τη γνώμη ότι αυτοί οι στόχοι δεν αποτελούν στενή κομματική επιδίωξη του ΚΚΕ. Με την έννοια αυτή κάθε πολίτης, που νοιάζεται για το μέλλον του τόπου, μπορεί με το δικό του τρόπο να συμβάλει στα πλαίσια και της εκλογικής αναμέτρησης, ώστε να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Οι μέχρι στιγμής υπογράφοντες τη διακήρυξη είναι: Αντωνιάδου Τούλα υπάλληλος ΔΕΥΑΛ, Αραπουκλέ Δέσποινα υπάλληλος Αγροτικής Τράπεζας, Βήνη Δήμητρα παιδίατρος, Βλαχοδήμος Δημήτρης πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ελασσόνας, Γαλάνη - Σταμελοπούλου Νικολέτα γραμματέας του ΔΣ του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοικιών Γιάννουλης, Γερογιάννης Νίκος εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέσσωνος, Γκαρέλιας Γεώργιος έμπορος, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λάρισας, Γκούνης Δημήτριος εκπαιδευτικός, Δεληγιάννη Στέλλα εκπαιδευτικός, ΔελήςΑντώνης δάσκαλος - συνδικαλιστής, Δημητρίου Παναγιώτης εκπαιδευτικός, Δαούλας Γιάννης μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Εμμανουήλ Π. Κωνσταντίνος πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου συνοικίας Παπασταύρου, Καγγά Βαΐτσα μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, Καζαντζίδης Περικλής έμπορος, ΚαλιάγκουΡίτσα συνοικιακή σύμβουλος «Ιπποκράτη», πρώην μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων 10ου Γυμνασίου Λάρισας, Καλπενίδης Ευστράτιος αρχιτέκτονας, Καραγιάννης Γιάννης δάσκαλος, Καρανίκας Νίκος καθηγητής, Καργιώτης Αθανάσιος γυναικολόγος, Κατσίγρα Ειρήνη δημοτική σύμβουλος Λάρισας, Κοντογιάννη Πόπη γιατρός, Κρίκης Χρήστος επαγγελματίας, Κριτσάνος Δημήτριος δικηγόρος, Μαρασούλης Ανδρέας φωτογράφος, Μέρας Κωνσταντίνος δάσκαλος, γραμματέας του Συνοικιακού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, Μπαλασούλης Γιάννης δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, ΜπούσιοςΒασίλης δάσκαλος, Μυλωνάς Κώστας μέλος του ΔΣ Δασκάλων, Νταντής Αχιλλέας αγρότης, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Γαλήνης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΓΣ Λάρισας, Παζιάνας Γιώργος εκπαιδευτικός, Παπαδοπούλου Ευαγγελία μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, Παπαστεργίου Δήμητρα πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, Πάσχος Χρήστος δημοτικός σύμβουλος Σαρανταπόρου, Σαρίμβεης Μάρκος επαγγελματίας, Σελήνης Γιάννης γραμματέας Συνοικιακού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης, ΣκυλλάκοςΤάσος ψυχίατρος, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Σύλλα Ειρήνη δικηγόρος, μέλος του ΔΣ Ενωσης Γυναικών Λάρισας, Τατίας Γιάννης οικονομολόγος, Τζήλου Λουίζα φαρμακοποιός, Τούσιας Γεώργιος πολιτικός μηχανικός, Τσέλιου Μαρία οδοντίατρος, ΦούλιαΕυανθία μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, Φωτιάδου Ιωάννα υπάλληλος, Χατζηκράχτης Στέλιος μαθηματικός, Χατζητάκη Μαίρη γιατρός, Χύτας Δημήτριος γραμματέας Συλλόγου Καφεπωλών.

Αυξάνεται η επιρροή

Στις γειτονιές της συνοικίας «Ιπποκράτης» Λάρισας περιόδευσε ο Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό. Στα μικρομάγαζα, τα καφενεία, αλλά και τα σπίτια που επισκέφτηκε, αναπτύχθηκε γόνιμος και πλούσιος διάλογος για τη σημασία των εκλογών, καθώς και για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, που βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση, αντανακλώντας και την αύξηση της επιρροής του Κόμματος στο νομό.

Οι κάτοικοι της συνοικίας εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την κοροϊδία που υφίστανται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, λέγοντας ότι τους «θυμούνται» μόνο στις εκλογές. Αναγνώρισαν, επίσης, ότι το μοναδικό κόμμα που εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι το ΚΚΕ.

Στους αγρότες του χωριού Βρυότοπος Λάρισας μίλησε χτες το βράδυ ο Χαρίλαος Αρχοντής, μέλος της πολιτικής κίνησης «Κομμουνιστική Ανανέωση» και υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, τόνισε την ανάγκη ανατροπής της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρήση μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου που προωθείται, επισημαίνοντας ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο για την υπόλοιπη φυτική χλωρίδα, αλλά και για τους καταναλωτές. Υπογράμμισε, επίσης, τον κίνδυνο να πάρουν στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο της σποροπαραγωγής λίγες πολυεθνικές εταιρίες, καθώς και να χαθούν, τη φετινή χρονιά, επιδοτήσεις για το λόγο αυτό.

ΣΕΡΡΕΣ
Ψηφοδέλτιο αντίστασης και ελπίδας

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Σερρών παρουσιάστηκε προχτές βράδυ. Η παρουσίαση έγινε από τον γραμματέα της ΝΕ του Κόμματος Θέμη Ιωσηφίδη, που αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή για την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού και την προώθηση λύσεων σ' αυτά. Κάλεσε δε κάθε άνθρωπο καλής πίστης που αναγνωρίζει την ανάγκη συγκρότησης του αντίπαλου δέους στην κυρίαρχη πολιτική, να στρατευτεί στην υπόθεση του Λαϊκού Μετώπου και να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα το ψηφοδέλτιο της αντίστασης και ελπίδας στις επερχόμενες εκλογές.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στις Σέρρες είναι:

Αραμπατζής Παναγιώτης. Γεννήθηκε στη Μαυροθάλασσα το 1954. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Το 1998 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Τραγίλου.

Αργυρίου Αθανάσιος. Γεννήθηκε στην Ηλιοκώμη το 1969. Είναι απόφοιτος Τεχνικής Σχολής Ηλεκτρονικών, αλλά εξασκεί το επάγγελμα του αγρότη. Πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των αγροτών Παγγαίου τα προηγούμενα χρόνια.

Καρακάσης Γιάννης. Γεννήθηκε στο Ροδολίβος το 1943. Είναι κάτοικος Σερρών και εργάτης οικοδόμος. Συνδικαλιστής, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Σερρών. Είναι μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σερρών.

Κασάπης Γιώργος. Γεννήθηκε στο Βαλτερό το 1951. Σπούδασε Γεωπονία και στη συνέχεια Ιατρική στο ΑΠΘ, στις ειδικότητες της ομοιοπαθητικής και φυσικής υγιεινής. Εξασκεί το επάγγελμα του ομοιοπαθητικού γιατρού.

Κουτούσης Κώστας. Γεννήθηκε στη Νιγρίτα το 1952, καταγόμενος από γονείς εμπόρους. Από το 1980 έως σήμερα είναι επαγγελματίας στο χώρο της ένδυσης. Είναι εκλεγμένος στο ΔΣ του σωματείου των μικροπωλητών της πόλης των Σερρών και μέλος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ του νομού.

Μαλιάρη Μαριάνθη. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970. Εργάζεται σαν γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα. Υπήρξε μέλος του ΚΣ της νεολαίας του Συνασπισμού και της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Νεολαίας (νεολαία της ΕΑΡ). Σήμερα είναι εκπρόσωπος του κλάδου των γεωπόνων του νομού στο ΓΕΩΤΕΕ και εκπρόσωπος των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας στο Εργατικό Κέντρο Σερρών.

Παναγιώτου Σταύρος. Γεννήθηκε το 1943 στις Σέρρες. Υπήρξε μέλος της Δημ. Νεολαίας Λαμπράκη. Σπούδασε φιλοσοφία στη Δ. Γερμανία. Υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος. Για τη δράση του διώχτηκε από τη χούντα με αφαίρεση της ιθαγένειας. Από το 1974 έως το 1982 υπήρξε γραμματέας της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ και ήταν βουλευτής στη Βουλή που μόλις έληξε η θητεία της.

Σεβασλίδου Ησαΐα. Γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο. Σπούδασε Ιατρική στη Σόφια και στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Ηταν υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος στις νομαρχιακές εκλογές του 1998. Είναι η νεότερη υποψήφια όλων των ψηφοδελτίων των κομμάτων στο νομό.

Στεφανόπουλος Γιάννης. Γεννήθηκε στο Δραβίσκο το 1965 από γονείς αγρότες και στη συνέχεια μετανάστες στη Γερμανία. Είναι βιομηχανικός εργάτης. Συνδικαλιστικά δραστηριοποιείται στον κλάδο των εργαζομένων στα διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες και είναι μέλος στην αντίστοιχη Ομοσπονδία.

Ο εφιάλτης της «Νέας Τάξης»

Ηανθρωπότητα δεν είχε ποτέ μπροστά της προοπτικές τόσο απειλητικές και καταστροφικές όσο σήμερα. Ο πλανητικός ιμπεριαλισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο κατά όλων των λαών του πλανήτη και κατά του ίδιου του πλανήτη. Αυτή η αναμέτρηση είναι η μεγαλύτερη και κρισιμότερη στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ μορφή της νέας καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι η «Νέα τάξη Πραγμάτων». Δηλαδή το «πλανητικό κράτος», το κράτος των πολυεθνικών. Ενα κράτος που δεν ανέχεται την ανεξαρτησία των εθνικών κρατών, που επιδιώκει να επιβάλει σε όλο τον κόσμο τη δικτατορία του υπερεθνικού κεφαλαίου, το δόγμα της μιας σκέψης, τον ολοκληρωτισμό, δηλαδή, της αγοράς.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ της «νέας τάξης» είναι η αποσταθεροποίηση και υπονόμευση των εθνικών συνόρων, η δημιουργία κρατών -προτεκτοράτων, το αιματοκύλισμα των λαών, η πλήρης εξουθένωσή τους και υποταγή τους.

ΑΜΕΣΕΣ επιδιώξεις της «νέας τάξης» είναι η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, η αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη της Χερσονήσου και η ολοκληρωτική άλωση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

ΤΟ νεοταξικό εφιάλτη θα μπορούσαμε να τον συμπυκνώσουμε στο εξής δόγμα: «Οποιος λαός θα αντιστέκεται στις πλανητικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις θα ισοπεδώνεται και κάθε φωνή αντίθετη θα φιμώνεται και θα συκοφαντείται».

ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ αυτού του εφιάλτη είναι η καπιταλιστική οικονομική και πολιτική παγκοσμιοποίηση, που σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, τη δικτατορία της αγοράς. Η πολιτική που προωθεί τη δικτατορία της αγοράς είναι ο νεοφιλελευθερισμός.

Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ είναι η πιο άγρια και επιθετική πολιτική κατά των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, των κινημάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Συγκεκριμένα σημαίνει: Λιτότητα, αύξηση ανεργίας, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, χρηματοπιστωτική εγκληματικότητα, διαφθορά...

Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ συγκρότηση (υπερεθνικά μονοπώλια), η πολιτική συγκρότηση («νέα τάξη») και η πολιτική φιλοσοφία και πρακτική (νεοφιλελευθερισμός) είναι σήμερα αδιαχώριστα. Αυτό σημαίνει ότι και ο αγώνας είναι αδιαχώριστος.

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ που μιλούν στο όνομα του κομμουνισμού, του σοσιαλισμού και της προόδου πρέπει να οριοθετούνται ανοιχτά και καθαρά από τη «νέα τάξη», τους πολιτικούς υπηρέτες της και τα ιδεολογήματα της απάτης. Πρέπει, δηλαδή, να διαχωρίζονται καθαρά και ξάστερα από το νεοφιλελευθερισμό, τα «εκσυγχρονιστικά» του ψευδώνυμα και από κάθε απόχρωση κεντροαριστερών σεναρίων.

ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ αγώνα, συνακόλουθα και μια εκλογική συμμαχία, πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές τις στρατηγικές οριοθετήσεις του αγώνα. Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα υπάρχοντα κόμματα που καλύπτει προγραμματικά και αγωνιστικά, καθαρά και ξάστερα τις στρατηγικές αυτές προϋποθέσεις. Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ενίσχυση των δυνάμεων που έχουν ξεκάθαρα οριοθετηθεί απέναντι στο νεοταξικό μέτωπο, ενίσχυση των όρων πάλης κατά του νεοφιλελευθερισμού, ενίσχυση των προϋποθέσεων διεύρυνσης του αγωνιστικού μετώπου και από άλλες δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες σε άλλα κόμματα...


Του
Θύμιου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ*
*Ο Θύμιος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος, μέλος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», υποψήφιος βουλευτής Β` Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Ηλείας

Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, το οποίο εκφράζει την πολιτική της αγωνιστικής αντιμονοπωλιακής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης, παρουσιάστηκε στο λαό του νομού από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Το ψηφοδέλτιο αποτελούν άνθρωποι που έχουν μια συνέπεια και συνεχόμενη πολιτική και κοινωνική προσφορά, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα που πάλεψαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των μονόδρομων του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, της ΕΕ, που συμμετείχαν στους μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι:

Αλεξανδρόπουλος Χαράλαμπος. Ζωγράφος - ξυλογλύπτης, συνταξιούχος ΙΚΑ. Γεννήθηκε το 1926. Πρόεδρος της ΝΕ Ηλείας της ΠΕΑΕΑ.

Γιαννόπουλος Χρήστος. Γεννήθηκε το 1964. Αγρότης, πρόεδρος της ΟΑΣ Ηλείας, στην οποία ήταν και γραμματέας από το 1995 έως το 1998. Από το 1992 σαν πρόεδρος της ΣΕΑ ελαιοπαραγωγών Ζαχάρως και κατόπιν σαν γραμματέας και πρόεδρος της ΟΑΣΗ πρωτοστάτησε στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Γκρουμούτης Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1927. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος του αγροτικού κινήματος, για πολλά χρόνια πρόεδρος του ΔΣ της ΟΑΣ Ηλείας και αντιπρόσωπος στη ΓΕΣΑΣΕ. Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού του και μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ.

Ηλιόπουλος Γιώργος. Γεννήθηκε το 1954, οικοδόμος, πρώην γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου.

Θεοδωρόπουλος Γιάννης. Γεννήθηκε το 1951. Γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας.

Καραπάνος Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1953. Βιοτέχνης, δημοτικός σύμβουλος Αμαλιάδας, υποψήφιος δήμαρχος το 1998.

Κουτρουμπή Ιωάννα . Γεννήθηκε το 1958. Υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμαλιάδας, πρώην γραμματέας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πύργου, μέλος του προεδρείου της Πανηλειακής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Πικέας Γεώργιος. Γεννήθηκε το 1932. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών και του Εργατικού Κέντρου Πύργου. Σήμερα είναι πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου.

Συγκεντρώσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις
Θεσσαλονίκη

- Σήμερα στις 6.30 π.μ. περιοδεία κλιμακίου με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη στο γραφείο κίνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

- Σήμερα στις 6.30 μ.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής τον Κ. Ζουράρι θα περιοδεύσει στο συγκρότημα των εφημερίδων «Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία».

Πρέβεζα

- Σήμερα Πέμπτη: Σε λύκεια της πόλης και στα Δεσποτικά (Σ. Βλάχος, Κ. Κωτσαντής).

- Αύριο, Παρασκευή: Σε λιμάνι, νοσοκομείο (Σ. Βλάχος, Κ. Κωτσαντής). Στην Πέτρα, 7 μ.μ. (Αγγελος Ρεμπής). Επίσης, στις 7 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη στον Ωρωπό για τα αγροτικά ζητήματα με ομιλητή τον Δ. Ξυλογιάννη.

- Την Κυριακή: Στην Τύρια, 10 π.μ., ο Κ. Κωτσαντής θα συζητήσει με ψηφοφόρους για τις τρέχουσες εξελίξεις και για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εκλογές.

Πέλλα

Οι υποψήφιοι βουλευτές Φουντάλης Μιχάλης και Καραβίτης Σίμος θα περιοδεύσουν σήμερα σε Ξιφιάνη, Αλώρο κ.α. Περιοδείες ακόμα θα γίνουν στις υπηρεσίες της Σκύδρας, ενώ το Σάββατο στα καφενεία της Κρύας Βρύσης και την Τετάρτη 22/3 στο Κέντρο Υγείας, το Δημαρχείο και την Αστυνομία.

Αρκαδία

Σήμερα, Πέμπτη, ο Γ. Γούργαρης θα μιλήσει στους εργαζόμενους των ορυχείων Μαραθούσας, Θωκνίας και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Αχαΐα

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ πραγματοποιεί προεκλογική εκδήλωση -συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά» σήμερα Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα «Περί Τεχνών» (Κανακάρη 65 Αράτου, Πάτρα).

Μεσσηνία

Αύριο, Παρασκευή η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ηράκλειο

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου Ηρακλείου, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κορνάρου.

Λασήθι

Αύριο Παρασκευή ο Δημήτρης Αρβανιτάκης θα επισκεφτεί το Νομό Λασηθίου και συγκεκριμένα την Ιεράπετρα και τη Σητεία. Το βράδυ στον Αγιο Νικόλαο, στις 6 μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Δ. Αρβανιτάκη σε ανοιχτή συγκέντρωση. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Γ. Πάγκαλος, Γ. Παραουλάκης και Ι. Αντωνίου.

Σάμο, Ικαρία

Οι υποψήφιοι βουλευτές στο Νομό Σάμου Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή και Νίκος Μουρσελάς θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη συγκέντρωση στους Φούρνους και αύριο Παρασκευή περιοδεία στο Παλαιόκαστρο της Σάμου και συγκέντρωση στη Χρυσομηλιά.

Βοιωτία

Η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ καλεί σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας, όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος.

Ημαθία

Σήμερα το πρωί ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί βιομηχανίες στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και το βράδυ θα μιλήσει σε σύσκεψη φίλων και οπαδών του Κόμματος στη Νάουσα. Αύριο θα επισκεφθεί εργοστάσια της Νάουσας και το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Επισκοπή Νάουσας.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Με αισιοδοξία για τη νίκη

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Μαγνησία παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στο εκλογικό κέντρο, η Εκλογική Επιτροπή του Κόμματος στο νομό.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Κ. Νίκου, εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής, οι κομμουνιστές, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μαγνησία, δίνουν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία την εκλογική μάχη. Υπογράμμισε ότι θα επανεκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής στη Μαγνησία και, ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το εκλογικό ποσοστό του Κόμματος, συμβάλλοντας έτσι στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου. Παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο, σημείωσε ότι σ' αυτό συμμετέχουν κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι, γνωστοί πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες του νομού, αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν:

Γουλιώτου - Βαρσάμη Αθηνά, ιδιωτική υπάλληλος, πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Νέας Ιωνίας Βόλου.

Γκατζής Νίκος, βουλευτής.

Λούμας Γιώργος, εργάτης συνδικαλιστής.

Νάνος Αποστόλης, πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ στη Μαγνησία, νομαρχιακός σύμβουλος.

Παπαδόπουλος Αποστόλης, γραμματέας της ΠΕΤ - ΟΤΕ στη Μαγνησία, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Παπαδούλης Κώστας, πολιτικός μηχανικός, μέλος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαγνησίας ως εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Παππάς Αντώνης, συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος, αντιδήμαρχος Βόλου, πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλίας.

Τραχανάς Γιάννης, πρόεδρος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σκοπέλου, πρώην δημοτικός σύμβουλος Σκοπέλου.

Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αντωνοπούλου και Δημητριάδος (τηλ. 0421 - 20012).

Ανησυχία για την μετα-ΟΝΕ εποχή

Συνάντηση με παλιούς συμμαθητές του, αποφοίτους του 1940 από το Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, είχε ο δημοσιογράφος - αντιστασιακός Γιώργος Τσαπόγας (υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Περιφέρεια Αθήνας).

Κατά τη σχετική συζήτηση ανέπτυξε τις ιστορικές εμπειρίες που είχε η γενιά αυτή, όπως ήταν ο πόλεμος, η κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, το μετεμφυλιακό κλίμα, η δικτατορία και τώρα τα πελώρια προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποιημένη αγριότητα του καπιταλισμού και τα επιθετικά επεμβατικά δόγματα του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, που εφαρμόστηκαν στη Γιουγκοσλαβία και απειλούν γενικότερα το βαλκανικό χώρο.

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές διαφοροποιήσεις, όσοι πήραν μέρος στη συζήτηση των «παλιών συμμαθητών» κατέθεσαν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον, τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο της ΕΥΡΩ-ΟΝΕ πορείας.

Ανησυχία εκφράστηκε για την «προσαρμοστικότητα» και την υποταγή των δύο κομμάτων, που διεκδικούν την εξουσία, στην πορεία νέων αδιεξόδων και νέων κινδύνων της μετα-ΟΝΕ εποχής, που διαγράφεται απειλητική. θετική αντίθετα ήταν η γνώμη για τις καθαρές, έντιμες και αγωνιστικές θέσεις του ΚΚΕ, που βρίσκουν απήχηση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, στον κόσμο της διανόησης, της επιστήμης και της τέχνης, όπως δείχνει και η προώθηση του λαϊκού μετώπου αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ