Η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη από τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης συρρίκνωσαν παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα
Η οικονομική κατάσταση των λαϊκών τάξεων επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τη φοροεπέλαση με τους έμμεσους φόρους, αλλά και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έτους 2006. Πλάτη σε αυτή την πολιτική έβαλαν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και άλλες ηγεσίες, που συμφώνησαν σε «αυξήσεις» 77 λεπτά τη μέρα. Και βέβαια ο επίσημος πληθωρισμός αποδείχνεται ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχών στρωμάτων, τα οποία είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των πενιχρών εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ανατιμήθηκε με ρυθμούς πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι επίσημες ανατιμήσεις στην κατηγορία των ειδών «διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών» ήταν 4,3%, στα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» 10,7%, στις δαπάνες των νοικοκυριών για την υποτιθέμενη δωρεάν εκπαίδευση 4% κλπ.
Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτουν και οι παρακάτω ανατιμήσεις:
Από τη σύγκριση των τιμών του μήνα Δεκέμβρη 2006 με το μήνα Δεκέμβρη του 2005 προκύπτει αύξηση 2,9%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή - σε μέσα επίπεδα 12μηνου - αυξήθηκε 3,3% έναντι αυξήσεων 3,5% στα δύο προηγούμενα 12μηνα.
Μια μέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκη, τόσο για τις εργασιακές σχέσεις και τις προσλήψεις - απολύσεις προσωπικού στην επιχείρηση, όσο και για την εκτίναξη των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση εμφανίζεται ουσιαστικά να στηρίζει τη λογική και τις αξιώσεις του μέσω μιας «χλιαρής» αποστασιοποίησης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μανιατάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απάντησε υπό τη βαριά «σκιά» της πιθανότητας ...διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Τυπικά και άνευρα, είπε ότι η ΔΕΗ ανήκει κατά το 51% στο Δημόσιο και ότι οι προσλήψεις της ρυθμίζονται από το νόμο για τις ΔΕΚΟ. Μ' αυτόν τον τρόπο, περιορίστηκε απλώς να διευκρινίσει ποιος κάνει κουμάντο, αντί να εκδηλώσει κάποιου είδους αντίθεση με τα όσα είπε και ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Ακόμη περισσότερο, ο Θ. Ρουσόπουλος - αφού επισήμανε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν 2.035 προσλήψεις κυρίως τεχνικού προσωπικού - δήλωσε: «Για οτιδήποτε περαιτέρω, τεχνικής φύσεως, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Ανάπτυξης». Το υπουργείο, από την πλευρά του, περιορίστηκε σε μια δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Νεράτζη, ο οποίος δήλωσε ότι η απάντηση Ρουσόπουλου κάλυψε το θέμα!
Σημαντικές, όμως, είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στην ομιλία του στην κοπή της πίτας την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Πιλαλίδης «έκοβε και έραβε» στη βάση της τοποθέτησης του διευθύνοντα συμβούλου, για τη δράση της επιχείρησης στη ΝΑ Ευρώπη, την Οριακή Τιμή Συστήματος, τα χρέη του Δημοσίου για υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Στη Βουλή, ο εμπαιγμός της ΕΠΑ Αττικής σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Τις αρνητικές συνέπειες που έχει για τα λαϊκά νοικοκυριά η «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου, επισημαίνει η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτών των αρνητικών συνεπειών αποτελεί και το γεγονός ότι η ΕΠΑ δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής του Κόμματος υπογραμμίζει ότι, αν και η πορεία «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα έχει διαγράψει ελάχιστο χρόνο, εντούτοις οι αρνητικές συνέπειες για τη λαϊκή κατανάλωση είναι ήδη ορατές. Χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και σχολεία που υπέγραψαν σχετικές αιτήσεις και συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις της ΕΠΑ Αττικής. Οπως τονίζει η Β. Νικολαΐδου στην Επίκαιρη Ερώτηση, το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο, ώστε επενέβη ο Συνήγορος του Καταναλωτή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Παράλληλα, εξακολουθεί να απουσιάζει προκλητικά η ανάληψη κρατικής ευθύνης για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων στις εργασίες σύνδεσης.
Καταλήγοντας, η Β. Νικολαΐδου ρωτά τον υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς επίσης και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια της ΕΠΑ Αττικής.
Την επίσπευση των διαδικασιών για την αναζήτηση του «στρατηγικού εταίρου», στον οποίο η κυβέρνηση θα εκχωρήσει το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ζήτησαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών από τους «συμβούλους αποκρατικοποίησης».
Ως καθοριστική ημερομηνία για την πλήρη εκποίηση του Οργανισμού η κυβέρνηση έχει θέσει το τέλος Φλεβάρη 2007. Εως τότε θα πρέπει οι «σύμβουλοι» να συνεχίσουν τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους, να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις για τη «στρατηγική συμμαχία» και να τις παρουσιάσουν σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής.
Στη χτεσινή συνάντηση οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, και Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μιχ. Λιάπης, ζήτησαν από τους «συμβούλους αποκρατικοποίησης» του ΟΤΕ να συνεχίσουν τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους έως το τέλος Φλεβάρη, «μπαίνοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Αλογοσκούφης.
Ο Μιχ. Λιάπης πρόσθεσε ότι από τους «συμβούλους» ζητήθηκε να επισπεύσουν την προσπάθεια για την αναζήτηση «στρατηγικού εταίρου που θα έχει συμμετοχή στο management», να διερευνήσουν όλη τη διεθνή αγορά και να μας κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις». Κατά τον Μιχ. Λιάπη, στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένας επενδυτής, ο οποίος θα επενδύσει πόρους και τεχνογνωσία, προκειμένου να προσφέρει ο ΟΤΕ καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Φυσικά ο υπουργικός ισχυρισμός περί φθηνών υπηρεσιών με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, έχει διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα, αφού τα τελευταία χρόνια, ο μερικώς ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ έχει αυξήσει έως και 300% τα τηλεφωνικά τέλη.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, ενώ αποκλείονται όμιλοι που δε δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.