Μπορεί τα κάθε λογής «παπαγαλάκια» του δικομματισμού και θιασώτες του δήθεν αντικειμενικού και υποχρεωτικού για τους πάντες μονόδρομου των καπιταλιστικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, να θέλουν σώνει και καλά να πείσουν τους πάντες ότι οι ταξικοί στόχοι και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου έχουν γενικότερο, πανεθνικό χαρακτήρα και είναι ωφέλιμοι για όλη την κοινωνία, αλλά η καθημερινή πραγματικότητα, πεισματικά και ξεροκέφαλα, επιμένει να αποκαλύπτει την αλήθεια.
Οχι, κύριοι, οι ισχνοί μισθοί και οι συντάξεις πείνας, οι αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση του 8ωρου και της 5ήμερης βδομάδας, οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης, η επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όλα όσα προωθούνται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, μόνον πρόοδος δεν είναι. Δεν αποτελούν εξέλιξη προς το καλύτερο, βελτίωση και προκοπή. Πολύ περισσότερο, καθώς ο αυξανόμενος συνεχώς παραγόμενος κοινωνικός πλούτος φτάνει και περισσεύει για ουσιαστικά βήματα προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, βήματα πραγματικής προόδου.
«Πέντε συν δέκα δισ. ευρώ φέρνει στην Ελλάδα ο εμίρης του Ντουμπάι! - Για επενδύσεις σε Υγεία, Πληροφορική, Τράπεζες, Τουρισμό και Ακίνητα» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος», αναφερόμενος στις προχτεσινές αποφάσεις της πολυεθνικής επιχείρησης «Marfin Financial Group» (MFG), που εδρεύει στην Αθήνα και ανήκει στον άραβα μεγιστάνα. Και μπορεί, το «Βήμα» να καλλιεργεί αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, του τύπου «προσέλκυση επενδύσεων, άνοιγμα δουλειών, κλπ.», αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να αισθάνονται ευφορία απ' το συγκεκριμένο γεγονός. Αν μη τι άλλο, παίρνοντας υπόψη ότι οι κεφαλαιοκράτες θέλουν μέσα σε πέντε μόνο χρόνια να έχουν αποσβέσει τα όποια κεφάλαια τοποθετούν και σε μερικά ακόμη, να έχουν κερδίσει άλλα τόσα, ο καθένας μπορεί να λογαριάσει πόσο θα ξεζουμίσει το λαό μας ο εμίρης του Ντουμπάι...
Την άρνησή τους να συζητήσουν το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου (10/1/2007), που έθεσε η ΝΑΣ Ηρακλείου, διατύπωσαν με αστείους ισχυρισμούς οι παρατάξεις της Βαγγελιώς Σχοιναράκη (ΠΑΣΟΚ) και του Αντώνη Γρηγοράκη (ΝΔ). Αρνηση που σαφώς έχει να κάνει με το ότι ανήκουν στα κόμματα της πλουτοκρατίας, συμφωνούν με το δικομματισμό που προωθεί με κάθε τρόπο το ξήλωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και την εισχώρηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, και σε σχετική ανακοίνωση καταγγελία της ΝΑΣ Ηρακλείου. Από την άλλη μεριά ο, έταιρος του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της Δημόσιας Παιδείας, ενώ είναι νωπές ακόμα οι δηλώσεις του για την πρόθεσή του για ίδρυση Πανεπιστημίου από το Δήμο Ηρακλείου κλπ. Ετσι δε συμπλέουν μόνον στη Βουλή στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και στους θεσμούς αλλά και τους φορείς που ελέγχουν δικομματικά.
Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργους έκαναν χτες οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Αργολίδας. Μέσα από την κινητοποίηση κατήγγειλαν την πρωτοφανή ενέργεια του προϊσταμένου να καλέσει σε απολογία τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αργους, επειδή έκανε δηλώσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, σε τηλεοπτικό συνεργείο, στο χώρο του σχολείου που εργάζεται. Χτες, ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός κατέθεσε την απολογία του και παρά το ότι συνάδελφοί του και αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΟΕ ζήτησαν να μην υπάρξει δίωξη, ο προϊστάμενος φάνηκε να επιμένει στο να διωχτεί πειθαρχικά.
Το ζήτημα έρχεται για μια ακόμα φορά να αναδείξει το μοντέλο σχολείου και εκπαιδευτικών που φτιάχνουν, σχολείο και εκπαιδευτικούς χειραγωγημένους και υποταγμένους στην κυρίαρχη πολιτική, χρησιμοποιώντας και ένταση του αυταρχισμού. Αλλωστε στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και μέτρα της κυβέρνησης όπως η επιλογή στελεχών, η προώθηση του καθηκοντολογίου και του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Και ύστερα σου τσαμπουνάνε διάφορα περί δημοκρατίας και ελευθερίας...
Μάλλον με τέτοια παραμύθια θα «ταΐζουν» και τη νέα φουρνιά στρατιωτών που στέλνουν τώρα. Προφανώς, θα τους έρθει λίγο ...ξαφνική η πραγματικότητα.
«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει ο ΟΤΕ υπό τον έλεγχο του κράτους», διαπιστώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ρόβλιας. Οντως, έτσι είναι. Ομως, η πλειοψηφία των πολιτών το πίστευε αυτό και την περίοδο που η κυβέρνηση Σημίτη «μετοχοποιούσε» τον οργανισμό.
Επίσης η «πλειοψηφία των πολιτών», όταν λέει «υπό τον έλεγχο του κράτους», εννοεί έναν ΟΤΕ, ο οποίος θα έχει σαν στόχο να παρέχει σωστές και φθηνές επικοινωνιακές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δε θέλει έναν οργανισμό που πάνω του θα κερδοσκοπούν οι πάντες και κυρίως οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Κι όλα αυτά, βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν σε μια «απελευθερωμένη» αγορά τηλεπικοινωνιών. Αλλωστε, έχουμε διαπιστώσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, τι συμβαίνει στις αγορές που «απελευθερώνονται»: «Σκλαβώνονται» οι καταναλωτές...
ΩΣΤΕ «άκαιρη η συζήτηση», σχετικά με το καθεστώς που θα προκύψει για το Κόσσοβο μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΟΗΕ υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του αμερικανικού - ευρωπαϊκού παράγοντα (κυρίως του πρώτου), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Φοβόμαστε ότι η συζήτηση είναι απολύτως επίκαιρη, όταν επιχειρείται με σαφήνεια αλλαγή συνόρων και καταστάσεων σε μια ευαίσθητη περιοχή σαν τα Βαλκάνια. Το θέμα είναι αν γίνεται στη σωστή κατεύθυνση. Αν, δηλαδή, στοχεύει στο να σταματήσουν τα παιγνίδια των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών στην περιοχή, που μόνο κινδύνους εγκυμονούν.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση, που ...πονηρά - πονηρά ολίσθησε στην πλήρη υιοθέτηση των αμερικανικών θέσεων για την υπόθεση αυτή...