ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Χτύπημα κατά των αγώνων και των δικαιωμάτων του λαού

Η αξίωση για νομιμοποίηση των χαφιεδοκαμερών, η δημιουργία ομάδας κρούσης, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η επαναφορά στην ενεργό δράση του Στ. Σύρρου και η ενοχοποίηση των αντιιμπεριαλιστικών πορειών στην αμερικανική πρεσβεία, δείχνουν καθαρά σε ποια κατεύθυνση αξιοποιείται η χτεσινή επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την «καρδιά» των δικαιωμάτων και των αγώνων του ελληνικού λαού στοχεύει η επίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ διευκολύνει τη συμμετοχή στους πολέμους των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» ανά τον κόσμο.

Από τις πρώτες επίσημες δηλώσεις και αντιδράσεις των κυβερνητικών στελεχών προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ προκειμένου να πλήξει τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού, να περιορίσει τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, ενώ θα συμμετέχει με μεγαλύτερη προθυμία στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά τον αρχικό «αιφνιδιασμό» και πριν καν απαντήσει στα ερωτήματα «ποιος» και «γιατί» πραγματοποίησε την επίθεση, η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Γενικότερα, στο όνομα του να μη διαταραχτούν οι εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να δώσει «γην και ύδωρ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η ελληνική κυβέρνηση - και όχι ο Αμερικανός πρέσβης... - που έσπευσε να μιλήσει για «εγχώρια τρομοκρατία», αποκλείοντας το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας από μυστικές υπηρεσίες...

Τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση «κραυγάζουν» για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί αξιοποιώντας την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία:

Πρώτο, έθεσε αμέσως θέμα νομιμοποίησης της δράσης των χαφιεδοκαμερών για την παρακολούθηση των πάντων.

Δεύτερο, επανέφερε στην ενεργό δράση τον δοκιμασμένο «στρατηγό κατά της τρομοκρατίας», τον νυν υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Στ. Σύρρο, η προσφορά του οποίου «στην εξάρθρωση της 17Ν» είχε αναγνωριστεί επίσημα από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (όπως και του τότε πολιτικού προϊσταμένου του, υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη).

Τρίτο, συγκροτήθηκε μια νέα «δύναμη κρούσης» στο πλαίσιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην οποία τον πρώτο λόγο θα παίζουν φυσικά οι ξένες μυστικές υπηρεσίες (διάβαζε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ).

Τέταρτο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προώθηση στη Βουλή νέου αντιτρομοκρατικού πακέτου, στο όνομα της θωράκισης από την τρομοκρατία, που θα βάζει στο γύψο δημοκρατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο των τρομομέτρων που υποδεικνύουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Πέμπτο, στήνεται στο εδώλιο ο αντιαμερικανισμός του ελληνικού λαού και ενοχοποιούνται οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες και οι πορείες στην αμερικανική πρεσβεία, που από ορισμένους «φίλους των ΗΠΑ» καταγγέλλονται ότι «υποθάλπουν τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των ΗΠΑ»! Συγκεκριμένα:

«Πράσινο φως» στις χαφιεδοκάμερες...

Το πρώτο «πρακτικό» ζήτημα που έκρινε σκόπιμο να θέσει η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, είναι να πάψουν οι «περιορισμοί» στη δράση των χαφιεδοκαμερών και να χρησιμοποιούνται νόμιμα πλέον για την παρακολούθηση των πολιτών και των διαδηλώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξίωσε τη χρησιμοποίηση των χαφιεδοκαμερών «για να βοηθηθεί το έργο της Αστυνομίας». Ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στην ερώτηση αν οι δεκάδες κάμερες που λειτουργούν (εννοείται ανεξέλεγκτα) γύρω από την αμερικανική πρεσβεία έχουν καταγράψει την κίνηση των δραστών της επίθεσης, στράφηκε κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που «απαγορεύει τη λήψη οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων, πέραν της κυκλοφορίας, από τις κάμερες που βρίσκονται στους δρόμους». Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να γίνει χρήση των χαφιεδοκαμερών «και για λόγους ασφαλείας» και ανέφερε μάλιστα ότι η εισήγηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι θετική. Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του «Ρ» αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει κάποια επιπρόσθετα νομοθετικά μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

...και στους Αμερικανούς πράκτορες

Η δημιουργία της «ομάδας κρούσης» και η επαναδραστηριοποίηση του «έμπειρου» Στ. Σύρρου ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να ενταθούν οι έρευνες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Μάλιστα, με μια πρώτη σκέψη, να συνταχθεί και αναπτύξει δράση η Αντιτρομοκρατική, όπως είναι το αντικείμενό της, μαζί με ειδικότερη ενίσχυση ή διασύνδεση συνεργασίας με ένα είδος «task force» (σ.σ. ομάδα κρούσης) στο οποίο θα έχει εποπτεύοντα ρόλο και συντονιστικό και ο Στέλιος Σύρρος για την αξιοποίηση των προϊόντων της εμπειρίας του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Πολύδωρας. Κατά τ' άλλα επιχείρησε να πείσει ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει τον έλεγχο των ερευνών...

Λίγο μετά ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρόκειται για «επαναφορά» του Στ. Σύρρου, γιατί είναι ήδη υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Παραδέχτηκε όμως ότι θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι εκτός των άλλων ξεκινά και «ιδεολογικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Πιο ξεκάθαρη ήταν η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ειδική αποστολή στο όνομα της μη διατάραξης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. «Εχουμε και ιδεολογικά αλλά και διαχρονικά σταθεί απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο πλήττει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και πάνω απ' όλα τη Δημοκρατία» είπε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου και συμπλήρωσε: «Η αμερικανική πλευρά ξέρει το μέγεθος των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και από κοινού, σε στενή συνεργασία και με τις αμερικανικές υπηρεσίες, θα συνεργαστούμε όπως και παλαιότερα, για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δεν υπάρχει «αναβίωση της τρομοκρατίας», προφανώς για να μειώσει το μέγεθος των πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «η τρομοκρατία στην Ελλάδα, στα βασικά της σημεία, με τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έδρασαν για πάρα πολλά χρόνια, έχει εξαλειφθεί». Στο πλαίσιο αυτό ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «μεμονωμένο» το χτεσινό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία.

Και οι «φίλοι των ΗΠΑ»...

Την ίδια στιγμή δοκιμασμένοι φίλοι των ΗΠΑ, όπως ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Α. Ανδριανόπουλος, άρχισαν να λένε πράγματα που δεν μπορεί να πει ο Αμερικανός πρέσβης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Α. Ανδριανόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα θέματα κατά την άποψή μου. Το πρώτο είναι οι διεθνείς επιπτώσεις, οι οποίες εκτιμώ πως θα είναι πολύ άσχημες, και το δεύτερο, στο εξωτερικό θα περάσει ότι κτυπήθηκε το γραφείο του Αμερικανού πρέσβη. Θα 'ρθουν στην επιφάνεια λοιπόν οι πορείες των δήθεν ειρηνιστών που καταλήγουν στην αμερικανική πρεσβεία κ.ά. Ολα αυτά θα έρθουν μπούμερανγκ εναντίον μας». Την ίδια στιγμή, ορισμένοι ομοϊδεάτες του στην Ουάσιγκτον έκαναν αναφορά σε «αριστερές οργανώσεις» και σε «αναρχικές ομάδες»...

ΒΟΥΛΗ
Προβοκατόρικη επίθεση Πάγκαλου στο ΚΚΕ

Παρενέβη με βρισιές και προσβολές, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας σχολίαζε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία

Αθλια και προβοκατόρικη επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, εξαπέλυσε, χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος. Παρενέβη, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας σχολίαζε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Με το γνωστό του ύφος, ο Θ. Πάγκαλος δημιούργησε επεισόδιο, αφού τη φρασεολογία του χαρακτήρισαν, εκτός από την προβοκατόρικη διάθεση, οι βρισιές και οι προσβλητικές φράσεις εναντίον του ΚΚΕ. Αυτονόητη ήταν η έντονη αντίδραση του Τάκη Τσιόγκα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι προβοκάτσιες αυτού του είδους δε γίνονται αποδεκτές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Τ. Τσιόγκας σχολίασε το συμβάν της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία, λέγοντας πως «εμείς από την πλευρά μας καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, απ' όπου και αν προέρχεται. Είναι γνωστό ότι τέτοιες ενέργειες αποπροσανατολίζουν το λαϊκό κίνημα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, προβλήματα που τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους. Οπως, για παράδειγμα, το πρόβλημα που είναι τώρα στην επικαιρότητα με την αναθεώρηση του άρθρου 16, το πρόβλημα της Παιδείας ή όπως η αποστολή στρατευμάτων για να ενισχύσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Οι ισχυρισμοί για τη ζημιά που προκαλείται στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας είναι αποπροσανατολιστικοί. Το κύριο είναι ότι το χτύπημα αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ένταση της κρατικής καταστολής και της δράσης διαφόρων υπηρεσιών σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

Τη στιγμή εκείνη επέλεξε ο Θ. Πάγκαλος, προκειμένου να σχολιάσει την τοποθέτηση του Τ. Τσιόγκα, μουρμουρίζοντας φράσεις του είδους «δηλαδή τους υποστηρίζετε;». Η στάση του Θ. Πάγκαλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Θα σας πω μετά, κύριε Πάγκαλε. Μόλις τελειώσω την Επίκαιρη, θα τα πούμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δε χρειάζεται.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Οχι. Γιατί κάτι είπατε, κάτι μουρμουρίσατε από πίσω.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θα σταματήσει η ελευθερία του λόγου; Εχουμε δικτατορία;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Ο,τι θέλετε, να το λέτε φωναχτά και όχι να μουρμουρίζετε. Να τα λέτε φωναχτά, ευθαρσώς, και όχι να ψιθυρίζετε. Οχι ψιθύρους.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θα κάνω ό,τι θέλω. Εχουμε δημοκρατία. Οταν έρθει το καθεστώς που θέλετε...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά να έχετε την παλικαριά να τα λέτε στα ίσα. Οχι ψιθύρους από πίσω.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Εχουμε δημοκρατία και θα κάνω και θα λέω ό,τι θέλω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Εντάξει. Αλλά προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ δε σας επιτρέπουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ασε μας, καημένε!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Να τα αφήσετε αυτά που ξέρετε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Βλάκες!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Είστε και αναιδής! Δεν ντρέπεστε λίγο; Μην αρχίσουμε τώρα...

Στη συζήτηση αναγκάστηκε να παρέμβει ο προεδρεύων του Σώματος, Ιωάννης Τραγάκης:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Τσιόγκα, συνεχίστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούτε τι ξεστομίζει;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εχω την αίσθηση ότι έχετε δίκιο.

Η Ελπίδα Παντελάκη

Στο θέμα της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία αναφέρθηκε χτες (κατά τη συζήτηση Επερώτησης) και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Είναι δεδομένη και η δική μας καταδίκη σ' αυτή την ενέργεια. Ομως, εδώ δε συμμεριζόμαστε όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται σήμερα και από εκπροσώπους κομμάτων και από τα Μέσα Ενημέρωσης για την εικόνα και την καταστροφή που υπάρχει στη χώρα. Αντιθέτως, μας προβληματίζει ιδιαίτερα και μας ανησυχεί πώς αυτό θα αξιοποιηθεί από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον των λαών, αλλά και πώς θα αξιοποιηθεί και από την ίδια την κυβέρνηση στην πορεία, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί. Η εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι μετά από χτυπήματα είχαμε ένταση της κρατικής καταστολής και δράσης διαφόρων υπηρεσιών. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Αυτό που έχουμε να πούμε, δίνοντας και ένα μήνυμα στον κόσμο, είναι ότι πραγματικά απαιτείται ετοιμότητα, επαγρύπνηση, δράση από τον κόσμο συνολικότερα, γιατί μόνο όταν αντιμετωπίζει ο κόσμος τα προβλήματα παλεύοντας, τότε πραγματικά περιθωριοποιείται και απομονώνεται οποιαδήποτε προβοκάτσια απ' όπου και αν προέρχεται αυτή».

Χτύπησαν με φορητό εκτοξευτήρα

Παρασκευή 5.58 το πρωί. Η κίνηση αυτοκινήτων στη Β. Σοφίας, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι σχετικά αυξημένη, στα πεζοδρόμια κόσμος πηγαίνει στις δουλιές του. Ξαφνικά, μια λάμψη κι ένας εκκωφαντικός κρότος. Αγνωστοι εκτοξεύουν ρουκέτα η οποία πετυχαίνει το κτίριο λίγο πιο πάνω από το θυρεό της υπερδύναμης. Οι δράστες τοποθετημένοι σε δρόμο απέναντι από την πρεσβεία πυροδοτούν και η ρουκέτα φτάνει στον 3ο όροφο καταλήγοντας στις τουαλέτες.

Ακολουθεί κινητοποίηση των αρχών. Αστυνομία, Πυροσβεστική. Στην πρεσβεία φτάνουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βυρ. Πολύδωρας, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ο Αμερικανός πρέσβης Τσ. Ρις. Ολοι αναφέρονται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο Βυρ. Πολύδωρας υπογραμμίζει ότι «οι ελληνικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ». Σαν να μην ήταν «στενή» αυτή η συνεργασία τα τελευταία χρόνια και πρέπει να γίνει στενότερη...

Αυτόπτης μάρτυρας που μετέβαινε στην αμερικάνικη πρεσβεία ανέφερε πως όταν ήταν κοντά στο κτίριο είδε από απέναντι μια λάμψη. Ακουσε ένα δυνατό ήχο. Το ίδιο αναφέρει και ένας εργαζόμενος σε περίπτερο απέναντι από την πρεσβεία. Ενοικοι πολυκατοικιών βγαίνουν στο δρόμο. Οι αρχές κινητοποιούνται, αλλά οι δράστες διαφεύγουν, παρά τα μέτρα ασφάλειας, τη φύλαξη του κτιρίου, τις κάμερες, όχι μόνο της ΕΛΑΣ αλλά και τις πρεσβείας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν σαν σημείο εκτόξευσης οικόπεδο απέναντι από την πρεσβεία. Μετά αναφέρουν ότι οι δράστες επιχείρησαν από την οδό Λαμψάκου χρησιμοποιώντας κλειστό φορτηγάκι. Στη συνέχεια κάνουν λόγο για ρουκέτα των 2,36 ιντσών. Αργότερα, δημοσιοποιούν πληροφορία πως πρόκειται για αντιαρματικό βλήμα ρώσικης προέλευσης που πυροδοτήθηκε από εκτοξευτήρα μιας χρήσης.

Με χτεσινές βραδινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, Π. Στάθη, η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε από την οδό Λαμψάκου. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7.27 το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεφώνημα στην εταιρεία φύλαξης «Ερμής», με ανάληψη ευθύνης για λογαριασμό του «Επαναστατικού Αγώνα». Δήλωσε δε ότι συνεχίζονται οι έρευνες σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας που εκδόθηκε αργά χτες το βράδι, ο μηχανισμός εκτόξευσης της ρουκέτας είναι ο RPG-7 διαμετρήματος 40 χιλιοστών, κινέζικης κατασκευής. Πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε το 1974.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συναντιέται με τον πρέσβη των ΗΠΑ και δηλώνει πως διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι «οι ελληνικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ», προσθέτει ότι «πρόκειται για πράξη βίας που διαταράσσει ή επιχειρεί να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Τη χαρακτηρίζει πράξη συμβολισμού, ενώ αναφέρει ότι για την ανάληψη ευθύνης «υπάρχει τηλεφώνημα, ένα ή δύο από άγνωστο πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ο "Επαναστατικός Αγώνας". Εγινε στην εταιρεία σεκιούριτι και κάπου αλλού», διευκρινίζοντας ότι τα τηλεφωνήματα είναι «εξεταστέα». Αποκλείει την περίπτωση του Συκουρίου (σ.σ. είχαν κλαπεί οι ρουκέτες που έχει χρησιμοποιήσει η «17 Νοέμβρη») λέγοντας παράλληλα ότι εξετάζονται όλα. Προσθέτει δε, πως «είμαστε σε έναν κύκλο τέτοιων δραστηριοτήτων ο οποίος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αναφέρεται στη στενή συνεργασία ελληνικών αρχών με τις αμερικάνικες υπηρεσίες, εκτιμά πως υπάρχει προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας προσθέτοντας πως «εκτιμούμε και τη συμπεριφορά της Αστυνομίας από τη σκοπιά των αμελειών και των ολιγωριών... αν υπάρχει. Ερευνητέα όλα». Χαρακτηρίζει την επίθεση ως «εγχώρια δραστηριότητα». «Μάλλον δραστηριότητα από εγχώριους υπαρκτούς δράστες, όπως προκύπτει και από τη φαινομενική και ουσιαστική ανάληψη ευθύνης - λέω φαινομενική, γιατί είναι μόνο τηλεφωνική σε δύο σημεία - από τον "Επαναστατικό Αγώνα"». Σε ερώτηση αν πρόκειται για υπολείμματα ή νέα γενιά τρομοκρατών, διευκρινίζει ότι «μπορεί να ήταν από την πρώτη γενιά του τρομοκρατικού κύματος, να υπήρχαν, αλλά να μην ήταν κατ' ανάγκη υπαγόμενοι στους συλληφθέντες».

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει βίντεο απαντά πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Ερωτώμενος τι του είπαν οι Αμερικανοί υπογραμμίζει ότι «περισσότερο εξετίμησαν την κατάσταση από την άποψη της καταδίκης του φαινομένου σε μια ειρηνική χώρα, σε μια χώρα και σε έναν τόπο, δηλαδή την αμερικάνικη πρεσβεία που συμπεριφέρεται με έναν τρόπο διακριτικό και συμμαχικό». Τόσο... διακριτικό, που ο Αμερικανός πρέσβης μετά την επίθεση έκανε τις «περατζάδες» του στη Β. Σοφίας κάνοντας δηλώσεις «για πάρα πολύ σοβαρό γεγονός».

Εξάλλου χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιτρομοκρατική υπό τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Α. Δημοσχάκη, ενώ ακολούθησε σύσκεψη το απόγευμα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό τον υπουργό Β. Πολύδωρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ