ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24
Παλλαϊκό «όχι» στην εμπορευματοποίηση των δασών

Συγκεντρώσεις σήμερα στις 7 μ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το ΠΑΜΕ

Στην παράδοση εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους στους ιδιώτες στοχεύει η αναθεώρηση του άρθρου 24
Στην παράδοση εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους στους ιδιώτες στοχεύει η αναθεώρηση του άρθρου 24
Πυκνώνει το μέτωπο της αντίστασης στην επιχειρούμενη νέα - μετά από αυτήν του ΠΑΣΟΚ το 2001 - καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει την ένταση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του δασικού πλούτου της χώρας, στο όνομα της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η αντίθεση του λαού αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που διοργανώνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι αγωνιστικές παρατάξεις και κινήσεις, και άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόκειται να γίνει στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Τη συνδιοργανώνουν η ΝΑΣ, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», οι αγωνιστικές παρατάξεις των δήμων της Αθήνας, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση πολλών σχολών του Πανεπιστημίου, του ΕΜΠ και των ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση των Μηχανικών και των Γεωτεχνικών. Κάλεσμα σε όλο το λαό της Νίκαιας να συμμετάσχει μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση απευθύνει η δημοτική αρχή της πόλης.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα δάση», καλεί όλους μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ - επισημαίνει στην ανακοίνωση -, με αγανάκτηση καταγγέλλει το νέο έγκλημα που επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των δασών, του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, μέσα και από τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24. Η αναθεώρηση αυτή, ως συνέχεια της προηγούμενης ανάλογης αναθεώρησης που έγινε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να γενικεύσει και να επιταχύνει τον αποχαρακτηρισμό των 40 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, να νομιμοποιήσει τις καταπατήσεις δασικών χώρων και να εμπορευματοποιήσει δημόσια δασική περιουσία».

«Το κεφάλαιο και οι ιδιώτες έμποροι δασών - τονίζει το ΠΑΜΕ - με μια τέτοια αναθεώρηση θα μπορούν, με κριτήριο το κέρδος τους, να "κατακρεουργούν" το δάσος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της οικολογικής ισορροπίας, των οικοσυστημάτων, της υγείας, της περιουσίας και της ασφάλειας του λαού».

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη και στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Την κινητοποίηση διοργανώνουν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Δασολόγων, η ΠΑΣΥ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και η ΠΚΣ Δασολογίας.

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στα 15 χασίς και συνέχεια με ηρωίνη

Δυο χρόνια νωρίτερα ξεκινούν όσοι διακόπτουν το σχολείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ

H ηλικία που ξεκινούν τη χρήση οι έφηβοι είναι τα 15 χρόνια, αλλά οι νέοι που έχουν διακόψει το σχολείο ξεκινούν δυο χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα θεραπευτικά προγράμματα εφήβων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το διάστημα 2000-2005.

Τα στοιχεία παρουσίασε χτες η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Χρήση ουσιών και εφηβεία» που διοργάνωσε ο Οργανισμός. Η κάνναβη, σύμφωνα με τα στοιχεία, αποτελεί κατά κύριο λόγο την ουσία με την οποία ξεκινούν τον πειραματισμό και οι 4 στους 10 συνεχίζουν με αυτήν ως κύρια ουσία κατάχρησης. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν με ηρωίνη, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν χρήση και δευτερεύουσας ουσίας. Οι εφτά απ' τους δέκα εφήβους διαμένουν με τους γονείς τους, ενώ όσοι προσήλθαν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν συλληφθεί κάποια στιγμή.

Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των μαθητών που δεν περιορίζονται στη δοκιμή της κάνναβης, αλλά συνεχίζουν τον πειραματισμό με την ουσία, αφού εμφανίζονται να έχουν κάνει χρήση της τρεις ή και περισσότερες φορές, επισήμανε η Ιωάννα Κυρίτση και τόνισε: «Για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης στην εφηβεία, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, δεδομένου ότι αναστέλλουν την περαιτέρω εμπλοκή του εφήβου με τη χρήση και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα».

Η εφηβεία φέρνει στην επιφάνεια άλυτα θέματα, τόσο του εφήβου όσο και των γονιών, προκαλώντας αναστάτωση στις σχέσεις του παιδιού με τον εαυτό του και τους άλλους, επισήμανε η κ. Σουμάκη, παιδοψυχίατρος και πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). Σύμφωνα με την κ. Σουμάκη, ένας στους πέντε εφήβους παρουσιάζει κάποια μικρή ή μεγάλη διαταραχή που αφορά την ψυχική του υγεία. Επίσης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παρατεταμένης εφηβείας που παρατηρείται σήμερα, λόγω της ανεργίας, της παράτασης των σπουδών και άλλων παρόμοιων παραγόντων. Η σταθερότητα της φροντίδας, η συναισθηματική ανταπόκριση, η επικοινωνία, το ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον αναφέρθηκαν μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο έφηβος, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων η παιδοψυχίατρος.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάνε να κάνουν ένα μεγάλο έγκλημα

Στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και στην ανάγκη το λαϊκό κίνημα να την αποτρέψει αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την Παιδεία

Στο τέλος της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία, αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Για το ζήτημα αυτό τόνισε:

«Την Τετάρτη, όπως ξέρετε, συζητείται το άρθρο 24 που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Και αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί δυστυχώς πείθουν ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων ότι με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, θα τους λυθεί και το πρόβλημα, το οικοπεδάκι τους. Και βεβαίως, όταν πρόκειται να κάνεις ένα μεγάλο έγκλημα, ταΐζεις και κάποιους σε αυτή την περίπτωση.

Υπάρχουν κινητοποιήσεις εξαγγελμένες από πολλές μεριές. Εμείς τις στηρίζουμε.

Και έχει μάλιστα ενδιαφέρον και πώς τα θέματα του περιβάλλοντος και μια σειρά άλλα ζητήματα, περνάνε μέσα από τα βιβλία. Εκεί να δείτε τι γίνεται. Μια κουβέντα μόνο θα πω. Αφορά το περιβάλλον αλλά και την πολιτική. Βασικό θέμα που περνάει στο μάθημα της Αγωγής του Πολίτη, το οποίο είναι και αυτό διαθεματικό, υποτίθεται ότι μέσα στην Αγωγή του Πολίτη μαθαίνεις πάρα πολλά...

Λέει το εξής πράγμα: Το μεγάλο πρόβλημα, το παγκόσμιο, είναι η γεωγραφική ανισότητα στην κατανομή των πρώτων υλών. Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο μέρη. Είναι οι χώρες που έχουν πετρέλαιο αλλά δεν έχουν βιομηχανία και οι χώρες που έχουν βιομηχανία αλλά δεν έχουν πετρέλαιο. Και επομένως οι συγκρούσεις είναι γι' αυτό. Είναι γεωγραφικό το πρόβλημα! Δεν είναι τίποτα άλλο!!!

Χώρια που είναι ψέμα, γιατί υπάρχουν χώρες και περιοχές που έχουν και πετρέλαιο και βιομηχανία, αλλά να, αυτό θεωρείται ένα γεωγραφικό περιβαλλοντικό πρόβλημα! Δεν έκανε ο καλός Θεός κατά τη γνώμη τους καλή κατανομή στο πετρέλαιο, να δώσει και στην Ελλάδα και παντού! Αυτό είναι το πρόβλημα!

Οι πόλεμοι λοιπόν, οι συγκρούσεις, γίνονται γι' αυτό. Και υπάρχουν και χώρες που έχουν πολύ πετρέλαιο, αλλά οι καημένοι οι λαοί δεν έχουν μορφωτικό επίπεδο να το αξιοποιήσουν! Αυτά λένε τα βιβλία. Τι ευαισθησία στο περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθεί;

Αυτό που υπάρχει στα βιβλία τα σχολικά είναι το εξής, κυρίως, η ατομική ευθύνη για το περιβάλλον. Που βεβαίως υπάρχει. Αλλά η ατομική ευθύνη περιλαμβάνει και τον αγώνα για το περιβάλλον και όχι μόνο να κρατάμε το χώρο μας καθαρό, που δε λέει κανείς να μην τον κρατάμε και να μη φροντίζουμε να το κάνει και ο διπλανός μας. Αλλά δε λύνεται έτσι το πρόβλημα».

ΝΑΣ - «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».
Κόβουν την πίτα την Κυριακή

Αγωνιστικό καλωσόρισμα για το 2007 και ένα «ταξίδι» στην Κούβα που αντιστέκεται, διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 21 Γενάρη η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση». Στις 11 π.μ. στον δημοτικό κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (πλατεία Δημοτικού Θεάτρου - Αγίου Κωνσταντίνου 1) θα προβληθεί η ταινία «VIVA CUBA» και αμέσως μετά στις 12.30 θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ