ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
«Οχι», όσο ακόμα σκέφτεσαι

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Περισσεύει το κλάμα για τους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ, κάθε φορά που παθαίνουν κάτι σε όποια από τις αποστολές θανάτου εκτελούν.

Ανθρωποι, λέει, είναι κι αυτοί.

Βεβαίως και τα θύματα της πολεμικής μηχανής τους γουρούνια.

Εξάλλου, ποιος θα θυμάται για πολύ ακόμα το ανθρωπιστικό ουράνιο, με το οποίο ραντίστηκε ολόκληρη η πρώην Γιουγκοσλαβία;

Και για πόσο θα θυμάται τώρα που ξαναγράφονται τα βιβλία της Ιστορίας με χρηματοδότη τα ευαγή ιδρύματα που πρωτοστάτησαν στην επέμβαση;

Τα νέα βιβλία περιέχουν κεφάλαια όπως «ο έρωτας στον πόλεμο», καταγγέλλουν τα «εγκλήματα των ανταρτών», που πάλεψαν για το δίκιο του λαού τους, αποσιωπούν το όνομα αυτουνού που έδωσε τη διαταγή για το ματοκύλισμα στο Σύνταγμα στις 3 Δεκέμβρη του '44, εξηγούν πως δεν είναι ανθρωπιστικό να εκτελείς τον συνεργάτη του κατακτητή της πατρίδας σου.

Ετσι, ξάφνου ο δοσίλογος εμφανίζεται ευεργέτης, ενώ με τον «αέρα» που του δίνει η σημερινή του εξουσία το αφεντικό δίνει γραμμή να αγνοηθούν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει ανεμπόδιστα η διδασκαλία της νέας Ιστορίας.

Το κοσμοπολίτικο κεφάλαιο έχει μεγάλους στόχους. Οχι μόνο γύρω γύρω στη γειτονιά μας. Αλλά κύρια μέσα στα ίδια τα μυαλά μας. Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι μόνο το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αλλά και η μέθοδος ανάγνωσης της Ιστορίας.

Θέλεις βίζα για τις ΗΠΑ; Δώσε φαντάρους για το Αφγανιστάν. Ενα «πάρε - δώσε» είναι το εμπόριο. Ξέχνα πως «με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Σημασία έχει οι δρόμοι να μένουν ανοιχτοί...

Η συμμαχία των προθύμων επιτίθεται.

Κι αν κάτι μένει να κρατήσεις απ' αυτό, είναι πως όχι μόνο δε γιατρεύεται αυτή η βαρβαρότητα. Είναι ότι επείγει η ανατροπή της.

Που σημαίνει πως όταν αυτοί προτείνουν εργαλεία τύπου ΠΑΣΟΚ, - παράδειγμα: τη μετατροπή και του δημόσιου σχολείου σε παραμάγαζο του ιδιώτη, όπου θα διδάσκει ό,τι θέλει για να παράγει ό,τι θέλει - είναι ένα ζήτημα πλέον, αν έχει πια την πολυτέλεια κάποιος να παραμένει εγκλωβισμένος στη χτεσινή κομματική του επιλογή.

Εδώ δεν πρόκειται απλά για τον εκβιασμό με ένα μεροκάματο, εδώ πρόκειται για ολόκληρο το αύριο. Αυτό που επιχειρούν ισοδυναμεί με μαζική λοβοτομή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥΣ

Ο «ΑΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ: «Για μια ακόμη φορά μια καινοτόμος προσπάθεια κινδυνεύει να πέσει θύμα του ιδεολογικού φανατισμού (...) τα υπόλοιπα φαιδρά περί ανθελληνισμού, απλώς να τα αγνοήσουμε» (το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ: «Μπορεί η Αριστερά να δέχεται ότι είναι "εσμός Αλευρομαγείρων" όσοι κάνουν κριτική στο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού; (...) κι αν τέτοιες παραδοξότητες, αλαζονείες και σοφιστείες - αναλόγως - δεν υποστηρίζει, δέχεται και προτείνει η Αριστερά, τότε ποια Αριστερά κατοικεί στην "Αυγή"; (...) βεβαίως είναι δικαίωμα της "Αυγής" να υποστηρίζει ότι οι κατά σύστημα αρθρογραφούντες στις εφημερίδες του ΔΟΛ ιστορικοί είναι οι ιστορικοί μας. Το ίδιο δικαιούται να πιστεύει ότι καλά είναι τα βιβλία που χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ, ο Σόρος και η μαύρη (πραγματική) διεθνής ακροδεξιά και ότι συνεπώς η κριτική που τους κάνουμε εμείς είναι εθνικιστική» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ: «Η παιδεία είναι η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ. Η απόλυτη προτεραιότητα. Πρέπει να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα Ελληνόπουλα. Γι' αυτό λέμε "ναι" στην αναθεώρηση του άρθρου 16, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πανάκεια. Το βασικό μας μέλημα είναι τα δημόσια σχολεία, τα δημόσια πανεπιστήμια, η δημόσια Παιδεία» (η Β. Παπανδρέου στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ο ΣΚΟΠΟΣ: «Η Ουάσιγκτον επιμένει στο αίτημά της για αποστολή ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν και υπόσχεται θετική ανταπόκριση στο πάγιο ελληνικό αίτημα για κατάργηση της βίζας (...) ο κ. Νίκολας Μπερνς διατύπωσε δημοσίως το αίτημα (...) "ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και οι άλλοι σύμμαχοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν περισσότερα. Θα ελπίζαμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και προς τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ"» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ για φιλολαϊκή εκπαίδευση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πωλείται ο Ευαγγελισμός

ΤΑ ΝΕΑ: «Ατιμώρητα» 4.000 κακουργήματα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ Ο ΟΤΕ

Η ΧΩΡΑ: Ρύθμιση - ανάσα με εκπτώσεις και δόσεις σε οφειλές του ΤΕΒΕ

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ επιτυχίας ανά κλάδο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανασκαφές στο Τατόι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ στις οικοδομές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΜΒΟΛΙΟ για όλες τις Ελληνίδες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ριφιφί στο Παλάτι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το απόστημα των καρτέλ θα σπάσει

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Υποκλοπές στον ΟΤΕ

Η ΑΥΓΗ: Αγώνας διαρκείας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ποιος θυμάται τα πραγματικά θύματα;

«Ο Αντζελο ήταν ένας νεαρός, υγιής αξιωματικός όταν το καλοκαίρι του 1996 στάλθηκε στη Βοσνία. Αποστολή του ήταν να βοηθήσει στον καθαρισμό των χώρων που είχε βομβαρδίσει το ΝΑΤΟ. Δύο χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε ότι έπασχε από λέμφωμα Χόντζγκιν. Πίστευε ότι θα πέθαινε σε περίπου 18 μήνες (...) κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο αλλά νιώθει τεράστια πικρία (...) "θα έπρεπε να μας πουν ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε" λέει ο πρώην αξιωματικός. Είναι ένας από τους 500 και πλέον Ιταλούς στρατιωτικούς που παρουσίασαν καρκίνο μετά τη θητεία τους στα Βαλκάνια. Τουλάχιστον 42 εξ αυτών είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει. Τώρα τα θύματα του "Συνδρόμου των Βαλκανίων" μηνύουν το κράτος ζητώντας αποζημιώσεις» (στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Εθελοντές στην κρεμάλα της τράπεζας

«Μισθούς δεκατριών ετών πρέπει να βάλει στην άκρη ο μέσος Ελληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα τριάρι στο κέντρο της Αθήνας» (η αναφορά στα «ΝΕΑ»).

Τελειωμένοι χρόνια τώρα

«Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελιάς, οι Δημοκρατικοί της Αριστεράς και η Μαργαρίτα, επιταχύνουν τη διαδικασία για την ίδρυση του κοινού Δημοκρατικού κόμματος (...) οι επικριτές αυτής της θέσης μιλούν για το οριστικό τέλος της Αριστεράς και του αυτόνομου ρόλου της στην πολιτική ζωή» (ο κ. Παπαϊωάννου από τη Ρώμη / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Δοσίλογοι; Ποιοι δοσίλογοι;

«Εξήγησε, μάλιστα, πως ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός σε συνεργασία με τον τότε αστυνομικό διευθυντή Αγγελο Εβερτ "βάφτισε" πολλούς Εβραίους της Αθήνας, χριστιανούς ορθόδοξους, εκδίδοντας πεντακόσιες εξήντα πλαστές αστυνομικές ταυτότητες όπου αναγράφονταν το εν λόγω θρήσκευμα» (αγιοποιώντας τη συνεργασία με τους ΝΑΖΙ, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ