ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Θριάσιο όλα τα σκουπίδια και τα επόμενα χρόνια
  • Αυτό λέει ουσιαστικά η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ
  • Απάτη οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ανακούφιση της Δυτικής Αττικής

Τα Ανω Λιόσια και το Θριάσιο Πεδίο θα συνεχίσουν να αποτελούν τη χωματερή όλης της Αττικής για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό είπε ουσιαστικά χτες η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και ο πρόεδρός του, Γιώργος Μαστοράκος, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία προσπάθησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για το τραγικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια της Αττικής. Την ίδια στιγμή που όλες οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ (ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην εφαρμογή όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, χτες εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να πουν ότι «το φαινόμενο χτυπάει κόκκινο».

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, το «ενδιάμεσο κύτταρο», που έδωσε μια ακόμα προσωρινή λύση, αντέχει το πολύ για 70 μέρες, ενώ αναμένουν έγκριση να εκμεταλλευτούν τον εναπομείναντα χώρο της Β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να βρουν λύση για δύο ακόμα χρόνια. Αφού, λοιπόν, η κατάσταση έφτασε εκεί ο Γ. Μαστοράκος κάλεσε κυβέρνηση, υπουργεία και όλους τους αρμόδιους να προχωρήσει η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει τη συνέχεια της ταξικής επιλογής να οδηγούνται στα Ανω Λιόσια σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Αττικής.

Ανακοινώνοντας, μάλιστα, τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης, όπου από την επεξεργασία 1.000 τόνων σκουπιδιών κατέληξαν στη χωματερή οι 250, υποστήριξε ότι αν κατασκευαστούν ακόμα δύο εργοστάσια, θα αυξηθούν τα περιθώρια ζωής των τριών ΧΥΤΑ που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στη λύση των εργοστασίων καύσης, αν η κατάσταση φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο...

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβρη η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η κυβέρνηση έλεγε πως με την κατασκευή των χωματερών στο Γραμματικό και στην Κερατέα θα λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος και, παράλληλα, με τη λειτουργία της αντίστοιχης χωματερής στη Φυλή θα ανακουφιστεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής και του Θριάσιου Πεδίου.

Πρόκειται για μύθο ή, ορθότερα, για απάτη, όπως τη χαρακτηρίζουν και επιστήμονες του κλάδου.

Είναι απάτη, διότι η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πως το 85%-90% των απορριμμάτων του συνόλου της Αττικής θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο Θριάσιο Πεδίο και συγκεκριμένα στη χωματερή της Φυλής.

Οι δύο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, στην Κερατέα και στο Γραμματικό, θα δέχονται συνολικά 255.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο, όταν η συνολική παραγωγή στην Αττική ξεπερνά τα 2.000.000 τόνους! Οπως εκτιμούν ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι Κερατέα και Γραμματικό θα δέχονται μόνο τα απορρίμματα που παράγονται στην περιοχή τους και ο κύριος όγκος θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο Θριάσιο Πεδίο. Και μάλιστα περισσότερα απ' ό,τι σήμερα, μιας και η παραγωγή των σκουπιδιών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΣΔΚΝΑ
«Σε οριακή κατάσταση»

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη χωματερή, αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη χωματερή, αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής
Πριν από τρεις εβδομάδες, ένας άτυχος εργαζόμενος, του Δήμου Π. Φαλήρου, ακρωτηριάστηκε στη χωματερή. Ο «Ρ», με αφορμή αυτό το ατύχημα, μίλησε με τον Μπάμπη Τενέ, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής(ΕΣΔΚΝΑ).

«Ο λόγος του τραυματισμού του εργαζόμενου οδηγού απορριμματοφόρου του Δήμου του Π. Φαλήρου, έχει να κάνει με τον ίδιο το ΧΥΤΑ. Είναι ένας ΧΥΤΑ κορεσμένος. Προσπαθούν με μπαλώματα καθημερινά να μπαίνουνε σκουπίδια, με αποτέλεσμα το σύνολο των σκουπιδιών της Αττικής να πέφτει σε ένα πάρα πολύ στενό ταμπάνι (πλάτωμα). Η στενότητα του ταμπανιού του ΧΥΤΑ, είχε ως αποτέλεσμα αυτό το ατύχημα και ασφαλώς μπορεί να έχουμε και άλλα τέτοια προβλήματα», μας λέει εξαρχής.

Και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, που δε φταίνε, δουλεύουν με άγχος, με πίεση, με αγανάκτηση, σε αυτή τη στενότητα του χώρου. Την ίδια πίεση και αγανάκτηση αντιμετωπίζουν όμως και οι εργαζόμενοι των πληρωμάτων των δήμων που έρχονται να αδειάσουν εκεί, περιμένοντας δύο ή και τρεις ώρες, πότε θα έρθει η σειρά τους να μπουν στο ταμπάνι να αδειάσουν τα σκουπίδια».

Στη χωματερή, μας εξηγεί, εργάζονται συνολικά περίπου 250 εργαζόμενοι σε όλες τις δραστηριότητες. Επιπλέον, τουλάχιστον, 1.000 εργαζόμενοι (πληρώματα απορριμματοφόρων δήμων) κάθε μέρα πηγαίνουν στη χωματερή.

«Είμαστε σε μια οριακή κατάσταση», συνεχίζει. «Αυτή η στενότητα του χώρου και η πίεση, που υπάρχει, λόγω αυτής της στενότητας, είναι η αιτία για τα ατυχήματα. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων. Εχει ξαναγίνει βέβαια, παλιότερα, αλλά ήταν Καθαρά Δευτέρα και δε θρηνήσαμε συναδέλφους. Εάν ήταν καθημερινή, θα είχαμε θύματα και αυτός ο κίνδυνος ακόμη δεν έχει περάσει. Το ζήτημα της κατολίσθησης είναι ορατό και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ατυχήματα».

Την ίδια στιγμή, το 40% των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ είναι με διαφόρων ειδών συμβάσεις. «Πρόκειται, φυσικά για κεντρική κατεύθυνση, που δεν εφαρμόζεται μόνο στον ΕΣΔΚΝΑ, αλλά συνολικά», επισημαίνει ο Μπ. Τενές. «Σε αυτή την κατάσταση, συνεχίζει, σοβαρή συνδικαλιστική ευθύνη έχει η πλειοψηφία του σωματείου που ανήκει στις δυνάμεις της ΠΑΣΚ, που βάζει πλάτη στο να υλοποιείται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική».

Ζητήσαμε τέλος, από τον Μπ. Τενέ, να μας πει μερικά πράγματα, για τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στο Σύνδεσμο, όπως η πλειοψηφία των εργαζομένων, την αντιλαμβάνεται. Τα λόγια του, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, τα όσα συμβαίνουν: «Υπάρχει μια απαξίωση. Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Υπάρχει μια απαξίωση των υπηρεσιών του. Και αυτή εκφράζεται - εκτός από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων - και με μια εγκατάλειψη. Μια εγκατάλειψη που το αφήνει σαν ώριμο φρούτο, ώστε κάποια στιγμή να πουν ότι δε γίνεται τίποτα, ας κάνουμε κάτι άλλο. Αλλωστε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το λένε καθαρά: "Ο Σύνδεσμος πάει για διάλυση". Είναι πράγματι, έντονος ο προβληματισμός για το που πάει ο Σύνδεσμος».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ενισχύει το «φάιναλ φορ»!

Το ποσό των 200.000 ευρώ θα πληρώσουν οι Αθηναίοι, για τη διοργάνωση του φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, δηλαδή, για μια ακόμη «γιορτή» των πολυεθνικών, το Μάη στην Αθήνα! Αυτό αποφάσισε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο, την ίδια στιγμή που ελάχιστα είναι τα κονδύλια που δίνονται για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της πόλης.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», υπενθύμισε εξαρχής τη διαφωνία της παράταξης με την ανάληψη της διοργάνωσης. Και σημείωσε πως πρόκειται για μια διοργάνωση που προωθεί τον πρωταθλητισμό και όχι το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που κατά καιρούς ακούγονται περί «ανάπτυξης» της πόλης και «προβολής», μέσω τέτοιων διοργανώσεων, επισήμανε: «Χύνεται πολύ μελάνι για την ανάπτυξη του τουρισμού, μέσα από τέτοιες διοργανώσεις. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, πληρώνονται με 600 και 625 ευρώ το μήνα. Ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεις, χάνουν. Η θεωρία ότι ενισχύεται ο τουρισμός, δεν είναι πραγματικότητα».

Η πρόταση ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η παράταξη του ΣΥΝ, ψήφισε αποχή, έχοντας... «επιφυλάξεις», όπως είπε ο επικεφαλής της, Αλ. Τσίπρας, για το κατά πόσο θα έχει... κέρδη ο δήμος από αυτή τη διοργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ