ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Δυναμικές διαδηλώσεις σε Πράγα, Βαρσοβία

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στην Πράγα

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στην Πράγα
ΠΡΑΓΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Παρά την απαγόρευση της διαδήλωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πράγας, τη Δευτέρα, το απόγευμα, πάνω από 2.000 Τσέχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Βάτσλαβ ενάντια στην εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Τσεχία και πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο της πόλης, στη συνέχεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ καθώς και στην έδρα της κυβέρνησης. Απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και φώναξαν συνθήματα όπως «ΟΧΙ στην τρομοκρατία των πολέμων και των εξοπλισμών», «Η βία φέρνει βία», «Να σταματήσουν οι πόλεμοι».

Η πρωτοβουλία «ΟΧΙ στις βάσεις», που οργάνωσε τη διαδήλωση και στην οποία συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) καθώς και δεκάδες άλλες οργανώσεις, από τον περασμένο Ιούλη που δημιουργήθηκε έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών που απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ανάμεσα στους ομιλητές της συγκέντρωσης ήταν και η Μάρτα Σεμέλοβα, πρόεδρος της Επιτροπής Πόλης της Πράγας του ΚΚΒ-Μ, η οποία σημείωσε ότι ενώ οι δημοτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες δίνουν άδεια σε νεοναζί να πραγματοποιούν πορείες στην πόλη, για τέτοιες πρωτοβουλίες ενάντια στους πυραύλους και τους εξοπλισμούς που θα δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για τη ζωή των πολιτών, προχωρά σε απαγορεύσεις.

Στο μεταξύ, και στην Πολωνία υπήρξαν λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση του δεύτερου μέρους της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη χώρα, με διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Πάντως, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, δήλωσε χτες ότι τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί το θέμα στο Κοινοβούλιο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κυβέρνηση των ΗΠΑ διερευνά τρόπους ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία στα σχέδιά της αυτά, επικαλούμενο δηλώσεις του υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας, ταξίαρχου Πάτρικ Ο' Ρέιλι, πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη συνομιλήσει με Ουκρανούς αξιωματούχους αφού «είναι μια χώρα με πολλή πείρα και σημαντική υποδομή στην τεχνολογία των πυραύλων». Πάντως, ο Ουκρανός υφυπουργός Αμυνας, Βλαντιμίρ Τερεσένκο, δήλωσε χτες ότι η χώρα του δε βλέπει καμία απειλή στα σχέδια της συγκεκριμένης εγκατάστασης στις γειτονικές χώρες, ενώ νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι αντιλαμβάνεται τα αμερικανικά σχέδια στην Τσεχία και την Πολωνία ως ένα επιπρόσθετο βοηθητικό στοιχείο στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Λαϊκή πίεση για προώθηση των αλλαγών

ΛΑ ΠΑΣ.-

Σε απεργία επ' αόριστο έχουν προχωρήσει οι εργατικές και αγροτικές ενώσεις της επαρχίας Καμίρι και άρχισαν από χτες και τους αποκλεισμούς δρόμων και οδικών αρτηριών απαιτώντας την επανίδρυση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos-(YPFB) όπως ακριβώς επιτάσσει ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες και την εθνικοποίησή τους.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις αποτελούν ουσιαστικά το αγωνιστικό πλαίσιο λαϊκής πίεσης ως απάντηση στις προσπάθειες της ολιγαρχίας προκειμένου να μπλοκάρει τις ενέργειες της κυβέρνησης Εβο Μοράλες αλλά αποτελεί και υπενθύμιση στην κυβέρνηση Μοράλες να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ακόμη και εάν χρειαστεί να συγκρουστεί.

Εν τω μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του επικεφαλής της YPFB, Χουάν Κάρλος Ορτίς, ο οποίος απομακρύνθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας. Πρόκειται για τον Μανουέλ Μοράλες Ολιβέρα, στέλεχος του MAS ο οποίος χτες αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης της YPFB.

Τέλος, αύριο ξεκινά εκ νέου η διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας στη Συνταγματική Συνέλευση για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 70 που αφορά τις ψηφοφορίες για τα μελλοντικά άρθρα της νέα Μάγκνα Κάρτα. Ουσιαστικά η Συνταγματική Συνέλευση από την έναρξη της λειτουργίας της στις 6 Αυγούστου έχει αναλωθεί, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, σε συζητήσεις για τη διαδικασία.

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για το κλίμα

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε Ασία, Ειρηνικό, Αφρική και Ευρώπη θα υποφέρουν από τη λειψυδρία και την πείνα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σ' αυτήν την πρόβλεψη καταλήγει το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Κλιματολογικών Αλλαγών (IPCC), σύμφωνα με έκθεσή του που διέρρευσε χτες στην εφημερίδα «The Age» της Αυστραλίας. Φυσικά, αυτή η απειλή είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στο βωμό του κέρδους δε σέβεται το περιβάλλον.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις που κάνουν οι ειδικοί είναι ότι μέχρι το 2080, 200 με 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, ενώ οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές Αφρικής και Ασίας θα πλήξουν 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Προβλέπεται ακόμη ότι έως το 2100 η θερμοκρασία της Γης θα ανέβει κατά 2-4,5 βαθμούς πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν κατά την προβιομηχανική εποχή.

Παράλληλα, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν φερόταν έτοιμος να συγκαλέσει έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Ναϊρόμπι της Κένυας για τις κλιματικές αλλαγές μετά και από τις πρόσφατες «φιλοπεριβαλλοντικές» δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους.

ΝΕΠΑΛ
Συλλήψεις πρώην υπουργών για «ενθάρρυνση στάσης»

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησης που είχε διορίσει ο μονάρχης Γκιανέντρα του Νεπάλ συνελήφθησαν λόγω υποψιών ότι «συνωμότησαν για να υποκινήσουν σε στάση» τους Μαντέσι, μια μειονότητα στο νότιο Νεπάλ, μετέδωσε χθες το BBC. Οι Καμάλ Θάπα, Μπάντι Πράσαντ Μπαντάλ και Σαλίμ Μίγια Ανσάρι συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ στην πόλη Μπιρατναγκάρ της περιφέρειας Τεράι, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με 8 νεκρούς τις τελευταίες μέρες, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση και οι μαοϊκοί αντάρτες συμφώνησαν, στο μεταξύ, σε ένα σχέδιο για να παραχωρηθεί στους Μαντέσι μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπηση. Η νέα κυβέρνηση του Νεπάλ θεωρεί ότι οι πρώην υπουργοί, μαζί με προσκείμενους στο παλάτι παράγοντες, συνωμότησαν ώστε να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα και να διευκολύνουν, προοπτικά, ανατροπή της σημερινής κατάστασης και επαναφορά του βασιλιά στα πράγματα.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κινητοποίηση για τη Συνταγματική Συνέλευση

ΚΙΤΟ.--

Περικυκλωμένο από εργαζόμενους, φοιτητές, αγρότες, οπαδούς και μέλη πολιτικών κομμάτων και φυσικά απλούς ανθρώπους βρέθηκε χτες το Κοινοβούλιο του Εκουαδόρ στην πρωτεύουσα Κίτο, που απαίτησαν άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα για σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης.

Χιλιάδες λαού και σε άλλες πόλεις, όπως το Γκουαγιακίλ, η Κουένκα, αλλά και κάθε πρωτεύουσα επαρχιών της χώρας. Αποτελεί την πρώτη δυναμική αναμέτρηση του ίδιου του λαού με τις δυνάμεις της ολιγαρχίας, κυρίως όπως εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και ουσιαστικά έχουν ναρκοθετήσει κάθε ενέργεια του νέου προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Η βδομάδα κινητοποιήσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα είναι απόρροια του τελεσιγράφου που έδωσαν οι λαϊκές δυνάμεις στο Κογκρέσο για το Σαββατοκύριακο, να μην μπλοκάρει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για Συνταγματική Συνέλευση.

ΗΠΑ
Στο εδώλιο ο Λίμπι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η δίκη του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι σχετικά με την υπόθεση της αποκάλυψης της ταυτότητας της πρώην πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ, δίκη που κατά αναλυτές αναμένεται να ρίξει φως στον τρόπο λειτουργίας της στενής ομάδας του Τζορτζ Ου. Μπους στο δρόμο προς τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Εντούτοις, ελάχιστα φαίνονται μέχρι στιγμής να αποκαλύπτονται καθώς και η κατάθεση του πρώην εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, του τέταρτου κατά σειρά Αμερικανού πρώην αξιωματούχου, ρίχνει εξ ολοκλήρου το βάρος της διαρροής του ονόματος της Πλέιμ στον Λίμπι, ο οποίος εξακολουθεί να δηλώνει «αθώος», ενώ ο δικηγόρος του δηλώνει ότι επιχειρείται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, προκειμένου να διασωθεί ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, που εξακολουθούν να απολαμβάνουν όμως ασυλίας.

Ο Λιούις Λίμπι κατηγορείται για ψευδορκία σχετικά με τη διαρροή της ταυτότητας της πράκτορος στα μέσα ενημέρωσης το 2003. Υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία της Βάλερι Πλέιμ αποκαλύφθηκαν σε «αντίποινα» για την αμφισβήτηση εκ μέρους του συζύγου, πρώην πρέσβη Τζόσεφ Γουίλσον, των επιχειρημάτων με τα οποία στήριξε ο Μπους την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

Η δίκη του Λίμπι δε σχετίζεται με αυτή καθαυτή τη διαρροή, αλλά με την καταγγελλόμενη απόπειρα συγκάλυψης. Η εσκεμμένη αποκάλυψη ονόματος πράκτορος της CIA αποτελεί βαρύ αδίκημα στις ΗΠΑ και εάν ο Λίμπι καταδικαστεί αντιμετωπίζει μέχρι και 30 χρόνια κάθειρξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ