Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο εδώλιο ο Λίμπι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η δίκη του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι σχετικά με την υπόθεση της αποκάλυψης της ταυτότητας της πρώην πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ, δίκη που κατά αναλυτές αναμένεται να ρίξει φως στον τρόπο λειτουργίας της στενής ομάδας του Τζορτζ Ου. Μπους στο δρόμο προς τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Εντούτοις, ελάχιστα φαίνονται μέχρι στιγμής να αποκαλύπτονται καθώς και η κατάθεση του πρώην εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, του τέταρτου κατά σειρά Αμερικανού πρώην αξιωματούχου, ρίχνει εξ ολοκλήρου το βάρος της διαρροής του ονόματος της Πλέιμ στον Λίμπι, ο οποίος εξακολουθεί να δηλώνει «αθώος», ενώ ο δικηγόρος του δηλώνει ότι επιχειρείται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, προκειμένου να διασωθεί ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, που εξακολουθούν να απολαμβάνουν όμως ασυλίας.

Ο Λιούις Λίμπι κατηγορείται για ψευδορκία σχετικά με τη διαρροή της ταυτότητας της πράκτορος στα μέσα ενημέρωσης το 2003. Υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία της Βάλερι Πλέιμ αποκαλύφθηκαν σε «αντίποινα» για την αμφισβήτηση εκ μέρους του συζύγου, πρώην πρέσβη Τζόσεφ Γουίλσον, των επιχειρημάτων με τα οποία στήριξε ο Μπους την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

Η δίκη του Λίμπι δε σχετίζεται με αυτή καθαυτή τη διαρροή, αλλά με την καταγγελλόμενη απόπειρα συγκάλυψης. Η εσκεμμένη αποκάλυψη ονόματος πράκτορος της CIA αποτελεί βαρύ αδίκημα στις ΗΠΑ και εάν ο Λίμπι καταδικαστεί αντιμετωπίζει μέχρι και 30 χρόνια κάθειρξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ