ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Λιμάνι μαύρης εργασίας ο Πειραιάς

Ακόμα και σε καράβια μια ανάσα από το ΥΕΝ, οι εφοπλιστές παρανομούν θρασύτατα σε βάρος των ναυτεργατών

Σε λιμάνι της «μαύρης εργασίας» έχουν μετατρέψει εφοπλιστές το λιμάνι του Πειραιά. Ασύδοτοι από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, τις πλάτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών, όχι μόνο ακινητοποιούν τα ακτοπλοϊκά πλοία όποτε θέλουν, απολύοντας μαζικά τους ναυτεργάτες και αφήνοντας στο έλεος τα νησιά, αλλά από πάνω αναγκάζουν μέρος του πληρώματος να εκτελεί επισκευαστικές εργασίες χωρίς ασφάλιση και με πενιχρό μεροκάματο!

Εκτός των άλλων, η κατάσταση παραβιάζει και κάθε κανονισμό ασφαλείας του εμπορικού λιμανιού, καθώς τέτοιου είδους εργασίες πρέπει να γίνονται αποκλειστικά σε επισκευαστική βάση. Γίνεται έτσι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη οι ναυτεργάτες να πάρουν σύσσωμοι μέρος στην απεργία που προετοιμάζεται για το δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων. Οι ημερομηνίες της απεργίας αναμένονται να καθοριστούν σήμερα στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Καραμπινάτες παραβάσεις

Ειδικότερα, στις 19 Γενάρη τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» είχαν στείλει καταγγελία στον υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη, ενημερώνοντας ότι στο πλοίο «JET FERRY 1» του εφοπλιστή Αγούδημου απασχολούνται σε εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες 8 ναυτεργάτες ανασφάλιστοι και με μεροκάματο πείνας. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στην καρδιά του εμπορικού λιμανιού, απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. Χτες αντιπροσωπεία των δύο ναυτεργατικών σωματείων, στο πλαίσιο περιοδείας, επανέλεγξε το πλοίο και εντόπισε ότι και οι επισκευαστικές εργασίες συνεχίζονταν κανονικά και οι ναυτεργάτες παρέμεναν ανασφάλιστοι!

Στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας, βρέθηκε ότι στο πλοίο «ΡΟΔΑΝΘΗ», επίσης του Αγούδημου, το οποίο βρίσκεται δεμένο στην Ακτή Βασιλειάδη, δίπλα από το κτίριο του ΥΕΝ, έχει απολυθεί το πλήρωμα, με εξαίρεση τον πλοίαρχο και ένα μηχανικό. Δηλαδή δεν έχει πλήρωμα ασφαλείας κατά παράβαση των κανονισμών. Και σε αυτό το πλοίο εκτελούνται εκτεταμένες επισκευές, ενώ υπάρχουν μόνο δύο ναυτεργάτες φύλακες (βατσιμάνηδες) οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι!

Επιπλέον στις 10.30 χτες το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά ένα ακόμα πλοίο του Αγούδημου, το «ΜΑΡΙΝΑ», με σκοπό να δέσει για την ετήσια επιθεώρηση η οποία διαρκεί 2 μήνες και υποχρεωτικά περνάνε από αυτή τη διαδικασία όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία. Ο εφοπλιστής επιχείρησε να απολύσει όλο το πλήρωμα υπηρεσιών (καμαρότους, μαγείρους κλπ.) με την αιτιολογία της «αμοιβαίας συναίνεσης» και όχι «λόγω ετήσιας επιθεώρησης». Και αυτό γιατί η απόλυση λόγω ετήσιας επιθεώρησης σημαίνει ότι ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος μέσα σε 60 μέρες να επαναπροσλάβει τους ναυτεργάτες ή σε διαφορετική περίπτωση να τους καταβάλει αποζημίωση. Ενώ με την άλλη αιτιολογία (αμοιβαία συναίνεση) δεν καταβάλλει ούτε αποζημίωση! Η προσπάθεια του Αγούδημου αποφεύχθηκε με δυναμική παρέμβαση των δύο σωματείων.

42ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κρίσιμο ζήτημα η καταδίκη της γραμμής της συναίνεσης

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες, με τις δυνάμεις της ΔΑΣ να απευθύνουν κάλεσμα ανατροπής των συσχετισμών

Τη διατήρηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ως μηχανισμού στήριξης των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο, επιβεβαίωσαν ουσιαστικά και χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του 42ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η λογική των «κοινωνικών διαλόγων», του εφικτού και ρεαλιστικού, που ακολουθούν πιστά χρόνια τώρα οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», κυριάρχησε στις τοποθετήσεις τους.

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» ανέδειξαν την πραγματική αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων, η οποία δεν είναι άλλη από την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων του δικομματισμού και των συμμάχων τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Απηύθυναν κάλεσμα στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να αδυνατίσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης που ευθύνονται για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που αποτελούν εγγύηση στους αγώνες που έρχονται. Να οικοδομήσουν έναν ισχυρό αγωνιστικό ταξικό πόλο στον Επισιτισμό - Τουρισμό, που θα αγωνίζεται για όσα τους στερούν. Κάλεσμα που για τις δυνάμεις της ΔΑΣ, όπως διαβεβαίωσαν και χτες, αποτελεί καθημερινό στόχο πάλης μέσα στους χώρους δουλιάς, στα συνδικάτα. Εκεί που δίνουν τη μάχη για τα προβλήματα των εργαζομένων, για τη συσπείρωση και το συντονισμό του αγώνα τους.

Στο συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο χώρο της Παιδείας. Σημείωσε την προκλητική πολιτική στήριξης των εργοδοτών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι από τους πιο κακοπληρωμένους, με συμβάσεις γαλέρας, η μερική απασχόληση οργιάζει, το ίδιο και η τρομοκρατία και οι απολύσεις. «Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι αποτελεσματικός όσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και ενότητα, για τη διεκδίκηση βαθιών ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας», κατέληξε μεταξύ άλλων.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Απεργούν σήμερα και αύριο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για τη μονιμοποίησή τους
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για τη μονιμοποίησή τους
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Στα πλαίσια της απεργίας, πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, η ΔΑΣ, καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή για τη διεκδίκηση αιτημάτων όπως: Μονιμότητα για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, να μην ισχύσει το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, να αναλάβει τη μισθοδοσία το υπουργείο Παιδείας, να συνυπολογιστούν όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας, επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών. Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν το 30% των εργαζομένων, που οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, θα απασχολούνται με μερική απασχόληση, ενώ την ίδια στιγμή 4.000 εργαζόμενοι θα δουλεύουν με συμβάσεις έργου. Την πολιτική αυτή στήριξε και στηρίζει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις αυτές και να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Σε νέες απειλές ότι από την 1η Φλεβάρη θα αφήσει στο έλεος της μοίρας τους 1.200 ψυχικά πάσχοντες, ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καταφεύγει η Ενωση Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών και Περιχώρων, εκβιάζοντας προκειμένου να εξασφαλίσει τις αυξήσεις που απαιτεί στα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αναδεικνύοντας έτσι τα δραματικά αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας. Η Ενωση αρνείται να δεχτεί την αύξηση 20% στα νοσήλια που δίνει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του δήμου, απαιτώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο, που εκείνη την ώρα θα συνεδριάζει, να δεσμευτεί για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Διεκδικούν να καταβληθούν σε χρήμα οι πρόσθετες παροχές που τους οφείλει ο δήμος για το 2004, το 2005 και το α΄ εξάμηνο του 2006. Επίσης να καταβληθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων για το 2006 για τους αορίστου χρόνου και τα 55 ευρώ για τους μόνιμους, μέτρα και συνθήκες για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς. Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Σε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν, σήμερα και στις 8 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα. Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο δημαρχείο. Οι ταξικές δυνάμεις, η «ΕΣΑΚ-Συνεργαζόμενοι», καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά, διεκδικώντας το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και το πέρασμα των υπηρεσιών και των εργαζομένων σε αυτή στο δήμο, την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης της ΠΟΕ ΟΤΑ και για τους εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση, την άμεση καταβολή των υπερωριών και του ποσού των 400 ευρώ για τις οφειλόμενες παροχές σε είδος του πρώτου εξαμήνου του 2006 και άλλα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε νέες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Γιάννενα και Πάτρα προχωρούν οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 9 Φλεβάρη ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, σε χτεσινή επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης απαιτούν ο εμβολιασμός να παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Ακόμα, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ του Πειραιά, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, καταγγέλλουν τις ανατιμήσεις στη φορολόγηση των ακινήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ