ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ασφαιρα» πυρά για τις κλιματικές αλλαγές

Με ευχολόγια και προτάσεις χωρίς αντίκρισμα ή που θα διευκολύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα των πετρελαιοειδών και θα επιβαρύνουν μόνο τους λαούς της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να δείξει ότι προσπαθεί να περιορίσει τη ρύπανση που προκαλείται από τα καύσιμα κατά 10% μέχρι το 2020. Ετσι, προωθεί την εισαγωγή νέου τύπου «καθαρότερων» καυσίμων και τον περιορισμό της ρύπανσης στο σύνολο της διαδικασίας διύλισης του πετρελαίου. Ολα αυτά, όμως, είναι σίγουρο ότι δε φτάνουν να αποδεσμεύσουν το περιβάλλον από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο και ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό των σημερινών προβλημάτων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, «αναζητείται τρόπος περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 500 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020, βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων κίνησης από κοινού με την προώθηση των βιοκαυσίμων "δεύτερης γενιάς" και τον περιορισμό της περιεκτικότητας του ντίζελ σε θείο».

Εμφαση δίνεται στα βιοκαύσιμα, μεταξύ των οποίων και στην αιθανόλη, η οποία δε θα χρησιμοποιείται προς το παρόν ως αποκλειστικό καύσιμο, αλλά αναμεμειγμένη σε ποσοστό 10% με συμβατικά καύσιμα. Το μείγμα θα συνεισφέρει στον περιορισμό της ρύπανσης και της κατανάλωσης υδρογονανθράκων, με κόστος για τα πρατήρια, που θα πρέπει να εγκαταστήσουν νέο εξειδικευμένο εξοπλισμό απορρόφησης των αναθυμιάσεων, οι οποίες ευθύνονται για τη ρύπανση από όζον.

Αναφορικά δε με το ντίζελ, επιβάλλεται περιορισμός, από το 2009, της περιεκτικότητάς του σε θείο κατά 30%, με στόχο το «δραστικό περιορισμό των ιδιαίτερα επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων, όσο και των καρκινογόνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων».

Η Κομισιόν, αναφερόμενη στο κόστος και στο πώς θα αντιμετωπιστεί, περιορίζεται στη λακωνική έκφραση ότι «το κόστος έχει εκτιμηθεί και κρίνεται ότι δικαιολογείται εκ του προσδοκώμενου αποτελέσματος». Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι πολυεθνικές θα επωφεληθούν και από τα μέτρα αυτά, όπως έγινε άλλωστε και με το περιβόητο «εμπόριο ρύπων» για να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές ή ακόμη και να κερδοσκοπήσουν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής, Χ. Μ. Μπαρόζο, μια «σειρά νέων κανονισμών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με δραστική μείωση των αερίων που ενοχοποιούνται γι' αυτήν», θα προταθεί στις 7 Φεβρουαρίου, από την Επιτροπή και θα αφορά την παραγωγή, διύλιση, μεταφορά και χρήση των καυσίμων.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ
Ενέκρινε το ξεπούλημα

Με την έγκριση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας προχωρά πλέον το μεγάλο ξεπούλημα της έκτασης περίπου 230 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, στο ίδρυμα Νιάρχου. Η πράσινη δημοτική αρχή, με τη σύμφωνη γνώμη της γαλάζιας «αντιπολίτευσης» ψήφισαν, προχτές, την έγκριση του μνημονίου που είχε υπογράψει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς και ο δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης στις 12 Γενάρη. Σε πλήρη ομοφωνία, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο δήμο εκχωρούν δημόσια γη στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο - παρουσία κυβερνητικών στελεχών - αποδείχτηκε πως ο δήμος δε γνώριζε τη συμφωνία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας από τον επικεφαλής της «Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας», Βασίλη Δημόπουλο, ούτε η διοίκηση του δήμου ούτε τα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν απάντηση. Τα μόνα τα οποία έμαθαν οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν για την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου, για το πάρκο 120 στρεμμάτων και για το... αντάλλαγμα ενός μέρους της τσιμεντοποίησης που θα πάρει ο Δήμος Καλλιθέας.

Στην τοποθέτησή του ο Β. Δημόπουλος, αφού καυτηρίασε τα «όσα έχει πάθει ο λαός από τις διάφορες... ευεργεσίες ευαγών ιδρυμάτων», σημείωσε πως είναι αφελής όποιος νομίζει πως το ιδιωτικό κεφάλαιο χαρίζει λεφτά και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της «Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας» στο μνημόνιο. Το μνημόνιο καταψήφισε και η παράταξη του ΣΥΝ. Θυμίζουμε όμως ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, την οποία στήριζε ο ΣΥΝ, είχε συμφωνήσει στην εκμετάλλευση του χώρου και από επιχειρηματίες...

  • Την αντίδρασή τους στην παράδοση του χώρου στο ίδρυμα Νιάρχου δημοσιοποιούν με κοινή ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς. Και συγκεκριμένα: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Καλλιθέας), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας, ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο, που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο επίτροπος Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, στις Βρυξέλλες. Η απαγόρευση που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ενωσης από 1/1/2007, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή και στη Γαλλία, όσον αφορά δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία κλπ., ενώ από 1/1/2008, θα επεκταθεί και σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ, κλπ., αλώνοντας ένα από τα τελευταία κάστρα των καπνιστών...

Με την ανακοίνωση της «Πράσινης Βίβλου», εγκαινιάστηκε η διαδικασία διαβούλευσης στους «27», για μία «Ευρώπη απαλλαγμένη από το κάπνισμα», που απαιτεί και - σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, κλασικό εργαλείο σε περιπτώσεις προώθησης νέων μέτρων, που η Επιτροπή θέλει να αποδείξει ότι χαίρουν λαϊκής συναίνεσης - απαίτηση του 84% των Ευρωπαίων.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ: Εννέα άτομα παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υποθέσεις του λεγόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Μεταξύ αυτών, οι πρώην δικαστές Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, καθώς και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου και Γιώργος Νικολακόπουλος. Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα τρεις επιχειρηματίες, ένας ναυτικός, καπετάνιος του σκάφους που είχαν πάει διακοπές οι Μπουρμπούλια και Καλούσης, καθώς και ο σύζυγος της πρώην ανακρίτριας.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ: Η ισόβια πολύτεκνη σύνταξη που παίρνουν οι μητέρες επεκτείνεται και στους χήρους συζύγους, όταν πεθάνει η σύζυγος, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 1892/1990, επειδή δεν προβλέπεται - σε περίπτωση θανάτου της μητέρας - η μεταβίβαση της πολύτεκνης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο, ο οποίος θα έχει πλέον την ευθύνη για τη διατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο νόμος 1892/90 είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές για την ισότητα των πολιτών (άρθρο 4 του Συντάγματος) και την προστασία της οικογένειας. Η υπόθεση αφορούσε πολύτεκνο πατέρα, ο οποίος μετά το θάνατο της συζύγου του ζήτησε από τον ΟΓΑ τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης.

Δικάζουν υπαλλήλους που υπερασπίστηκαν δάσος

Στα δικαστήρια σέρνουν και πάλι την Παρασκευή 2 Φλεβάρη δημόσιους υπάλληλους της ΕΥΔΑΠ και του Δασαρχείου Πεντέλης, γιατί ...υπερασπίστηκαν δημόσια δασική περιουσία που βρίσκεται δίπλα στο φράγμα του Μαραθώνα! Το μπαράζ τρομοκρατικών διώξεων έχει εξαπολυθεί μετά την εναντίωση των υπαλλήλων σε φερόμενο ιδιοκτήτη της έκτασης, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 1991 και 1992 αγόρασε χαρακτηρισμένες δημόσιες δασικές, αλλά και αναδασωτέες εκτάσεις περίπου 25 στρεμμάτων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το Δασαρχείο είχε καταθέσει μήνυση στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη και το 2001 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 6 χρόνια φυλακή και 150 εκατ. δρχ. πρόστιμο. Ομως, το 2005 αθωώθηκε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, αφού προσκόμισε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, το οποίο σημείωνε ότι το Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα στην έκταση. Ενα έγγραφο που λίγες μέρες μετά τη δίκη ανακλήθηκε από την ίδια την υπηρεσία!

Την ίδια στιγμή όμως που τα δικαστήρια αθώωναν τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, εισαγγελέας - μετά από μηνύσεις - παρέπεμψε τους υπαλλήλους που κατέθεσαν υπέρ του Δημοσίου στο Εφετείο για ...ψευδορκία! Η δίκη είχε αναβληθεί στις 2 Οκτώβρη και γίνεται μεθαύριο Παρασκευή στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Κατηγορούμενοι είναι η Δ. Κόττα - Γαβρά, υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, και οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Α. Καζάση, Ε. Σέρβου και Γ. Μπουλντούκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ