ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σήμερα η «αποκάλυψη» Αχτισαάρι...

Ο ελληνικός στρατός συμμετέχει στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στο Κόσσοβο
Ο ελληνικός στρατός συμμετέχει στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στο Κόσσοβο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τι καινούριο μπορεί να παρουσιάσει σήμερα σε Βελιγράδι και Πρίστινα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι; Οι καταιγιστικές πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων μοιάζουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον όχι τόσο σ' αυτά που θα ανακοινώσει σήμερα ο Αχτισαάρι σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς, αλλά σ' αυτά που δε θα πει: Για παράδειγμα, δεν αναμένεται να πει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα είναι βραχυπρόθεσμα ανεξάρτητο. Δε θα πει ότι η Σερβία διατηρεί τα εδαφικά κυριαρχικά της δικαιώματα στην επαρχία...

Οσο για το τι θα πει σήμερα ο Αχτισαάρι; Στην από βδομάδες διαρροή των βασικών σημείων του σχεδίου, που θα ονομάζει το Κοσσυφοπέδιο προτεκτοράτο υπό εποπτεία της ΕΕ και λοιπών «διεθνών δυνάμεων», προστέθηκαν χτες και «λεπτομέρειες». Οπως ότι θα διαθέτει δική του σημαία, συντακτική συνέλευση για τη συγγραφή του Συντάγματος στην οποία δε θα έχουν δικαίωμα βέτο οι άλλες εθνοτικές μειονότητες, εθνικό ύμνο και αντί στρατού μία «ευέλικτη επαγγελματική πολυεθνοτική δύναμη ασφαλείας, με ελαφρύ εξοπλισμό, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης», όπως έγραφε χαρακτηριστικά χτες εκτενές τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς». Στο σχέδιο Αχτισαάρι, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας, γίνεται αναφορά και σε ένα μεταβατικό καθεστώς, που θα οδηγήσει σταδιακά υπό όρους και διεθνή εποπτεία σε «ανεξαρτησία»... Κατά τα λοιπά (όχι όμως λιγότερο ουσιαστικά), επανήλθαν στο προσκήνιο οι γνωστές πληροφορίες, όπως, δυνατότητα εκπροσώπησης ή σύναψης συμφωνιών του Κοσσυφοπεδίου με ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ.

Οι σημερινές αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων αναμένονται, σε πρώτη φάση, σχετικώς «συγκρατημένες». Ο Αχτισαάρι θα γίνει δεκτός σήμερα στο Βελιγράδι μόνον από τον φιλοδυτικό Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και όχι από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Β. Κοστούνιτσα, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα συναντηθεί μαζί του, αφού ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί νέα σερβική κυβέρνηση και δεν έχει συγκληθεί η νέα σερβική βουλή...

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου έσπευσε -και χτες- σε νέες εκκλήσεις «ψυχραιμίας, ηρεμίας και ενότητας», προειδοποιώντας πως το σχέδιο Αχτισαάρι θα είναι «θετικό αν και όχι ό,τι ακριβώς μας αξίζει, περιμένουμε ή ευχόμαστε»...

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις και αντίδραση Ρωσίας

ΠΡΑΓΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Καθώς στην Τσεχία ορίστηκε να συνεδριάσει έκτακτα το Κοινοβούλιο της χώρας την ερχόμενη Τετάρτη 7 Φλεβάρη για το θέμα της εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, η Πολωνία φέρεται να εξετάζει ακόμα το ζήτημα, παρόλο που το 53% των Πολωνών τάσσονται κατά, το 34% υπέρ, ενώ ένα 19% δηλώνει «μάλλον αντίθετο», σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Zycie Warszawy».

Χτες, ο Πολωνός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Λέπερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση, ότι η κυβέρνησή του ακόμα εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να τεθεί στο λαό με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Γκρουτσένκο, δήλωσε χτες ότι η χώρα του δε σχεδιάζει να εγκαταστήσει μέρος της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός της, τέσσερις μόλις μέρες μετά από δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ, πως αναζητούνται τρόποι, ώστε να εμπλακεί η Ουκρανία στα αμερικανικά σχέδια.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η «ασπίδα» έχει αμυντικό στόχο ενάντια σε μια πιθανή απειλή από το Ιράν και υποστήριξε πως πρόκειται για σχέδια ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει με αντίμετρα.

ΡΩΣΙΑ
«Απειλές» Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Παρουσία 1.232 ξένων και Ρώσων δημοσιογράφων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της ως όπλο πίεσης προς άλλες χώρες και υπογράμμισε ότι 15 χρόνια «βοήθησε στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας» πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών και πως αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί».

Παράλληλα επαίνεσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που έφτασε περίπου το 6,9% το 2006, ενώ μειώθηκε ο πληθωρισμός. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, ωστόσο επισήμανε ότι χρειάζεται να μειωθούν οι ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης των Ρώσων.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου, με το Ιράν και άλλες χώρες παραγωγούς, «αποτελεί ενδιαφέρουσα ιδέα», και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιγκόρ Ιβανόφ, στην Τεχεράνη αυτό το μήνα θα βοηθήσει το Ιράν να καθησυχάσει τη Δύση ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα μέμφθηκε την περσινή απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες όπλων, επειδή έκαναν πωλήσεις στο Ιράν...

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο Ρώσος Πρόεδρος, δηλώνοντας τη στήριξή του προς το σχέδιο αυτό, που αποτελεί «ζωτικής σημασίας για την ΕΕ», προειδοποίησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, διαφορετικά η Ρωσία ίσως βρει διαφορετικές οδούς εξαγωγής πετρελαίου.

  • Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, απέφυγε να σχολιάσει τις αιχμές του Ρώσου Προέδρου για το ρόλο της ελληνικής πλευράς στην καθυστέρηση της προώθησης του αγωγού. Δήλωσε ότι η αναφορά Πούτιν «επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για την προώθηση της κατασκευής και λειτουργίας του έργου» (κάτι που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στη συνάντηση της 7ης Φεβρουαρίου, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, θα υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο της διακρατικής Συμφωνίας».
ΚΚΕ
Στα ιμπεριαλιστικά σχέδια συμβάλλει ο Γ. Παπανδρέου

Τη συμβολή του στην ταχύτερη προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όταν στη διάρκεια ομιλίας του προχτές στις Βρυξέλλες, στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών της «σοσιαλιστικής ομάδας», ως πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», δήλωσε σχετικά με τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου: «Εμείς λέμε θα σας δώσουμε την ανεξαρτησία σας όταν μπείτε στην ΕΕ»! Ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η πρότασή του αυτή βρίσκει απήχηση τόσο ανάμεσα στους Σέρβους όσο και στους Κοσσοβάρους.

Σχετικά με αυτή την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για το Κόσσοβο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Η παρέμβαση - πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο πραγμάτωσης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, αποτελεί μια ακόμη συμβολή του στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την κυβέρνηση της ΝΔ και στα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, εφόσον κριτήριο και για τους δύο και για αυτά τα ζητήματα αποτελούν οι επιλογές του κεφαλαίου και όχι το συμφέρον των λαών.

Η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια και η διαμόρφωση κρατών - προτεκτοράτων πρέπει να συναντήσει την καθολική αντίσταση του ελληνικού λαού, γιατί υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και θα φέρει νέα δεινά στους λαούς όλης της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ