Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Απειλές» Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Παρουσία 1.232 ξένων και Ρώσων δημοσιογράφων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της ως όπλο πίεσης προς άλλες χώρες και υπογράμμισε ότι 15 χρόνια «βοήθησε στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας» πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών και πως αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί».

Παράλληλα επαίνεσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που έφτασε περίπου το 6,9% το 2006, ενώ μειώθηκε ο πληθωρισμός. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, ωστόσο επισήμανε ότι χρειάζεται να μειωθούν οι ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης των Ρώσων.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου, με το Ιράν και άλλες χώρες παραγωγούς, «αποτελεί ενδιαφέρουσα ιδέα», και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιγκόρ Ιβανόφ, στην Τεχεράνη αυτό το μήνα θα βοηθήσει το Ιράν να καθησυχάσει τη Δύση ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα μέμφθηκε την περσινή απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες όπλων, επειδή έκαναν πωλήσεις στο Ιράν...

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο Ρώσος Πρόεδρος, δηλώνοντας τη στήριξή του προς το σχέδιο αυτό, που αποτελεί «ζωτικής σημασίας για την ΕΕ», προειδοποίησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, διαφορετικά η Ρωσία ίσως βρει διαφορετικές οδούς εξαγωγής πετρελαίου.

  • Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, απέφυγε να σχολιάσει τις αιχμές του Ρώσου Προέδρου για το ρόλο της ελληνικής πλευράς στην καθυστέρηση της προώθησης του αγωγού. Δήλωσε ότι η αναφορά Πούτιν «επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για την προώθηση της κατασκευής και λειτουργίας του έργου» (κάτι που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στη συνάντηση της 7ης Φεβρουαρίου, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, θα υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο της διακρατικής Συμφωνίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ