Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΗΠΑ
Προς ανανέωση ο βρώμικος πόλεμος

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ο Πρόεδρος Μπους θα φέρει στο Κογκρέσο προς έγκριση, στις 5 του Φλεβάρη, τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας και για το έτος 2008 στο πλαίσιο της ανανέωσης του «Σχεδίου Κολομβία», δήλωσε ο Τόμας Σάνον, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα δυτικού ημισφαιρίου.

Κατά τον Σάνον, μέχρι στιγμής «το Σχέδιο είναι επιτυχές» και οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από τη συνεργασία διαφόρων κρατών και τα αποτελέσματά της. Κατέληξε δε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπους «έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην κολομβιανή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε». Μόνο που με την πάλη του λαϊκού κινήματος και του αντάρτικου (FARC) το Σχέδιο έχει «κολλήσει», παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται στον βρώμικο πόλεμο.

Το τελευταίο διάστημα η αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε βρίσκεται επιπλέον στη δίνη ενός σκανδάλου όπου τουλάχιστον 11 βουλευτές και γερουσιαστές διώκονται για τις σχέσεις τους με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις (AUC) - συμμορίες φονιάδων. Ηδη τρεις έχουν φυλακιστεί από τα τέλη του 2006, όλοι από το περιβάλλον του Προέδρου Ουρίμπε, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας κάλεσε την Τρίτη ακόμη τέσσερα μέλη του Κογκρέσου να καταθέσουν για τη συμφωνία που είχαν συνάψει το 2001 με ηγέτες των AUC, μεταξύ αυτών και ο γερουσιαστής Αλβαρο Αραούχο, αδελφός της υπουργού Εξωτερικών, Μαρία Κονσουέλο Αραούχο. Το ντοκουμέντο της «συμφωνίας» το παρέδωσε στις αρχές, πριν από μέρες, ο πρώην επικεφαλής των AUC Σαλβατόρε Μανκούσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ