Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνεχίζεται η... σύγκρουση

ΚΙΤΟ.--

«Ουδεμία συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει με το Κοινοβούλιο» δήλωσε με σαφήνεια χτες ο υπουργός Προεδρίας του Εκουαδόρ, Γκουστάβο Λαρέα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Χόρχε Σεβάγιος και των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόνισε δε ότι το Κοινοβούλιο έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, της νομοθετικής εξουσίας, που δε δύναται να καταχράται, προκειμένου να μπλοκάρει το έργο της κυβέρνησης και να ανακόπτει τις προωθούμενες αλλαγές.

Οι δηλώσεις Λαρέα αποτελούν το αποκορύφωμα της πολιτικής έντασης που έχει προκληθεί από τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης (των κομμάτων της ολιγαρχίας) στο Κοινοβούλιο να αναστείλει το δημοψήφισμα για τη σύσταση συνταγματικής Συνέλευσης στις 18 Μάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Οσο για τον Σεβάγιος, συνεχίζει να προκαλεί, καθώς κάλεσε το Κοινοβούλιο να αποκηρύξει τις ενέργειες του προέδρου Κορέα, που «προσπαθεί να ρίξει τη χώρα στο χάος και την αναρχία, μιμούμενος τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες» και αποτελούν «περιφρόνηση στη δημοκρατία».

Ουσιαστικά, ο Σεβάγιος προκαλούσε τους μυριάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο απαιτώντας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα και τις δηλώσεις του Κορέα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει «μία δικτατορία του Κοινοβουλίου». Εξάλλου, σύμφωνα με την «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δημοσκόπηση αναφέρει ότι το 60% των κατοίκων του Εκουαδόρ θέλουν τη σύσταση συνταγματικής Συνέλευσης, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου είναι 73%!

Τέλος, από χτες η κυβέρνηση Κορέα ξεκίνησε το πρόγραμμα καταβολής 30 δολαρίων μηνιαίως σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες από το νεοσύστατο Ταμείο Ανθρώπινης Ανάπτυξης, καθώς και παροχή εκπαίδευσης, πρόσβαση στην παραγωγή, περίθαλψη και Παιδεία για την οικογένειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ