ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαιώνει την απαξίωση
  • Απάντηση σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ
  • Ανακοίνωση της ΚΟΒ ΕΑΣ Ελευσίνας του ΚΚΕ

Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, σε Ερώτηση που πρόσφατα είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) και την πολιτική απαξίωσής της που ασκείται από την κυβέρνηση, εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των εργαζομένων στην εταιρεία.

Η ΚΟΒ «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» Ελευσίνας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απάντηση του υπουργού Αμυνας, αφού καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη απαξίωση των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, με τη μη ανάθεση παραγγελιών και το άνοιγμα σεναρίων για "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας» και το γεγονός ότι συγκεκριμένες μεγάλες παραγγελίες, που αποτελούν το μέλλον της εταιρείας, παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου, τονίζει ότι ο υπουργός Αμυνας με την απάντησή του «επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ανησυχία μας για την κατάσταση της εταιρείας. Οι παραγγελίες που έδωσε 3 χρόνια τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ασήμαντες και δε φτάνουν να καλυφθεί ούτε το 30% της μισθοδοσίας, που είναι 80 εκατ. ευρώ ετησίως».

Η ΚΟΒ ΕΑΣ Ελευσίνας σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού σημείο προς σημείο επισημαίνει: Ο υπουργός με απόλυτη ειλικρίνεια ομολογεί ότι ο σχεδιασμός και η προμήθεια των εξοπλισμών δε γίνεται με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά με βάση τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του NATO και των Αμερικανών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τυφεκίου των 5,56 mm, που θα έδινε δουλιά στο Αίγιο για μια δεκαετία, όπου ο υπουργός Αμυνας δεν απαντάει επικαλούμενος τους εξελιγμένους τύπους φορητού οπλισμού που χρησιμοποιούν οι «συμμαχικοί στρατοί».

Για το πυρομαχικ;o των 120 mm αρμάτων, ο υπουργός αναφέρει ότι τα ΕΑΣ συμμετέχουν ως υποκατασκευαστής με ΕΠΑ 53%. Ωστόσο, ο υπουργός δε λέει πότε υπογράφτηκε η σύμβαση, ποιος είναι ο κατασκευαστής και σε ποιο εργοστάσιο των ΕΑΣ παράγεται το 120 mm, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει ούτε δείγμα του πυρομαχικού. Για τα βομβιδιοφόρα των 155 mm που θα έδιναν δουλιά για χρόνια σε Ελευσίνα και Υμηττό απέφυγε να απαντήσει. Είναι γνωστά άλλωστε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που στόχο έχουν να μη δοθεί η παραγγελία στα ΕΑΣ και μέσω μεσαζόντων να οδηγηθεί στο εξωτερικό. Οσο για την «αξιοποίηση» των ακινήτων της εταιρείας, ο υπουργός επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που υπάρχουν αναφέροντας ότι όπου υπάρχουν παραγωγικές δραστηριότητες ...προς το παρόν δε θα αξιοποιηθούν.

«Η συνεχιζόμενη απαξίωση της εταιρείας, δεκαετίες τώρα - σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΟΒ ΕΑΣ Ελευσίνας - είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα η ΝΔ. Το ίδιο ισχύει και για τα γενικότερα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας, της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και Υγείας, της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Και καταλήγει με το κάλεσμα: «Αν ανησυχείς για την κατάσταση αυτή ήρθε η ώρα να γυρίσεις την πλάτη σου στα δύο μεγάλα κόμματα και τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις που στηρίζουν την πολιτική τους. Στήριξε το ΚΚΕ, πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ για μια άλλη πολιτική, για ένα καλύτερο αύριο για σένα και τα παιδιά σου».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα μέτρα κατά των ατομικών δικαιωμάτων

Να ασχοληθούν με το θέμα οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ζητάει το ΚΚΕ

Τη σύγκληση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν νέα μέτρα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ζητάει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα με επιστολή που έστειλαν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Ελπ. Παντελάκη στους προέδρους των δύο επιτροπών αναφέρουν:

«Στις 15 και 16 Φλεβάρη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου προβλέπεται να παρθούν νέες αποφάσεις σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών των λαών της ΕΕ, όπως προκύπτει και από τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν μετά το άτυπο συμβούλιο που έγινε στη Δρέσδη στις 14 και 16 Γενάρη του 2007.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει εκτεταμένα μέτρα αστυνομικής συνεργασίας, καθώς και την ενσωμάτωση της συνθήκης του Prum, την επονομαζόμενη και Σέγκεν ΙΙΙ στο κοινοτικό δίκαιο. Οπως είναι γνωστό η συνθήκη αυτή προβλέπει ευρείας έκτασης διασύνδεση και αυτόματη πρόσβαση των αστυνομικών αρχών των 27 στα εθνικά αρχεία "υπόπτων" που αφορούν τα δακτυλικά αποτυπώματα το DNA κλπ, χωρίς καμία δικαστική εγγύηση. Επίσης προβλέπεται εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των ατόμων που θα ταξιδέψουν για να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες κλπ. Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε ένοπλες αστυνομικές και μυστικές υπηρεσίες της Ενωσης (Europol, Frontex) ή ενός κράτους μέλους να εισβάλουν και να δρουν ελεύθερα με πλήρη δικαιώματα έρευνας και σύλληψης σε άλλο κράτος μέλος, ακόμα και χωρίς ενημέρωση και έγκριση του τελευταίου.

Επειδή τα θέματα αυτά αφορούν βασικά ατομικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής πριν τη σύνοδο των υπουργών για να γίνει συζήτηση και ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις θέσεις της κυβέρνησης της χώρας μας».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο απεργοί πείνας

Κρατούνται εννιά μήνες τώρα στη φυλακή, χωρίς ακόμα να τους ορίζουν δικάσιμο

Την άμεση αποφυλάκιση δύο απεργών πείνας, οι οποίοι κρατούνται εννιά μήνες τώρα στις ελληνικές φυλακές, χωρίς ακόμα να έχει οριστεί ημερομηνία δίκης τους, και των οποίων η υγεία διατρέχει άμεσο μεγάλο κίνδυνο, ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, από τις 6 Μάη 2006 οι κατηγορούμενοι Ταράσιος Ζαντορόζνι, Γεράσιμος Κυριακόπουλος και Κωνσταντίνος Κατσαδούρας, που συνελήφθησαν την ίδια μέρα ως εμπλεκόμενοι σε επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου, βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο μέχρι σήμερα - εννιά μήνες μετά - δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία της δίκης τους.

Επιπλέον οι δύο πρώτοι βρίσκονται από τις 29 Νοέμβρη και 15 Δεκέμβρη 2006 αντίστοιχα, σε απεργία πείνας, αρνούμενοι τις σε βάρος τους κατηγορίες ως κατασκευασμένες, ανυπόστατες και αναληθείς, και διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, του τονίζει ότι η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται καθημερινά και κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως ιδιαίτερα σοβαρή. Οτι «προσεγγίζουν ήδη το αναπότρεπτο σημείο όπου ο κίνδυνος για μη αντιστρεπτές μόνιμες βλάβες στην υγεία τους αλλά και ο κίνδυνος για την ίδια τους τη ζωή είναι άμεσα ορατός».

Η Κίνηση μιλά για αδιαφορία της ελληνικής δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών, αλλά και για καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και καταλήγει ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση των δύο απεργών πείνας.

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

Στις 8 π.μ. σε επανάληψη την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα τις εξελίξεις στην Παιδεία.

Στις 8.45 π.μ. την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συζήτησης της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ.

Στις 5.30 μ.μ. «Ματιές στον κόσμο» με θέμα: «Σουδάν - αποστολή ΕΕΔΔΑ στην αφρικανική χώρα». Καλεσμένοι της Αννας Μπαλλή η Ευγενία Παπαμακαρίου, γραμματέας της ΕΕΔΔΑ, η Ντέπυ Κουλούρη μέλος της γραμματείας της και ο Παύλος Αλέπης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΚΕ
Ευχαριστίες στον Μίλτο Τσαμαλή

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ ευχαριστεί τον σ. Μίλτο Τσαμαλή για τη δωρεά γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης Λουτρακίου - Περαχώρας προς το κόμμα.

Η προσφορά του συντρόφου, σημειώνει η ανακοίνωση, δηλώνει έμπρακτα την αγάπη και αφοσίωσή του στο κόμμα της εργατικής τάξης, στο κόμμα των αγώνων και των θυσιών, στην ανειρήνευτη πάλη που διεξάγει με συνέπεια για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού εδώ και 90 χρόνια.

Για την προσφορά του σ. Τσαμαλή, που διδάσκει και διαπαιδαγωγεί όλους μας, η ΝΕ Κορινθίας και η ΚΟΒ Λουτρακίου Περαχώρας θα πραγματοποιήσουν τιμητική εκδήλωση στα νέα γραφεία του Κόμματος στο Λουτράκι, Μελίνας Μερκούρη και Λεωνίδα 2, την Παρασκευή 9/2/2007, στις 7:30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ