ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δε χωρούν καθυστερήσεις στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση

Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συμπεριφερθεί με συνέπεια στις πολιτικές του επιλογές και να στηρίξει την αντιδραστική αναθεώρηση

Eurokinissi

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις αντιλαϊκές επιλογές της και καλεί το ΠΑΣΟΚ να πολιτεύεται με γνώμονα τις πολιτικές του θέσεις και όχι προεκλογικές τακτικές! Αυτό το στίγμα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οσον αφορά το χρόνο των εκλογών ή μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Κατά τα άλλα, «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιηθούν όλα τα κυβερνητικά σχέδια με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία οικονομίας ευκαιριών, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς της, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή έχει αποτελέσματα, αφού «η ανάπτυξη ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ χωρίς να στηρίζεται σε κρατικοδίαιτες συνταγές, σε ελλείμματα και χρέη. Γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη. Το 1/3 προέρχεται από ελληνικές και ξένες επενδύσεις που αυξάνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το 1/4 οφείλεται στις εξαγωγές που αυξάνονται επίσης σταθερά. Το ίδιο και το τουριστικό ρεύμα της χώρας». Επίσης ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα καθιστά ανταγωνιστικά τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα. Ισχυροποιεί τον ηγετικό οικονομικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη φορά στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Επενδύει και αποκομίζει οφέλη. Αποκτά ισχυρή παρουσία στις αγορές του κόσμου. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος». Ο πρωθυπουργός έθεσε μια τεχνητή διαχωριστική γραμμή, λέγοντας ότι όποιος δε συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής είναι αναχρονιστικός. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική αναφορά του: «Υπάρχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά μας. Είναι η πρόκληση για ρήξεις με τα προβλήματα, η πρόκληση για αλλαγές, η πρόκληση για μεταρρυθμίσεις μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς, μακριά από τεχνητές οξύτητες και απόπειρες πόλωσης, με σεβασμό στους θεσμούς, με συναίσθηση ευθύνης προχωρούμε χωρίς αιφνιδιασμούς».

Βασιζόμενος - προφανώς - στην πολιτική σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμανλής, ακόμη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, απηύθυνε έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ για συμβολή στη συνταγματική αναθεώρηση. «Ελάτε να συνεχίσουμε όλοι μαζί τη διαδικασία αναθεώρησης, όπως συμφωνήσαμε και όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο», είπε, σημειώνοντας ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας «δεν είναι δείγμα σεβασμού στους θεσμούς. Δεν μπορεί να ξεκινάτε μία τέτοια ιστορία από την επομένη των εκλογών και να την κορυφώνετε σε μία κρίσιμη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης». Ερμηνεύοντας την κίνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «κατασκευάσατε ένα άλλοθι υποχώρησης, μια πρόφαση υπαναχώρησης, ένα πρόσχημα φυγής από την τελική ψηφοφορία για το άρθρο 16». Αναφερόμενος διεξοδικά στην υπόθεση του άρθρου 16, ανέφερε ότι «τον Οκτώβριο ζητήσατε εγγράφως να μη συζητηθεί το άρθρο 16 στη σειρά του, αλλά στο τέλος. Σας διευκολύναμε. Το Νοέμβριο ζητήσατε να συζητηθεί λίγο πριν τις γιορτές. Σας διευκολύναμε. Το Δεκέμβριο ζητήσατε να πάει μετά τις γιορτές. Και πάλι σας διευκολύναμε. Στο τέλος, πριν, μετά τις γιορτές. Ο,τι ζητήσατε, το αποδεχτήκαμε. Κάναμε κάθε τι για να σας διευκολύνουμε. Πιστεύαμε ότι οι αναβολές θα σας βοηθούσαν. Δεν έγινε τελικά». Αναφερόμενος συνολικά στη στάση του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση, συνδύασε τις εξελίξεις με τις επερχόμενες εκλογές, «αφήσατε να εννοηθεί ότι αρνείστε να συμμετάσχετε στην αναθεωρητική διαδικασία για ένα λόγο, για να μη δώσετε στην επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα αυτοδύναμης αναθεώρησης. Δε γίνεται, όμως, από τη μια να λέτε ότι δεν εμπιστεύεστε την πλειοψηφία που θα προκύψει και από την άλλη να ζητάτε εκλογές. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε σίγουροι για την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και ταυτόχρονα να θέλετε να μην έχει η Βουλή αυτή το πράσινο φως της αναθεώρησης».

Τέλος, ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, είπε πως «στόχος είναι να ανταποκρίνονται τα πανεπιστήμιά μας πιο αποτελεσματικά στο ρόλο τους για την ανάπτυξη. Στόχος είναι να διασφαλίζουν την επαγγελματική, την κοινωνική καταξίωση των πτυχιούχων μας. Στόχος είναι να ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την κοινωνική κινητικότητα».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καμία δυσπιστία για την ... πολιτική της ΝΔ
  • Προσηλωμένος στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • Ζήτησε εκλογές για αλλαγή ...διαχειριστή

Eurokinissi

Αποκαλυπτική για την ουσία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου. Από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι εμμένει στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκάνδαλα και ανικανότητα διαχείρισης χωρίς σε τίποτε να αμφισβητήσει την πολιτική της κατεύθυνση. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ επειδή ...αντιπαλεύει την πολιτική του δικομματισμού.

Ειδικά για το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησής του, λέγοντας ότι το θέμα είναι ποια κυβέρνηση είναι ικανή να διαχειριστεί αυτή την αναθεώρηση. Οπως είπε, «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία και την ανώτατη δημόσια εκπαίδευση είναι και οι μόνες που αποτελούν σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση λύσης στο πρόβλημα. Εμείς, πράγματι, βλέπουμε τον τρίτο δρόμο στην απελευθέρωση της παιδείας και την υποστήριξη του δημόσιου τομέα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η κυρία Γιαννάκου επιχειρεί να αντιγράψει αποσπασματικά κάποιους τίτλους των θέσεών μας». Ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα είναι «ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να χειριστεί το μέγα θέμα της παιδείας. Εσείς δεν είστε ικανοί. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να αποφασίσει να χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση σοβαρά και υπεύθυνα το νόμο για τα πανεπιστήμια, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το θέμα της παιδείας γενικά. Εμείς την πρότασή μας την έχουμε καταθέσει και ξέρουμε τι χρειάζεται για τη δημιουργική παιδεία του 21ου αιώνα». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «εμείς τη θέση μας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 την αποφασίσαμε, την παρουσιάσαμε, την ψηφίσαμε στην Επιτροπή. Αυτές είναι οι θέσεις μας». Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ως ...πολέμιος των τραπεζικών υπερκερδών σε βάρος του λαού! Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, είπε «ρωτήστε τα νοικοκυριά, ρωτήστε το μέσο Ελληνα γι' αυτή τη μεγάλη αιμορραγία που έχει από τα καταναλωτικά δάνεια και την αδυναμία να τα βγάλει πέρα στο τέλος του μήνα.

Και όμως με τα τεράστια αυτά κέρδη των τραπεζών, εσείς χαρίζετε στις μεγάλες επιχειρήσεις, χαρίζετε στις τράπεζες τις υποχρεώσεις τους. Και πού τα φορτώνετε; Στα Ταμεία, στα ελλείμματα των Ταμείων. Καταφέρατε μέσα σε τρία χρόνια να μετατρέψετε σε ελλειμματικά τα τρία μεγάλα Ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕ». Μάλιστα, συνέχισε χωρίς να διστάσει να αναφερθεί και στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι «τις οφειλές του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία τις τριπλασιάσατε. Ανατρέπετε κοινωνικά δικαιώματα, μειώνετε μέχρι 30% τις συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, ενώ άλλα λέτε και άλλα κάνετε βεβαίως».

Κι όμως παρά τις παραπάνω αναφορές του, ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική και στο ...ΚΚΕ για τις πολιτικές του θέσεις, λέγοντας πως «πρέπει μόνο μια λέξη να πω και στην κυρία Παπαρήγα και να της υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά ο δικομματισμός. Κυβερνά σήμερα η Νέα Δημοκρατία! Τις πολιτικές της τις πληρώνουν και τα μέλη και οι οπαδοί οι δικοί σας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, κυρία Παπαρήγα, μαζί με όλους τους Ελληνες».

Τέλος, όσον αφορά το αίτημα για τη διενέργεια εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτική αλλαγή, αλλά με την ανεύρεση καλύτερου διαχειριστή των ίδιων πολιτικών. Οπως είπε, «είναι ώρα για εκλογές. Είναι ώρα για βαθιές τομές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Κι εσείς αυτές τις εμποδίζετε. Κάναμε πρόταση μομφής, διότι δεν υπάρχει ένας Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης που να μπορεί να σταθεί πια στη θέση του. Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να αλλάξει μια Κυβέρνηση χωρίς στόχους, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αρχές και αξίες, χωρίς στοιχειώδη τσίπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ