Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δε χωρούν καθυστερήσεις στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση

Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συμπεριφερθεί με συνέπεια στις πολιτικές του επιλογές και να στηρίξει την αντιδραστική αναθεώρηση

Eurokinissi

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις αντιλαϊκές επιλογές της και καλεί το ΠΑΣΟΚ να πολιτεύεται με γνώμονα τις πολιτικές του θέσεις και όχι προεκλογικές τακτικές! Αυτό το στίγμα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οσον αφορά το χρόνο των εκλογών ή μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Κατά τα άλλα, «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιηθούν όλα τα κυβερνητικά σχέδια με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία οικονομίας ευκαιριών, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς της, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή έχει αποτελέσματα, αφού «η ανάπτυξη ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ χωρίς να στηρίζεται σε κρατικοδίαιτες συνταγές, σε ελλείμματα και χρέη. Γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη. Το 1/3 προέρχεται από ελληνικές και ξένες επενδύσεις που αυξάνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το 1/4 οφείλεται στις εξαγωγές που αυξάνονται επίσης σταθερά. Το ίδιο και το τουριστικό ρεύμα της χώρας». Επίσης ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα καθιστά ανταγωνιστικά τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα. Ισχυροποιεί τον ηγετικό οικονομικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη φορά στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Επενδύει και αποκομίζει οφέλη. Αποκτά ισχυρή παρουσία στις αγορές του κόσμου. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος». Ο πρωθυπουργός έθεσε μια τεχνητή διαχωριστική γραμμή, λέγοντας ότι όποιος δε συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής είναι αναχρονιστικός. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική αναφορά του: «Υπάρχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά μας. Είναι η πρόκληση για ρήξεις με τα προβλήματα, η πρόκληση για αλλαγές, η πρόκληση για μεταρρυθμίσεις μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς, μακριά από τεχνητές οξύτητες και απόπειρες πόλωσης, με σεβασμό στους θεσμούς, με συναίσθηση ευθύνης προχωρούμε χωρίς αιφνιδιασμούς».

Βασιζόμενος - προφανώς - στην πολιτική σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμανλής, ακόμη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, απηύθυνε έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ για συμβολή στη συνταγματική αναθεώρηση. «Ελάτε να συνεχίσουμε όλοι μαζί τη διαδικασία αναθεώρησης, όπως συμφωνήσαμε και όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο», είπε, σημειώνοντας ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας «δεν είναι δείγμα σεβασμού στους θεσμούς. Δεν μπορεί να ξεκινάτε μία τέτοια ιστορία από την επομένη των εκλογών και να την κορυφώνετε σε μία κρίσιμη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης». Ερμηνεύοντας την κίνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «κατασκευάσατε ένα άλλοθι υποχώρησης, μια πρόφαση υπαναχώρησης, ένα πρόσχημα φυγής από την τελική ψηφοφορία για το άρθρο 16». Αναφερόμενος διεξοδικά στην υπόθεση του άρθρου 16, ανέφερε ότι «τον Οκτώβριο ζητήσατε εγγράφως να μη συζητηθεί το άρθρο 16 στη σειρά του, αλλά στο τέλος. Σας διευκολύναμε. Το Νοέμβριο ζητήσατε να συζητηθεί λίγο πριν τις γιορτές. Σας διευκολύναμε. Το Δεκέμβριο ζητήσατε να πάει μετά τις γιορτές. Και πάλι σας διευκολύναμε. Στο τέλος, πριν, μετά τις γιορτές. Ο,τι ζητήσατε, το αποδεχτήκαμε. Κάναμε κάθε τι για να σας διευκολύνουμε. Πιστεύαμε ότι οι αναβολές θα σας βοηθούσαν. Δεν έγινε τελικά». Αναφερόμενος συνολικά στη στάση του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση, συνδύασε τις εξελίξεις με τις επερχόμενες εκλογές, «αφήσατε να εννοηθεί ότι αρνείστε να συμμετάσχετε στην αναθεωρητική διαδικασία για ένα λόγο, για να μη δώσετε στην επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα αυτοδύναμης αναθεώρησης. Δε γίνεται, όμως, από τη μια να λέτε ότι δεν εμπιστεύεστε την πλειοψηφία που θα προκύψει και από την άλλη να ζητάτε εκλογές. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε σίγουροι για την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και ταυτόχρονα να θέλετε να μην έχει η Βουλή αυτή το πράσινο φως της αναθεώρησης».

Τέλος, ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, είπε πως «στόχος είναι να ανταποκρίνονται τα πανεπιστήμιά μας πιο αποτελεσματικά στο ρόλο τους για την ανάπτυξη. Στόχος είναι να διασφαλίζουν την επαγγελματική, την κοινωνική καταξίωση των πτυχιούχων μας. Στόχος είναι να ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την κοινωνική κινητικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ