Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Τις ομολογεί ο ίδιος ο Μπους, σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση

Αρνήθηκε να δώσει στοιχεία ο αρμόδιος υφυπουργός απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη

Τη στιγμή που ακόμα και ο ίδιος ο Τζ. Μπους ομολόγησε ότι η CIA χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να μεταφέρει παράνομα κρατουμένους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο στη Βουλή σχετικά με την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή την υπόθεση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη επικαλούμενη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και για τις έκτακτες παραδόσεις των Ahmed Agiza, Mohammed El- Zari, Bisher Al- Rawi, Jamil El- Banna, Adou Elkassim Britel, Khaled El - Marsi, Binyam Mohammed Maher Arar.

Απαντώντας ο Γ. Βαληνάκης στην κατηγορία ότι τα αεροπλάνα της CIA πραγματοποίησαν τουλάχιστον 64 στάσεις σε ελληνικά αεροδρόμια, άρχισε τις γενικότητες ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε άψογα με τα μέλη της Επιτροπής που ερεύνησε το θέμα και γι' αυτό, είπε, στην έκθεση δεν καταλογίζονται ευθύνες για μη διαβίβαση στοιχείων. Κατά τον υφυπουργό, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται απλώς σε διέλευση κάποιων αεροπλάνων, που σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανολογείται ότι είχαν σχέση με τη CIA, χωρίς να κάνει αναφορά πως μετέφεραν κρατουμένους.

Ο Γ. Βαληνάκης έστω και γι' αυτές τις πτήσεις αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και είπε απλώς ότι το θέμα ερευνήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, όπου αποδείχτηκε το αβάσιμο των καταγγελλομένων.

Προσβάλλουν τη νοημοσύνη απαντήσεις του τύπου ότι πιθανολογείται πως έγιναν οι πτήσεις της CIA, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη, υπενθυμίζοντας στον υφυπουργό ότι ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους έχει παραδεχτεί πως αυτές οι πτήσεις έγιναν και σε αυτές χρησιμοποιήθηκαν ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Σχολιάζοντας δε την αναφορά του υφυπουργού ότι το θέμα ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη, υπενθύμισε ότι η αμερικάνικη βάση της Σούδας αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Βοά όλος ο πλανήτης, είπε, για τις απαγωγές της CIA και η κυβέρνηση δε δίνει κανένα στοιχείο και αρκείται σε γενικότητες περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Λ. Κανέλλη υπενθύμισε στον Γ. Βαληνάκη ότι σε προηγούμενη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ είχε απαντήσει πως υπεύθυνη για τις πτήσεις των αεροσκαφών είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Απευθυνθήκαμε, είπε η βουλευτής, στην ΥΠΑ και μας είπαν ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τις κυβερνητικές παλινωδίες προκειμένου να μη βγει η αλήθεια στη φόρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για τη «μοιρασιά» της ζημιάς (2009-02-24 00:00:00.0)
Δένουν στο άρμα των ΕΕ - ΝΑΤΟ την Αλβανία (2009-01-15 00:00:00.0)
Οχι εμπόδια στην Τουρκία (2006-07-15 00:00:00.0)
«Αντεπίθεση» Γιοσάκη με μηνύσεις (2006-01-12 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αρκείται στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών (2005-12-06 00:00:00.0)
«Ρίσκο» η περιοδεία Ερντογάν (2004-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ