Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι εμπόδια στην Τουρκία

Να μην εμποδίσει το Κυπριακό την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας απαιτεί από την Αθήνα η Ουάσιγκτον

Την απαίτηση της Ουάσιγκτον για ανεμπόδιστη πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε χτες στην Αθήνα ο Μάθιου Μπράιζα, βοηθός υφυπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της περιοχής για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Λευκωσία. Ο Μ. Μπράιζα έφτασε στην Αθήνα από την Αγκυρα, όπου επανέλαβε την αμερικανική θέση περί στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαληνάκη, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της περιοδείας του Ι. Γκαμπάρι, απεσταλμένου του ΟΗΕ, που συνοψίζονται στην κοινή συνάντηση Παπαδόπουλου και Ταλάτ. Μέσω αυτών των επαφών οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικόνα συνομιλιών για το Κυπριακό, γεγονός που αναμένεται να αποκλιμακώσει την πίεση που δέχεται η Αγκυρα εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει την Κύπρο.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και μόνο που ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ταλάτ συναντήθηκαν. Επίσης είμαστε ευτυχείς που συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, να αρχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες και να καταρτίσουν την ατζέντα για τα θέματα ουσίας. Αυτό είναι πολύ καλό. Ποιος ξέρει, όμως, πού θα οδηγήσει; Επισήμανα ακόμη την υποστήριξή μας σε μια διαδικασία για συνολική λύση υπό την καθοδήγηση του ΓΓ. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και υπογράμμισα ότι κάθε βήμα που κάνουν οι ΗΠΑ για την Κύπρο στοχεύει στη διευκόλυνση της επανένωσης» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαληνάκη ο Μ. Μπράιζα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι με τον Μ. Μπράιζα συζητήθηκαν «οι προοπτικές για την επανεκκίνηση της διαδικασίας, εφόσον αυτή έχει σοβαρά προετοιμαστεί και μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ