Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από τις 26-28 Ιούλη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας ναύαρχος Π. Χηνοφώτης, μετά από πρόσκληση του Τούρκου αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χ. Οζκιόκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία μετά το 1974 και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι «δύο αρχηγοί θα ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θα διερευνήσουν τρόπους για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανοήσεως». Να σημειωθεί ότι από την τουρκική πλευρά έχει προταθεί στον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ να παραστεί κατά την τελετή παράδοσης των ξιφών στη Σχολή Πολέμου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου κορυφής, όπου θα θιγούν τα ζήτημα τριβής που αφορούν το Αιγαίο και κυρίως αυτό των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα ακόμα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό της κατευθείαν επικοινωνίας των αεροπορικών επιτελείων των δύο χωρών, της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ αντίστοιχα.

Μια τέτοια διαδικασία θέτει στην ουσία ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου του Αιγαίου, πάντα υπό την υψηλή ΝΑΤΟική επικυριαρχία, αφού στις περιπτώσεις αυτές η ελληνική πλευρά αποδέχεται την πάγια τουρκική αξίωση να μην καταθέτουν τα τουρκικά μαχητικά σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ