ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωνάζει ο κλέφτης...

Ως ...ηγέτης του παγκόσμιου αντικαπιταλιστικού κινήματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην τεκμηριωμένη κριτική της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η επί της ουσίας κριτική του ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ, που αποκαλύπτει την προφανέστατη ταύτισή του με τις βασικές κυβερνητικές επιλογές, ενόχλησε τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε προχτές το βήμα της Βουλής για να επιτεθεί συκοφαντικά κατά του ΚΚΕ, λέγοντας ότι αποτελεί «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς»! Και αυτό όταν λίγα λεπτά πριν ο ίδιος διαβεβαίωνε την κυβέρνηση ότι εμμένει στη συμφωνία του για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αποτελεί κεντρική επιλογή της ΝΔ. Προκάλεσε δε θυμηδία στην αίθουσα, όταν εμφάνισε τον εαυτό του ως τον ηγέτη του παγκόσμιου αντικαπιταλιστικού κινήματος!

Η αρχή έγινε με την ομιλία του, όταν απευθυνόμενος στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κριτική που έκανε στα δύο κόμματα είπε ότι «στην Ελλάδα δεν κυβερνά ο δικομματισμός, αλλά η ΝΔ και τις πολιτικές της τις πληρώνουν και τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ μαζί με όλους τους Ελληνες».

Την απάντησή του ο Γ. Παπανδρέου την πήρε από την παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα, η οποία τόνισε:

«Κύριε Παπανδρέου, επειδή ίσως δε σας έχει δοθεί η ευκαιρία να μας ακούσετε, σας εξηγώ ότι ο δικομματισμός είναι η εναλλαγή δύο κομμάτων ή και κυβερνήσεων συνεργασίας από δύο, τρία ή και τέσσερα κόμματα με την ίδια πολιτική.

Ακουσα με πολύ ενδιαφέρον να καταγγέλλετε την τραπεζική κερδοφορία που προφανώς υπάρχει αυτά τα τρία χρόνια, ενώ δεν υπήρχε ποτέ πριν από τότε που έγιναν οι τράπεζες. Οι τράπεζες έγιναν για να διανείμουν χρήματα στο λαό! Δεν άκουσα τι πρόταση δίνετε, για να καταργηθεί πραγματικά η ληστεία των τραπεζών.

Ομως να θέσω και ένα ερώτημα, επειδή μας ειρωνευτήκατε για το δικομματισμό. Αυτά που λέτε για τη ληστεία των τραπεζών, όταν πήγατε στο Νταβός, τα είπατε; Οταν πηγαίνετε σε διάφορες ημερίδες του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ, τα λέτε; Οταν πηγαίνετε στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο τα λέτε;».

Η αποστροφή αυτή της Αλ. Παπαρήγα, που αποκάλυπτε τη διγλωσσία τουλάχιστον του Γ. Παπανδρέου, ενόχλησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα κάποιοι (Γείτονας, Καϊσερλής) άρχισαν να φωνάζουν από κάτω ότι η πτέρυγα της ΝΔ επευφημεί την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα:

«Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ. Και όταν οι βουλευτές της ΝΔ για τους δικούς τους, όπως λέτε, λόγους επευφημούν, εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να πούμε ότι είμαστε εναντίον της ΝΔ, γιατί είμαστε εναντίον κάθε κόμματος είτε είναι "Παλαιά" είτε "Νέα Δημοκρατία", είτε λέγεται σοσιαλιστικό, είτε τρίτος ή τέταρτος δρόμος που υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ και δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε κανέναν! Πάει και τελείωσε! Εμείς κόμπλεξ δεν έχουμε. Οποιος έχει κόμπλεξ εμφανίζεται ότι είναι αντιδεξιός».

Γέλασε κάθε πικραμένος με την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Αλ. Παπαρήγα, αφού εμφάνισε τον εαυτό του ως ηγέτη που παγκόσμιου αντικαπιταλιστικού κινήματος και το ΚΚΕ ως «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς»! Η απάντησή του αξίζει να καταγραφεί ολόκληρη:

«Να ξέρει, η κυρία Παπαρήγα, ότι τις θέσεις τις οποίες εκφράζω, τις εκφράζω με συνέπεια, είτε είμαι εντός της Ελλάδας, είτε είμαι εκτός της Ελλάδας. Είτε είμαι εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είτε είμαι στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε είμαι στην Ινδία, είτε είμαι στην Αμερική, είτε είμαι στη Λατινική Αμερική ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Και καταγγέλλω πολλές φορές και παντού τον άγριο, σκληρό καπιταλισμό που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για μια δίκαιη κοινωνία στον κόσμο.

Κυρία Παπαρήγα, τιμούμε τους αγώνες σας, αλλά μην κάνετε τον αριστερό ψάλτη της δεξιάς»!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Μεμφόμαστε τη ΝΔ κάθε μέρα μέσα στον κόσμο

ICON

«Εμείς λέμε "ναι" στη μομφή κατά της Κυβέρνησης, αλλά "ναι" και στη μομφή κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αξίζετε μομφή και τα δύο κόμματα. Μομφή και στη Νέα Δημοκρατία, μομφή και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η δική μας θέση». Με τα λόγια αυτά ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη θέση του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλλάκος.

Αναφερόμενος στο τι σημαίνει ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε: «Εμείς μεμφόμαστε τη Νέα Δημοκρατία κάθε μέρα και όχι μόνο στα λόγια, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο με τις ανακοινώσεις μας, με την εφημερίδα μας, αλλά μέσα στον κόσμο. Κάνουμε, όσο μπορούμε, από την πλευρά μας μομφή. Πολεμάμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Διότι δεν είναι μόνο η Βουλή και οι ανακοινώσεις, είναι και το τι κάνουν οι εργαζόμενοι, τι κάνει η νεολαία: Αν κάνουν κινητοποιήσεις, αν οργανώνουν αγώνες. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση στα λόγια μέσα στο Κοινοβούλιο, είναι και η αντιπολίτευση μέσα στην κοινωνία. Πού είναι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση σε επίπεδο κοινωνίας; Συμμετέχουν στους αγροτικούς αγώνες; Συμμετέχουν στους εργατικούς αγώνες; Αν εξαιρέσουμε κάποιους δημόσιους υπάλληλους, μέσα στη νεολαία ποια είναι η στάση; Υπάρχει υπονόμευση των φοιτητικών αγώνων. Ευτυχώς, που η νεολαία, και τμήματα της δικής σας, δε σας ακούει και έρχεται σε αντιπαράθεση με την ηγεσία για τον φοιτητικό αγώνα που γίνεται».

Επίσης, ερμηνεύοντας την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ διευκολύνεται για να στρεψοδικήσει σε σχέση με το άρθρο 16 και, δεύτερον, για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές, που έτσι και αλλιώς θα είναι πρόωρες είτε γίνουν το Μάιο είτε γίνουν τον Οκτώβριο». Συνέχισε όμως λέγοντας πως «το κυριότερο είναι ότι και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υπάρχει μια αγωνιώδης προσπάθεια από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να φανεί διαφοροποιημένη στην πολιτική της πρόταση, στις πολιτικές της, απ' ό,τι είναι η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι επουσιώδεις».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
«Ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας»

Εκκληση στο ΠΑΣΟΚ για... να αλλάξει πολιτική από τον πρόεδρο του ΣΥΝ

«Εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με τη δική μας λογική», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας ότι «έχουμε νέα πολιτικά δεδομένα σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αλλά και σε σχέση με την πορεία μας προς τις εκλογές». Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήγησε πως «νομίζω ότι η ίδια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση δυσπιστίας προς τον εαυτό του γιατί αυτό που αλλάζει είναι ότι εγκαταλείπεται μια πολιτική που στήριζε από την πρώτη κιόλας Βουλή, την Αναθεώρηση του άρθρου 16». Συνέχισε, επισημαίνοντας πως «στην επόμενη Βουλή διαμορφώνονται οι συνθήκες να υπάρξουν οι εκατόν ογδόντα ψήφοι για τις παρόμοιες λίγο πολύ προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάτω από την κάλυψη των δήθεν μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων». Στη συνέχεια, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αντιπολιτευτική τακτική, υποστηρίζοντας ότι «αν λέγατε ότι ούτε στην επόμενη Βουλή θα ψηφίσουμε το άρθρο 16, όλος ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας θα κατέρρεε. Το κεντρικό στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων, τον τελευταίο χρόνο, είναι το άρθρο 16 και οι αλλαγές στην παιδεία. Με το να δεσμευτείτε ότι δε θα ψηφίζατε μια τέτοια πρόταση, οι όροι του πολιτικού σκηνικού, το κύρος της Κυβέρνησης, θα άλλαζαν εντελώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ