ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Ζώνη εμπορικής συνεργασίας στη Ζάμπια

ΓΟΥΙΝΤΧΟΚ - ΛΟΥΣΑΚΑ.- Την πρώτη οικονομική - εμπορική ζώνη συνεργασίας στην Αφρική εγκαινίασε προχτές στη Ζάμπια ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, υποστηρίζοντας την περαιτέρω διεύρυνση των ήδη στενών οικονομικών σχέσεων με τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα. Μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ζάμπιας, Λέβι Πάτρικ Μουαναβάσα, ο Χου εξέφρασε την υποστήριξη της κινέζικης κυβέρνησης για επενδύσεις στην οικονομικο-εμπορική ζώνη που εγκαινιάστηκε στην επαρχία «Κόπερ Μπελτ» της Ζάμπιας, εκφράζοντας την ελπίδα να συμβάλει «στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο» του λαού της χώρας.

Ως γνωστόν, στη σινο-αφρικανική σύνοδο κορυφής τον περασμένο Νοέμβρη στο Πεκίνο, η Κίνα είχε αναγγείλει τη δημιουργία τριών έως πέντε ζωνών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην Αφρική μέχρι το 2009.

Επόμενος σταθμός της 12ήμερης περιοδείας του Κινέζου Προέδρου σε χώρες της Αφρικής ήταν η Ναμίμπια. Στο Βίντχουκ, πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής χώρας, ο Χου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Χιφικεπούνγε Ποχάμπα. Επρόκειτο να υπογράψουν σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με στόχο τη διεύρυνση της βιομηχανικής και τουριστικής ανάπτυξης της Ναμίμπια. Ηδη, το πρώτο 11μηνο του 2006, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ανήλθαν σε 240 εκατ. δολάρια (αύξηση 103% σε σχέση με το 2005)...

Σήμερα, ο Κινέζος Πρόεδρος αναμένεται στη Νότια Αφρική και έπειτα στη Μοζαμβίκη και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με την επίσκεψή του στις Σεϊχέλες.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Πολύπλευρη η ατζέντα Γκιουλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στις ΗΠΑ, που άρχισε χτες, αποτελεί, για την τουρκική διπλωματία όσο και την αμερικανική, μια «δοκιμασία» των διμερών σχέσεων. Ο Γκιουλ αναμένεται να ζητήσει «στέρεες δεσμεύσεις» από τις ΗΠΑ όσον αφορά το ζήτημα του Βόρειου Ιράκ και το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας. Στην ατζέντα είναι η επιβολή μέτρων εναντίον του ΡΚΚ και μια πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση του τουρκικού στρατού, να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το αίτημα να περάσει διά νόμου η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, να εμποδιστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τον έλεγχο του Κιρκούκ, οι γενικότερες εξελίξεις στο Ιράκ κοκ. Στις συζητήσεις θα συμπεριληφθούν οι εξελίξεις όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, το Κυπριακό, το ζήτημα της Συρίας και της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Ο Γκιουλ θα δει την ΥπΕξ Κοντολίζα Ράις, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Στέφεν Χάντλεϊ και μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, ο Γκιουλ επρόκειτο να δει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, και να τον καλέσει να εμμείνει στην επαναφορά του αιτήματος εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, ενώ επρόκειτο ακόμη να ζητήσει στήριξη των ΗΠΑ για την ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τα τουρκικά αιτήματα όμως αναμένεται να αποκρουστούν, εν μέρει και εν τω συνόλω, από την Ουάσιγκτον - ειδικά στο Κουρδικό αλλά και στο Αρμενικό, καθώς η Νάνσι Πελόζι και αρκετοί Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας.

  • Πέντε αστυνομικοί απολύθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση του 17χρονου Ογκίν Σαμάστ, που ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Αρμένιο Τούρκο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Κρίσιμη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου του Εκουαδόρ, γίνεται σήμερα με θέμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης τον Απρίλη, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Το λαϊκό κίνημα έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων υπεράσπισης της Συνταγματικής Συνέλευσης και δηλώνει έτοιμο για αγώνες εάν το Κοινοβούλιο δε σεβαστεί το λαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επιστολή εξερράγη στα χέρια μιας υπαλλήλου σε γραφεία εταιρείας στο κέντρο του Λονδίνου, η οποία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Το περιστατικό διερευνά η βρετανική αστυνομία, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται το σύστημα διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τραγικό θάνατο βρήκαν 32 ανθρακωρύχοι, όταν σημειώθηκε έκρηξη μεθανίου σε δύο γειτονικά ορυχεία στη Βορειοανατολική Κολομβία, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εξι άνθρωποι κινεζικής καταγωγής, βρέθηκαν δολοφονημένοι σε εστιατόριο στην πόλη Ζίτενσεν της Βορείου Γερμανίας. Οι αρχές έχουν προβληματιστεί από αυτή την ομαδική δολοφονία, καθώς ορισμένοι από αυτούς ήταν δεμένοι.

ΣΕΟΥΛ.-- Σε τριετή ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας ΧΙΟΥΝΤΑΪ, 68χρονος Τσανγκ Μονγκ-Κου. Κρίθηκε ένοχος για κατάχραση και ιδιοποίηση 74 εκατ. δολαρίων από τα αποθεματικά της εταιρείας, για ιδιωτικούς σκοπούς και «λάδωμα» κυβερνητικών αξιωματούχων. Συνήγοροι υπεράσπισης του Τσανγκ ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νότιο Νεπάλ, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές της μειονότητας των Μαντέσι, που ζητούν αυτονομία, και δυνάμεις της αστυνομίας, Αστυνομικοί φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν βρει το θάνατο 17 άνθρωποι και η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Την Κομισιόν της ΕΕ καθώς και επτά χώρες μέλη της ΕΕ κάλεσε χτες η κυβέρνηση των Φιλιππίνων να τη «βοηθήσουν» στη διαδικασία έρευνας για τις 800 πολιτικές δολοφονίες που φέρονται να έχουν διαπράξει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΕΕ μάλλον θα κληθεί να βοηθήσει στο «ξέπλυμα» της πολιτικής ευθύνης για τη συνεχιζόμενη σφαγή των αριστερών.

ΟΣΛΟ.-- Κατά 30% αυξήθηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας των εφήβων στη Νορβηγία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το νορβηγικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και δημοσιοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμπορίας ναρκωτικών και αλκοόλ, αλλά και στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ύστερα σημαντικές διαφορές που είχε εκφράσει στον Πολωνό πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά το χειρισμό που έπρεπε να έχει η χώρα του για την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία, σύμφωνα με το «Ρόιτερ» που επικαλείται αναφορές του πολωνικού Τύπου.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λουσάνα στη χώρα των Βάσκων προκαλώντας πυρκαγιά που επεκτάθηκε στη σκεπή του κτιρίου του σταθμού, ύστερα από τη σύλληψη 18 νεαρών - μελών οργανώσεων που σχετίζονται με την ΕΤΑ.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ανακρίθηκαν οκτώ πρώην υπουργοί

ΝΤΑΚΑ.--

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές διόρισε χτες δύο νέα μέλη της εκλογικής επιτροπής για να επιβλέψουν τη διαδικασία που θα οδηγήσει στη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για έναν πρώην γραφειοκράτη και έναν πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα τα έξι μέλη της επιτροπής παραιτήθηκαν. Οι εκλογές, που επρόκειτο να γίνουν την 22η Ιανουαρίου αναβλήθηκαν τον περασμένο μήνα και δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Στο μεταξύ, οκτώ πρώην υπουργοί, που φέρονται ενεχόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς, ανακρίθηκαν από αστυνομικούς μετά τη σύλληψή τους από δυνάμεις του στρατού. Συνολικά, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, την Κυριακή συνελήφθησαν έως και 100 «μεγάλα πολιτικά ονόματα» από το στρατό, γεγονός που έστειλε ένα μήνυμα «σκληρής αντιμετώπισης της διαφθοράς» από τη μεταβατική κυβέρνηση με τη «στήριξη» των ενόπλων δυνάμεων.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Παζάρια» πριν τις συνομιλίες του Πεκίνου...

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία φέρουν Βορειοκορεάτες αξιωματούχους να προσφέρουν στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις της Πέμπτης στο Πεκίνο τερματισμό του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν με αντάλλαγμα ετήσια ενεργειακή βοήθεια 500.000 τόνων αργού πετρελαίου. Αλλες πηγές έφεραν την ίδια ώρα άλλους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους να σημειώνουν ότι η ΛΔ Κορέας δε θα ενδώσει ποτέ σε πιέσεις για πλήρη αποπυρηνικοποίηση...

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει τις μπίζνες με τα πυρηνικά», εάν επιθυμεί ενεργειακή ή οικονομική βοήθεια, προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της Κοινής Διακήρυξης του Πεκίνου που εκδόθηκε το Σεπτέμβρη του 2005... Παράλληλα, Ιάπωνες αξιωματούχοι συμπλήρωναν ότι το Τόκιο δε θα παράσχει κανενός είδους βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ, εάν η τελευταία δεν πάρει «συγκεκριμένα μέτρα στρατιωτικής αποπυρηνικοποίησης».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
«Πνίγηκε» η Τζακάρτα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Πνίγηκαν τουλάχιστον 30 άτομα και πάνω από 400.000 άλλοι έμειναν άστεγοι. Φόβοι εκφράζονται για την τύχη χιλιάδων επιζώντων από τις ασθένειες που «ελλοχεύουν» στα λιμνάζοντα βρόχινα νερά σε πολλά πλημμυρισμένα προάστια...

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Μέτρα πρόληψης και επαγρύπνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε κατάσταση επιφυλακής για πιθανή έξαρση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών βρίσκονται οι αρχές της ΕΕ μετά την εξακρίβωση κρουσμάτων της νόσου το Σαββατοκύριακο σε φάρμα με γαλοπούλες στο Χόλτον της ανατολικής Αγγλίας και τα πρόσφατα ανάλογα περιστατικά σε φάρμες της Ουγγαρίας. Ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, προέβλεψε «πιθανώς νέες εξάρσεις της νόσου», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία πως η ΕΕ θα καταφέρει να ελέγξει και εφέτος (όπως πέρσι) την πορεία της νόσου.

Στη Βρετανία, πάντως, εντός και πέριξ του Χόλτον σφαγιάστηκαν χτες περίπου 180.000 πουλερικά, ενώ Ρωσία και Ιαπωνία ανακοίνωσαν αναστολή των εισαγωγών πουλερικών και πτηνοτροφικών προϊόντων από τη Βρετανία. Παράλληλα, Ολλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού της κίνησης των πουλερικών εντός των πτηνοτροφικών μονάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ