ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Εχουν κοινό πρόγραμμα, κοινό δρόμο.

Μαζί ψήφισαν το «ευρωσύνταγμα», μαζί ενέκριναν τα 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο, μαζί και στην Επιτροπή της Βουλής για το άρθρο 16.

Τώρα παίζουν ένα και το αυτό παιχνίδι: Να κάνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο μαγαζί των επιχειρηματιών. Μαζί στηρίζουν το περιεχόμενο του νέου νόμου πλαισίου.

Προς τι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί;

Οταν το μόνο που μένει είναι η διευκόλυνση που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σε μια στιγμή όξυνσης του αγώνα. Ηδη, μιλάνε για «νίκη του κινήματος», που σημαίνει τα κεφάλια μέσα. Επιχειρούν ό,τι δεν κατάφεραν με τα παιχνίδια με το άσυλο και τους κουκουλοφόρους.

Κι όμως, κάποιοι έχουν αγωνία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι αριστερά! Ετοιμοι από καιρό, ψάχνοντας τρόπο για τη «μεγάλη δημοκρατική αριστερά», που το σύγχρονο μάρκετινγκ τη θέλει να είναι και ολίγον «των κινημάτων». Μιλούν για «νίκη του κινήματος», για να πείσουν πως πράγματι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει! Ποιος το πιάνει τώρα το κίνημα, που έπεισε ως και τον Παπανδρέου!

Στο διά ταύτα: Η «μεγάλη - πλειοψηφική -αριστερά» έχει να διαχειριστεί ένα παμπάλαιο και διαρκώς άλυτο πρόβλημα: Πώς θα πείσει την εργατική τάξη ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι δικά της, όχι κτήμα της, αλλά συμφέρον της. Διόλου παραδόξως όλες οι καλές ιδέες από την κεντροαριστερά προέρχονται. Οπως αυτή που λίγο θέλει να χειροκροτήσει ως θρίαμβο της ισοτιμίας κάτι μπατσίνες που αφού τσάκισαν κόσμο έγιναν αρχηγοί στο Σώμα.

Ασχετο: Ιδέα μας είναι, ή, πράγματι, η «Ελευθεροτυπία» μοιάζει να χειροκροτά την κίνηση των «1.000»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ: «Βαρύτατες επικρίσεις κατά της ΠΟΣΔΕΠ-ΑΕΙ δεν δίστασαν να εξαπολύσουν μέλη της "κίνησης των 1.000", χαρακτηρίζοντας τη στάση της "στείρα άρνηση, που βαθαίνει το αδιέξοδο, αφού τα κλειστά ΑΕΙ είναι νεκρά ΑΕΙ". Τα μέλη της πρωτοβουλίας δεν θεωρούν ότι εκφράζουν κοινές απόψεις στα ανοιχτά ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε ότι αποτελούν συγκροτημένη ομάδα με σκοπό να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση. Επιζητούν απλώς να αφυπνίσουν συνειδήσεις» (το ρεπορτάζ στην κυριακάτικη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ: «Η κ. Γιαννάκου πόνταρε και της βγήκαν δύο νούμερα που αντιστοιχούσαν σε ισάριθμα μέτωπα: Στο μέτωπο των χιλίων πανεπιστημιακών με κεντροαριστερές κυρίως αναφορές, το οποίο πέτυχε την Πέμπτη (...) και στο μέτωπο των τεσσάρων που συνέπηξαν προ δεκαημέρου οι πρυτάνεις των αρχαιότερων και μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας (...) αλλά έσπασε στην πρωινή συνεδρίαση της συνόδου σε τρία κομμάτια» (ο πανηγυρισμός στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ»: «Στην 53η Σύνοδό τους στο Καστρί οι πρυτάνεις των ΑΕΙ "έγραψαν ιστορία". Είπαν το δικό τους "φτάνει πια"! Κι είναι τέτοια πλέον η ορμή του ποταμού, που γίνεται καταφανές ότι η ΠΟΣΔΕΠ κινείται ενάντια στο ρεύμα» (η Λ. Νικητάκη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΟΥΣΙΑΣ: «Η συζήτηση στη Βουλή σφραγίστηκε από την οξύτατη προσωπική αντιπαράθεση των κ. κ. Καραμανλή και Παπανδρέου που προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα σχολίασε ειρωνικά "Γιώργο είσαι εδώ; Γιατί θα έχανες...", για να εισπράξει την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: "Σοβαρευτείτε, κύριε πρωθυπουργέ"» (η Β. Κεχαγιά στα «ΝΕΑ»).

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑΖΕΙ»! «Μεγάλη νίκη του φοιτητικού κινήματος χαρακτηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και στέλεχος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να απέχει, τελικώς, από τις ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και κατ' επέκταση του άρθρου 16» (η συνέντευξη στην «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΟΜΦΗ ΛΑΟΥ και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Του έκοψε τα χαμόγελα

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΟΩΡΕΣ στην... ώρα τους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΙΑΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε άλλαξε το ΠαΣοΚ Γιώργο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Δεν κάνω πίσω θα βγάλω πετρέλαιο»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμα κινδύνου από Βρυξέλλες και Τράπεζα Ελλάδος

Η ΑΥΓΗ: Νίκη - μήνυμα της γενιάς του άρθρου 16

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τροχιά εκλογών

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ Βενιζέλος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η σύγχρονη Αριστερά

«Μία πλειοψηφούσα Αριστερά δεν μπορεί σήμερα να περάσει το δικό της αξιακό σύστημα αν δε συμβιβαστεί με την αγορά και το επιχειρείν, δεν ενσωματώσει στις αναλύσεις της τη νέα τεχνολογία, δεν αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες πιέσεις για τους μισθούς, δεν προβεί στην ανάλυση των νέων παραγωγικών σχέσεων με τα χαρακτηριστικά του μεταφορντικού μοντέλου» (ο Ι. Κουκιάδης, καθηγητής ΑΠΘ).

Η αστυνομία της

«Ανέβηκε στην ιεραρχία της αστυνομίας και ετέθη επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων και μετά της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας. Η σκληρότητα που επέδειξε έναντι των διαδηλωτών κατά τις συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας προκάλεσε αντιδράσεις. Κατόπιν εγκρίσεώς της, οι διαδηλωτές που συλλαμβάνονταν δένονταν με χειροπέδες από τον καρπό και τον αστράγαλο, με αποτέλεσμα ο δήμος να υποχρεωθεί να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτή τη βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών και να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 425.000 δολαρίων. "Μαθαίνει κανείς από την εμπειρία», λέει σήμερα η Λέινερ"» (η αρχηγός αστυνομίας της Ουάσιγκτον Κάθυ Λέινερ / «ΤΑ ΝΕΑ»).

Τα κέρδη

«Αύξηση 29,5% αναμένεται να εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank, σύμφωνα με δημοσκόπηση 10 αναλυτών που διοργάνωσε το Reuters. Με βάση τον μέσο όρο των προβλέψεων τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας θα διαμορφωθούν στα 649 εκατ. ευρώ από 501 εκατ. ευρώ το 2005. Για το τέταρτο τρίμηνο, η τράπεζα εκτιμάται ότι σημείωσε κέρδη ύψους 159,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37,4%, σε ετήσια βάση. Τα στεγαστικά δάνεια της τράπεζας αναμένεται να τρέξουν με ρυθμό αύξησης της τάξης του 30% και τα καταναλωτικά με 20%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,61 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,7%» (το θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ