ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διευρύνεται η μερική απασχόληση

Με άλλη διάταξη προωθείται η παράδοση στους ιδιώτες τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων

Στη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης σε όλες τις υπηρεσίες και τους τομείς του Δημοσίου, των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση δήθεν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής» του υπουργείου Εσωτερικών - που σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής - στο άρθρο 28 τροποποιείται ο προηγούμενος νόμος της ΝΔ 3250/2004 για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για «άτομα που καθίστανται άνεργα κατόπιν ομαδικών απολύσεων (...) καταρτίζονται ειδικά υπηρεσιακά σχέδια (...) που καλύπτουν κατ' εξαίρεση οποιαδήποτε λειτουργική ανάγκη των φορέων του άρθρου 1 του παρόντος» (σ.σ. ως φορείς εννοούνται το Δημόσιο, οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου).

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται βαθμιαία ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της καθαριότητας, ακόμη και η άμεση και ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Στο άρθρο 30 προβλέπεται:

  • Η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας «διενεργείται με ευθύνη των ΦοΔΣΑ».
  • Οι ΦοΔΣΑ συνιστώνται από τους ΟΤΑ. Οσοι δεν έχουν συστήσει, «υποχρεούνται εντός προθεσμίας που καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας Περιφέρειας να προβούν στη σύσταση συνδέσμου ή ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ». Δηλαδή, σε εταιρείες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Αν η λειτουργία των παραπάνω νομικών προσώπων είναι ανεπαρκής ή πλημμελής, τότε, ο γενικός γραμματέας μπορεί «να αναθέσει την υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους, για το εκάστοτε επιβαλλόμενο χρονικό διάστημα, στις αρμόδιες υπηρεσίες αυτής ή σε άλλο νομικό πρόσωπο». Δηλαδή, προβλέπεται να δοθεί πλήρως η διαχείριση τομέων της καθαριότητας, σε ιδιωτική εταιρεία, αφού το νομικό πρόσωπο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ιδιωτικού δικαίου.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συντονισμένη δράση για την Υγεία

Σε συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Υγείας
Δυναμικές πρωτοβουλίες, με αποκορύφωμα σε αυτή τη φάση τη διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στις 27 Φλεβάρη στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις αντιλαϊκές εξελίξεις και στην πολιτική που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί το σύστημα Υγείας, προετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και ταξικά συνδικάτα.

Χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, πραγματοποιήθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων σύσκεψη όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα τα ταξικά συνδικάτα να αντιτάξουν ένα ισχυρό μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, που κλιμακώνουν την επίθεση στην Υγεία, στην Παιδεία και τα λαϊκά δικαιώματα. Να εντείνουν την πρωτοπόρα δράση για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλιά, μείωση του χρόνου εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς και συντάξεις.

Στις εισηγητικές τους ομιλίες η Λέττα Μεθωνιού και η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τόνισαν ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική δράση, αφού στις ανάγκες και το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών για δημόσιες δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας απαντάνε με ένταση της εμπορευματοποίησης, με υποβαθμισμένες και ακριβότερες υπηρεσίες. Με επιτάχυνση των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ανάθεση υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματίες της «φιλανθρωπίας», επιχειρηματικές συμφωνίες με ομίλους και σχέδια για πώληση νοσοκομειακών κτιρίων, τα οποία θα νοικιάζει το Δημόσιο. Αλλά και με την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τους εκβιασμούς.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, ένας ήταν ο κοινός τόπος: «Να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πρωτοστατούμε μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, μαζί με το ΠΑΜΕ, δίνουμε το αγωνιστικό παράδειγμα και την προοπτική»! Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε ο συντονισμός των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την Πρόνοια με τα εργατικά συνδικάτα, η ενημέρωση των εργαζομένων με κοινές συσκέψεις και πρωτοβουλίες, η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα στα νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας, περιοδείες σε όλους τους χώρους δουλιάς και άλλες μορφές δράσης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος μέλη ΔΣ και αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ενωσης Λογιστών, του Συνδικάτου Μετάλλου, της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, των εργαζομένων του ΙΚΑ, του Συνδικάτου Ιδιωτικών Κλινικών και δεκάδες αντιπροσωπείες από νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας του Λεκανοπεδίου.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»: Με μια ακόμα 24ωρη καθολική απεργία χτες, οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») διαμήνυσαν την απόφασή τους να μην υποκύψουν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς της γαλλικής πολυεθνικής «LAFARGE». Το σωματείο έχει προκηρύξει και νέα 24ωρη για την ερχόμενη Παρασκευή 9 Φλεβάρη, απορρίπτοντας το «νέο οργανόγραμμα» της εταιρείας και απαιτώντας προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο με θέμα τα Βαρέα και Ανθυγιεινά είχε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ). Η πρόταση της κυβέρνησης παραμένει στην ουσία ίδια. Παρόλο που αυξάνει από πέντε σε επτά τον αριθμό ειδικοτήτων που θα ενταχθούν στα ΒΑΕ, συνεχίζει να αποκλείει δεκάδες άλλες ειδικότητες και ταυτόχρονα θέτει αποτρεπτικούς όρους ένταξης. Στηριζόμενη και στην ίδια την πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, βάζει επισφάλιστρο που οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν αν θέλουν να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Οι σημερινοί εργαζόμενοι πρέπει να το πληρώσουν και αναδρομικά, ποσό δυσβάστακτο και απαγορευτικό για την ένταξή τους στα ΒΑΕ. Σχετικά με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως και το υπουργείο, συμφωνεί με τα ισχύοντα του κανονισμού του ΙΚΑ (58 για τους άντρες, 53 για τις γυναίκες).

ΔΗΜΟΣ ΕΚΑΛΗΣ: Την τελευταία του πνοή άφησε χτες το πρωί, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή την ώρα που εργαζόταν, ο μόλις 34 ετών, Γιάννης Τσιτσιμπίκος, εργαζόμενος στα απορριμματοφόρα της Κοινότητας Εκάλης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ: Τη συνέχιση της απεργίας - αποχής από τις εκτός έδρας μετακινήσεις αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς οι αποζημιώσεις που παίρνουν είναι εξαιρετικά χαμηλές. Επίσης, αποφάσισαν την πραγματοποίηση τετράωρων στάσεων εργασίας στις 12, 20 και 26 Φλεβάρη, απαιτώντας: Ανάκληση των μεταθέσεων - διώξεων δύο συναδέλφων τους συνδικαλιστών, άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων προϊσταμένων και τμηματαρχών, προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού.

«ΙΡΙΣ»: Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και πέντε μήνες οι 15 εργαζόμενοι που απέμειναν μετά τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις στο οικοτροφείο «Ιρις» στην Αχαΐα. Είναι η προδιαγραμμένη κατάληξη της παράδοσης της Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες και τις «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.


Ανίερη αντιπαράθεση για το εμβόλιο

Σε ανίερη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ εξελίχτηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, αναφορικά με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παίρνοντας αφορμή και διάφορα δημοσιεύματα για την κάλυψη του κόστους κατά 75% απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και 25% απ' τους ασφαλισμένους, ο Χρήστος Πρωτόπαππας κάλεσε - για επικοινωνιακούς λόγους - την κυβέρνηση «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον εμβολιασμό των νέων γυναικών (σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές), αλλά και για την κάλυψη του κόστους του εμβολίου από τον Προϋπολογισμό ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για να ακολουθήσει και νέα απάντηση του Χρ. Πρωτόπαππα.

Ηδη η Γνωμοδοτική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της και - σύμφωνα με τις πληροφορίες - εισηγείται την ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο νέος καυγάς έρχεται να προστεθεί στον προηγούμενο κουρνιαχτό της «αντιπαράθεσης» για την ένταξη ή όχι του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που συγκάλυψε τη φαρμακερή τιμή των 555 ευρώ, στην οποία πωλείται το εμβόλιο και θα βαρύνει τους ασφαλισμένους, είτε με συμμετοχή κατά 25%, είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον δεν καλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ