ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Τις ομολογεί ο ίδιος ο Μπους, σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση

Αρνήθηκε να δώσει στοιχεία ο αρμόδιος υφυπουργός απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη

Τη στιγμή που ακόμα και ο ίδιος ο Τζ. Μπους ομολόγησε ότι η CIA χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να μεταφέρει παράνομα κρατουμένους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο στη Βουλή σχετικά με την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή την υπόθεση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη επικαλούμενη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και για τις έκτακτες παραδόσεις των Ahmed Agiza, Mohammed El- Zari, Bisher Al- Rawi, Jamil El- Banna, Adou Elkassim Britel, Khaled El - Marsi, Binyam Mohammed Maher Arar.

Απαντώντας ο Γ. Βαληνάκης στην κατηγορία ότι τα αεροπλάνα της CIA πραγματοποίησαν τουλάχιστον 64 στάσεις σε ελληνικά αεροδρόμια, άρχισε τις γενικότητες ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε άψογα με τα μέλη της Επιτροπής που ερεύνησε το θέμα και γι' αυτό, είπε, στην έκθεση δεν καταλογίζονται ευθύνες για μη διαβίβαση στοιχείων. Κατά τον υφυπουργό, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται απλώς σε διέλευση κάποιων αεροπλάνων, που σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανολογείται ότι είχαν σχέση με τη CIA, χωρίς να κάνει αναφορά πως μετέφεραν κρατουμένους.

Ο Γ. Βαληνάκης έστω και γι' αυτές τις πτήσεις αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και είπε απλώς ότι το θέμα ερευνήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, όπου αποδείχτηκε το αβάσιμο των καταγγελλομένων.

Προσβάλλουν τη νοημοσύνη απαντήσεις του τύπου ότι πιθανολογείται πως έγιναν οι πτήσεις της CIA, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη, υπενθυμίζοντας στον υφυπουργό ότι ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους έχει παραδεχτεί πως αυτές οι πτήσεις έγιναν και σε αυτές χρησιμοποιήθηκαν ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Σχολιάζοντας δε την αναφορά του υφυπουργού ότι το θέμα ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη, υπενθύμισε ότι η αμερικάνικη βάση της Σούδας αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Βοά όλος ο πλανήτης, είπε, για τις απαγωγές της CIA και η κυβέρνηση δε δίνει κανένα στοιχείο και αρκείται σε γενικότητες περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Λ. Κανέλλη υπενθύμισε στον Γ. Βαληνάκη ότι σε προηγούμενη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ είχε απαντήσει πως υπεύθυνη για τις πτήσεις των αεροσκαφών είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Απευθυνθήκαμε, είπε η βουλευτής, στην ΥΠΑ και μας είπαν ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τις κυβερνητικές παλινωδίες προκειμένου να μη βγει η αλήθεια στη φόρα.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ασαφής δέσμη μέτρων για τα Βακούφια

Στην ορεινή Οργάνη της Ροδόπης περιόδευσε χτες η υπουργός Εξωτερικών

Τις γνωστές υποσχέσεις για ισονομία και ισοπολιτεία που κάθε τρεις και λίγο ακούνε οι μουσουλμάνοι της Θράκης, επανέλαβε με τη σειρά της και η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της που ξεκίνησε χτες από την Κομοτηνή και ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψη στην Ξάνθη.

Χρόνια τώρα όμως οι μουσουλμάνοι της Θράκης, χτυπιούνται διπλά από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ζουν σε οικισμούς που οι υποδομές όπως ύδρευση και αποχέτευση αποτελούν πολυτέλεια, που η συγκοινωνιακή σύνδεση εξαρτάται από τον καιρό και η εκπαίδευση των παιδιών τους γίνεται μέσα στις συμπληγάδες που στήνουν η αντιεκπαιδευτική πολιτική σε συνδυασμό με τις ελληνοτουρκικές διενέξεις. Οι αγρότες, καπνοπαραγωγοί στην πλειοψηφία τους, ξεκληρίζονται στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ και η σοδειά τους πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους.

Προφανώς λοιπόν η Ντ. Μπακογιάννη, σε άλλους απευθύνονταν όταν μιλώντας στην ορεινή Οργάνη της Ροδόπης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι μία Θράκη με αδιαπραγμάτευτη ισονομία και ισοπολιτεία, μία Θράκη που θα έχει ως μεγάλη της δύναμη το ανθρώπινο δυναμικό. «Από την ορεινή Οργάνη στέλνω το μήνυμα ότι η Θράκη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η περιοχή έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, μέσα στο ευρύτερο βαλκανικό περιβάλλον. Κι εδώ αποκαλύφθηκε σε ποιους απευθύνεται. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρόνια τώρα απολαμβάνουν τα διάφορα αναπτυξιακά κίνητρα και τις πριμοδοτήσεις με τσάμπα ζεστό χρήμα.

Κατά τα άλλα, η ΥΠΕΞ παρουσίασε τη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε πρόσφατα στη διακυβερνητική και αφορά στο ζήτημα διαχείρισης των Βακουφιών, κλπ. Δέσμη μέτρων που όμως δεν έχει αναλυθεί στις λεπτομέρειές της και άρα δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά ικανοποιεί τα πάγια χρόνια αιτήματα της μειονότητας.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Δραστηριότητες της Αλ. Παπαρήγα

Στο πλαίσιο της καμπάνιας - συζήτησης που αναπτύσσει το ΚΚΕ για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα τις παρακάτω δραστηριότητες:

Αύριο Τετάρτη 7/2

- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο σχολικό συγκρότημα της Σιβιτανιδείου (Θεσσαλονίκης 151, έναντι Σταθμού ΗΣΑΠ Καλλιθέας). Η περιοδεία περιλαμβάνει συζήτηση με το Σύλλογο των καθηγητών και ομιλία σε συγκέντρωση μαθητών.

Την Παρασκευή 9/2

- Στις 6 μ.μ. ομιλία σε εκδήλωση της ΚΟΑ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και οι θεωρίες για την αυτοτέλεια, την αυτονομία και την αποκέντρωση της εκπαίδευσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Οικονομίδου της Νομικής Σχολής (1ος όροφος).

Την Κυριακή 11/2

- Στις 6 μ.μ. ομιλία σε εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟΑ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την επαγγελματική μόρφωση» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

ΚΟΑ - ΚΝΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Εθνικής Αντίστασης

Σήμερα, στις 9 π.μ.

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, σήμερα, Τρίτη 06/02/07 στις 9 π.μ., ενάντια στα σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, με αφορμή τη συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή Τσαρλς Ρις με τον δήμαρχο Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ