ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Εχθρός του έθνους τους

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί ψάχνουν ακόμα να βρουν την εντύπωση που έχει η κοινή γνώμη. Ακου «εντύπωση»!

Η πιο επιτυχημένη επιλογή τους, πάντως, είναι η τριάδα των αρμοδίων που ανέλαβαν να θέσουν όρια στο ΚΚΕ! Ο ένας κραγμένος από τον καιρό που ήταν υπουργός Παιδείας, με ρόλο σήμερα να μετράει το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια που είχε υπογράψει ως ΠΑΣΟΚ να γίνονται νόμοι από τη ΝΔ! Αντε να κάνει αντιπολίτευση... Η άλλη, «άπαξ Επίτροπος, πάντα Επίτροπος...», με την υπογραφή της ακόμα νωπή κάτω από σειρά οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτές ακριβώς που σήμερα επικαλείται η ΝΔ ως αναγκαστικές για τα αίσχη που προωθεί. Και ο τρίτος, το αμερικανάκι της υπόθεσης, που νομίζει πως αρκεί να διακηρύξει σαν τον παππού Παπανδρέου «ο κομμουνισμός είναι εχθρός του έθνους» και να καθαρίσει την μπουγάδα. Εντάξει, δοκιμασμένη η συνταγή, αλλά «πού πας, ρε Καραμήτρο;»

Μιλάνε για δημοκρατία λες και μιλάνε για την κοκότα τους που την έχουνε στα όπα όπα. Θες δημοκρατία κύριε; Ελα στη σκάλα. Ελα να καθαρίσεις για 100 και 200 ευρώ το μήνα, να δεις πού πάει η δημοκρατία... Που πά' να πει ήταν και παραμένει πρόβλημα: δεν αρκεί η περιγραφή της πραγματικότητας, το κρίσιμο είναι η οργάνωση της ανατροπής. Που σημαίνει πως οι καθαρίστριες δεν έχουν ανάγκη από συμπάθεια, αλλά από το εργαλείο εκείνο που θα τις βγάλει από τη χαμοζωή. Κάπου εκεί και το κλειδί της διαρροής για την οποία ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ. Είναι όλο και περισσότερες οι «καθαρίστριες» που δεν ανέχονται χάδια στην πλάτη. Που δε θέλουν να συνεχίσουν να ζουν σκυφτά!

Ασχετο: Κάθε συζήτηση για το μέλλον του αστικού Τύπου είναι και μια απάτη. Κάθε συζήτηση για τον αστικό Τύπο που «σέβεται τον αναγνώστη» και «αντιμάχεται την εξουσία» είναι μια απάτη. Θύματα ψάχνουν. Εχουν συμβάλει, συμβάλλουν καθημερινά, στο γονάτισμα των ανθρώπων και ψάχνουν τον ένοχο ανάμεσα στα θύματά τους. Το παιδί που μαθαίνει σήμερα, όχι στην έκτη δημοτικού, αλλά και στη Β΄ Λυκείου ότι «ένας είναι ο εχθρός, ο κακός κομμουνισμός» (το μάθημα είναι πραγματικό και παραδόθηκε δυο μέρες πριν σε τάξη Λυκείου των βορείων συνοικιών), αυτό το παιδί εκπαιδεύεται στην υποταγή. Και νιώθει ισχυρότερη την πίεση, όταν την άλλη μέρα διαβάζει στον «αντιεξουσιαστικό» αστικό Τύπο ότι το βιβλίο που χτες ήθελε να σκίσει είναι «πρωτοποριακό», επειδή το υπογράφει κάποια πανεπιστημιακός του ΣΥΝ!

Κάθε Πολύδωρας και η ΑΡ.ΣΗ. του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΚΕ»

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ: «Χθες ο Π. Ευθυμίου και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης έδειξαν με δηλώσεις τους ότι αποτελεί πολιτική επιλογή "να τεθούν όρια στο ΚΚΕ"» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Η «ΕΝΤΥΠΩΣΗ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ: «Για το ΠΑΣΟΚ η αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο είχε και μιαν άλλη παράμετρο, την ανοιχτή ρήξη με το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτηρίστηκε "αριστερός ψάλτης της ΝΔ". Η εξήγηση είναι μάλλον απλή: Από τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνονται διαρροές προς την Αριστερά λόγω της εντύπωσης μέρους της κοινής γνώμης πως τα δύο μεγάλα κόμματα ταυτίζονται στην υπόθεση του άρθρου 16» (η Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου στα «ΝΕΑ»).

Η ΜΕΤΡΗΣΗ: «Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο ΚΚΕ δεν αποσυνδέεται και από τα ευρήματα κάποιων δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση και τα οποία δείχνουν ότι οι όποιες απώλειες λόγω του άρθρου 16 ή της συνολικότερης στάσης του για την Παιδεία κατευθύνονται στον χώρο της Αριστεράς και κυρίως στο ΚΚΕ, που εμφανίζει ποσοστά γύρω στο 8% - 8,5%» (η Βούλα Κεχαγιά, επίσης στα «ΝΕΑ»).

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ: «Η αιφνίδια μεταστροφή του Γ. Παπανδρέου μπορεί να διέσωσε τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς την ελαφρότητα με την οποία είχε συναινέσει στην αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας και το έλλειμμα στρατηγικής που τον χαρακτήρισε στο μακρύ "προαναθεωρητικό" διάστημα» (ο Νίκος Μπακουνάκης στο «ΒΗΜΑ»).

Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ: «Μπορεί να είναι επικοινωνιακό "τρυκ" αυτό που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν έδειχνε πρόσφατο πρωτοσέλιδο τίτλο εφημερίδας από συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην οποία εξηγούσε "γιατί θα ψηφίσει το άρθρο 16" αλλά πέρα από την ...επικοινωνία, το επιχείρημα έχει και ουσία: άλλα έλεγες, άλλα σκόπευσες να κάνεις και ξαφνικά όταν είδες πως εσωκομματικά δε σου βγαίνει, κάνεις τούμπα» (ο Θάνος Οικονομόπουλος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΖΟΓΟΣ ΤΩΡΑ με τον νόμο - πλαίσιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σημεία προσέγγισης στα ΑΕΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ για τον Παπανδρέου οι πρόσφατες αποφάσεις του

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θαυμάστε συνέπεια!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πυρετός μετά τη μομφή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παρέλυσε η κυβέρνηση - όλοι θέλουν τις εκλογές

Η ΑΥΓΗ: Πιο κοντά στις κάλπες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ για τον «γρίφο» του πρωθυπουργού

Η ΧΩΡΑ: Με εξετάσεις θα μπαίνεις από τα ΕΠΑΛ σε όλα τα ΑΕΙ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΑΧ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογία - σοκ Δεν Εχουμε Ηλεκτρικό!

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ πολέμου από την Τουρκία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο θερμό επεισόδιο Πειραιώς και Marfin

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η μεγάλη βρώμα παραμένει

«Μου 'ρθε κόλπος. Μπροστά σε αυτή τη δυστυχία αισθάνθηκα Μπιλ Γκέιτς. Εκατοντάδες πλάσματα να διεκδικούν εκατό - διακόσια ευρώ από το υπουργείο Παιδείας. Ετσι ακριβώς. Χιλιάδες καθαρίστριες να αγωνιούν, να δυστυχούν, να εκλιπαρούν. Πρόσωπα χαρακωμένα. Βλέμματα τελειωμένα. Μήνες απλήρωτες. Χρόνια περιφρονημένες. Ολες τους γιαγιάδες, μανάδες, αδελφές. Ακόμα και την Κυριακή του Αϊ Γιάννη - είπε μία - ήρθα και σκούπισα για να βρουν την άλλη μέρα τα παιδιά το σχολείο καθαρό. Να σε πιάνει η μούρλια. Να αρπάξεις το φραγγέλιο και να μαστιγώνεις τους Φαρισαίους της εκπαιδευτικής απορύθμισης. Την ίδια στιγμή στο Καστρί, δεκάδες κοστούμια της ακαδημαϊκής κοινότητας μετά της σημαιοστολισμένης Μαριέττας χάραζαν το μέλλον της νεολαίας. Σιγά τώρα, που τέτοιες κρίσιμες ώρες και τόσο σπουδαίες προσωπικότητες θα καταδέχονταν να ασχοληθούν με σκουπίδια. Τα είπαν, άκουσαν, έφυγαν. Και μόλις έκλεισαν οι πόρτες, η λόρδα των σκουπιδιών σφουγγάρισε τις βρωμιές των λόρδων καθηγητών» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

Ψάχνουν νέα θύματα

«Θα επιβιώσουν τα έντυπα; είναι το ερώτημα σε μια συζήτηση που διοργανώθηκε πρόσφατα από δημοσιογράφους. "Αλλα θα επιβιώσουν και άλλα όχι" λέει ο Τζον Κάρολ που διατέλεσε για μια πενταετία διευθυντής στη "Λος Αντζελες Τάιμς". "Δεν είναι πολύ σαφές τι θα συμβεί", πιστεύει ο διευθυντής της "Post". Κανείς δεν έχει μαγικές συνταγές για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Οι άνθρωποι δε διαβάζουν τόσο πολύ πια, είναι δύσκολο να βρεθούν λύσεις για να έχεις κέρδος από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις της εφημερίδας και να επωφεληθείς από την προηγμένη τεχνολογία. Πιστεύω πως η μόνη απάντηση είναι να κάνουμε καλύτερα και πιο σταθερά έντυπα που να αντιμετωπίζουν σθεναρά την εξουσία χωρίς φόβο και να προασπίζονται τα συμφέροντα των αναγνωστών» (το θέμα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ