ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μια γροθιά εργαζόμενοι και φοιτητές στις 15 Φλεβάρη

«Καμία εμπιστοσύνη στα συνδικαλιστικά δεκανίκια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ

Σε προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 15 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση και κάτω από την πίεση των ταξικών συνδικαλιστών, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και των Συντονιστικών Επιτροπών των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, που παραβρέθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΘ. Ετσι, το ΕΚΘ αποφάσισε να προκηρύξει απεργία σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚΘ. Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει στις κοινές συσκέψεις με τα συνδικάτα την κήρυξη της 24ωρης απεργίας και το συντονισμένο αγώνα φοιτητών - εργαζομένων για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, κατά την ψηφοφορία του ΕΚΘ απείχε η ΔΑΚΕ, ενώ η ΠΑΣΚΕ μαζί με την ανεκδιήγητη εκπρόσωπο της Αυτόνομης Παρέμβασης και «υπάλληλο» της ΠΑΣΚΕ, Δ. Χαραλαμπίδου, έθεσαν ως όρο για την απόφαση της απεργίας στα Συντονιστικά των φοιτητών να... μη θιχτεί το παραμάγαζο της ΓΣΕΕ, η λεγόμενη «Ακαδημία Εργασίας», το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα (!). Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει, ακόμα, πως η ΠΑΣΚΕ μαζί με την Δ. Χαραλαμπίδου, «επιτέθηκαν με οχετό λάσπης και προβοκάτσιας, ασφαλίτικης προέλευσης κατά των στελεχών του ΠΑΜΕ, αλλά και της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει, σε σχετικό δελτίο Τύπου, ότι η πλειοψηφία του ΕΚΘ «εννοεί την απεργία μόνο στα χαρτιά και μπροστά στις κάμερες» και προειδοποιεί ότι αυτοί «θα υπονομεύσουν πάλι την απεργία στους χώρους δουλιάς, όπως έκαναν τόσες φορές». Η οργάνωση της απεργίας, τονίζει, είναι πια στα χέρια των εργαζομένων και των φοιτητών. Με συντονισμένη δράση στους χώρους δουλιάς και μόρφωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που προωθούν στο χώρο της Παιδείας, θέλουν να εξυπηρετήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για μια Παιδεία εμπόρευμα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων. Ο αγώνας για ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι αγώνας επιβίωσης της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Μπορούμε να νικήσουμε, να αποσπάσουμε κατακτήσεις

Αυτή την περίοδο η δημόσια Παιδεία βρίσκεται στο μάτι του αντιδραστικού κυκλώνα, με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με την αντιλαϊκή ομοφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και με την προώθηση του νόμου - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Η χρονική περίοδος που απομένει μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους έχει όλες τις δυνατότητες για να δοθεί δυναμική απάντηση, μέσα από ένα Παλλαϊκό Μέτωπο Παιδείας που θα φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της μόρφωσης που έχει ανάγκη ο λαός μας. Η αποτελεσματικότητα ενός αγώνα απαιτεί όρους και περιεχόμενο μετωπικής αντεπίθεσης, σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική.

Πρέπει να επισημάνουμε από τώρα ότι οι όποιες απεργιακές προτάσεις κατατεθούν για ένα πρόγραμμα δράσης την επόμενη περίοδο, και ιδιαίτερα μέχρι το Μάρτη, πρέπει να διασφαλίζουν τη διάρκεια, τη συχνότητα και την κλιμάκωση του αγώνα και δεν πρέπει να απομαζικοποιούν, να είναι τουφεκιές, να συναινούν στην πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ξεπουλούν δηλαδή τελικά τους όποιους αγώνες προηγήθηκαν, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ή να υπονομεύουν κάθε αγωνιστική προοπτική για φέτος.

Στις 31/1/07 στη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα το πρόγραμμα δράσης του κλάδου, προτείναμε άμεσα διαδικασίες βάσης, μία 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 15/2 και μία 48ωρη για τα τέλη Φλεβάρη, σε συντονισμό με τα αγωνιζόμενα τμήματα του φοιτητικού, σπουδαστικού και του εκπαιδευτικού κινήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες ημερομηνίες συζήτησης και πρώτης ψηφοφορίας επί των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος. Αμεσα Γενική Συνέλευση με στόχο την έγκαιρη κλιμάκωση για το Μάρτη.

Η ΠΑΣΚ έφερε αρχικά πρόταση για περιφερειακές συσκέψεις(!!!), συνδέοντας την τακτική αυτή με την «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού» μετά τη συζήτηση στη Βουλή και με τον ισχυρισμό ότι την περίοδο αυτή δε θα προβληθούν τα δικά μας αιτήματα, υπονομεύοντας έτσι το αναγκαίο μέτωπο σύγκρουσης. Μάλιστα, προσπάθησε να ενισχύσει «ιδεολογικά» την τακτική της αυτή και με ανάλογη δόση αντικομμουνισμού.

Η ΔΑΚΕ συνεχίζει να παίζει το ρόλο του υπονομευτή κάθε κινητοποίησης αφού, σύμφωνα με δήλωσή της, είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 ενώ η κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

Οι δε «Παρεμβάσεις» μέμφονται το... ΚΚΕ - αντί να έχουν ως κύριο αντίπαλό τους τις παρατάξεις του δικομματισμού - γιατί δήθεν υποβαθμίζει την πρώτη νίκη του κινήματος και ότι οφείλει να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στη μάχη(!!!) ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι τώρα είναι η ώρα να διεκδικηθούν τα αιτήματα της απεργίας ακόμα πιο διευρυμένα, ξεχνώντας έτσι πολύ γρήγορα τη λυσσαλέα επίθεση στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που εξαπέλυαν αλλά και καταψήφιζαν τη συγκεκριμένη περίοδο στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων.

Ακόμα και σήμερα (8/2/07), η ηγεσία της ΔΟΕ κωλυσιεργεί και δεν προκηρύσσει-οργανώνει απεργιακές κινητοποιήσεις, υπονομεύοντας τις διεκδικήσεις του κλάδου μας.

Στην κρίσιμη φάση, που σήμερα βρισκόμαστε, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφήσουμε στη μέση τον αγώνα, που με τόση ορμή και δυναμισμό ξεκινήσαμε, παρά τις επιθέσεις που αυτός δέχεται και τις θυσίες που απαιτεί. Η συνέχιση του αγώνα μας είναι αναγκαία. Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Βασικός όμως όρος της επιτυχίας του αγώνα μας είναι και η παραπέρα ανάδειξη του ταξικού πλαισίου πάλης, που συγκρούεται με την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και συμβάλλει στη διεύρυνση της στήριξης και της συμπαράταξης από ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Αυτές τις στιγμές είναι περισσότερο από φανερό ότι χρειάζεται να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας, να δώσουμε πιο δυναμικό και μαζικό «παρών» στις Γενικές Συνελεύσεις προβάλλοντας το ταξικό πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Η συγκυρία αυτή όχι μόνο δεν πρέπει να μας πτοεί αλλά να μας πεισμώνει. Συνεχίζουμε ανυπόταχτα τον αγώνα για ενιαία λαϊκή Παιδεία. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς με τη δράση μας. Καμία ανοχή στο δικομματισμό και τους υπηρέτες του.


Κώστας ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιλεκτικές ευαισθησίες...

Σκληρή κριτική στην «επιλεκτική ευαισθησία» του νομάρχη Π. Ψωμιάδη και της πλειοψηφίας (ΝΔ) που αποφάσισαν να βγάλουν ψήφισμα καταδίκης του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού αναφορικά με θέσεις του βιβλίου πάνω σε συγκεκριμένα εθνικά θέματα, άσκησε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Ζιώγας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού έθεσε στο νομαρχιακό συμβούλιο χτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κάνοντας κριτική, βεβαίως από εθνικιστική σκοπιά και γι' αυτό κάλεσε το συμβούλιο να ζητήσει την απόσυρσή του από το υπουργείο Παιδείας. Οσο για την παράταξη που στηρίζεται στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε, απλώς, πως... θα διαβάσει το βιβλίο της Ιστορίας για να αποκτήσει άποψη και μετά θα αποφασίσει!

Αντίθετα, στην παρέμβασή του ο Γ. Ζιώγας τόνισε: «Το σύνολο των βιβλίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από την ιστορία μέχρι τα μαθηματικά και την ελληνική γλώσσα, είναι απαράδεκτα και πρέπει να αποσυρθούν». Υπογράμμισε, σχετικά, ότι σοβαρή πολιτική ευθύνη για το αντιεπιστημονικό, αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των βιβλίων φέρει τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε το δρόμο.

  • Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης των βελτιώσεων, που προτείνει να επέλθουν στο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού, αφού διαπιστώθηκε ότι η αναφορά για την Κύπρο είναι ελλιπής. Ο αναπληρωτής διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Στέλιος Στυλιανού, δήλωσε ότι οι αρχικές εισηγήσεις του υπουργείου Παιδείας είχαν ετοιμαστεί εδώ και δύο μήνες και εστάλησαν στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.
Δε θα περάσει η υπονόμευση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, έδωσε εντολή στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) να μην αναγνωρίσουν τις υπογραφές, που μάζεψαν οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ προκειμένου να συγκληθεί γενική συνέλευση του συλλόγου τους, μιας κι η πλειοψηφούσα ΔΑΠ ΝΔΦΚ δε συγκαλεί συνέλευση, ακριβώς γιατί φοβάται ότι οι φοιτητές θα ψηφίσουν αγωνιστικά πλαίσια. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ο πρύτανης και η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ, που εδώ καιρό κάνουν μαθήματα «δημοκρατίας», κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Αλλά δε θα τους περάσει, γιατί «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Οι φοιτητές έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές για να κάνουν γενική συνέλευση κι οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι μαζί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ