ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πανηγυρισμοί, ανάμεικτες αντιδράσεις και συγκρούσεις στο αλ Ακσα

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες Παλαιστινίων για τη νέα πρόκληση του Ισραήλ

Associated Press

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες Παλαιστινίων για τη νέα πρόκληση του Ισραήλ
ΜΕΚΚΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις και συγκεχυμένα τα στοιχεία, όσον αφορά την επιτευχθείσα, μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», συμφωνία, στη Μέκκα. Η αναγγελία της απόφασης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας πυροδότησε πανηγυρισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη και έγινε δεκτή με δηλώσεις «ικανοποίησης» από αρκετές κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ. Το Ισραήλ, όπως αναμενόταν, αντέδρασε αρνητικά. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξαιρετικά συγκρατημένα, δηλώνοντας ότι «χρειάζονται χρόνο για τη μελέτη της συμφωνίας» με τη δεύτερη να συμπληρώνει ότι «έχει θετική προσέγγιση».

Η ασάφεια ως προς το πολιτικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι το βασικό ζήτημα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες στις όποιες αντεγκλήσεις. Χθες, στελέχη της «Χαμάς» έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η συμφωνία της οργάνωσής τους στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η δήλωσή της ότι «θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν γίνει και δε θίγουν τα παλαιστινιακά συμφέροντα», δε σημαίνει σε καμία περίπτωση «αναγνώριση του Ισραήλ ή δέσμευση στις υπάρχουσες συμφωνίες». Παράλληλα, η «Χαμάς» ζήτησε άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού.

Δεν είναι σαφές αν αυτή είναι και η επίσημη θέση της «Χαμάς». Αναμφιβόλως, όμως, περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση, αφού, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο τελικό κείμενο συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα της αναγνώρισης του Ισραήλ ή των προηγούμενων συμφωνιών. Μόνον ο Πρόεδρος Αμπάς, στην επίσημη αποστολή διορισμού του Ισμαήλ Χανίγια ως πρωθυπουργού και στη νέα κυβέρνηση, τον καλεί να σεβαστεί τις συμφωνίες που «έχει υπογράψει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι και των δύο οργανώσεων εκτιμούσαν ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η νέα κυβέρνηση και ο Χανίγια θα κληθεί να την παρουσιάσει, μαζί με το πολιτικό της πρόγραμμα, στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Στο κόκκινο» η ένταση για το αλ Ακσα

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χθες, μεταξύ ισραηλινών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων προσκυνητών στο τέμενος αλ Ακσα, που άρχισαν να προπηλακίζουν τους αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενοι για τις εργασίες που τελούνται μπροστά στο τέμενος χωρίς να έχει, προηγουμένως, γίνει σχετική συνεννόηση με την υπηρεσία διαχείρισής του και τις αρμόδιες μουσουλμανικές αρχές. Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 20 Παλαιστίνιοι και 15 αστυνομικοί, ενώ έγιναν και 17 συλλήψεις. Μέχρι το βράδυ, γίνονταν συνομιλίες με την υπηρεσία διαχείρισης του τεμένους, προκειμένου να εξέλθουν από το αλ Ακσα τουλάχιστον 15 διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί κλεισμένοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στην πραγματοποίηση των εργασιών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες για να αντικατασταθεί μια πεπαλαιωμένη πεζογέφυρα, παρά τις, αντίθετες, παραινέσεις ακόμη και συνεργατών του, που προειδοποιούσαν για την αραβική οργή. Η αρμόδια, όμως, υπηρεσία του τεμένους, αλλά και μουσουλμανικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι εργασίες απειλούν τα θεμέλια του τεμένους. Επίσημες διαμαρτυρίες έχουν γίνει από Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Ινδονησία, ενώ χθες έγιναν και διαδηλώσεις σε αρκετές αραβικές χώρες.

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τσεχία

ΠΡΑΓΑ - ΣΕΒΙΛΛΗ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του τσέχικου λαού ενάντια στα αμερικανικά σχέδια να εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη χώρα τους.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στην πόλη Ροκουσάνου - που βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία που έχει επιλεγεί για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση - όπου οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στον περιφερειακό κυβερνήτη Πετρ Ζίμερμαν, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τους λόγους στήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας επισημαίνεται ότι οι κομμουνιστές υπήρξαν η μοναδική κοινοβουλευτική δύναμη που αντιτάχθηκε στα σχέδια αυτά, ακόμα και πριν τις εκλογές, ενώ για άλλη μια φορά ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

Αναφερόμενο στην προπαγάνδα των δεξιών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών ότι το σύστημα ραντάρ είναι «λιγότερο επικίνδυνο» ή ότι θα έχει θετικό «όφελος» για τη χώρα, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας υπογραμμίζει ότι «το σύστημα ραντάρ είναι εξίσου επικίνδυνο όπως η αντιπυραυλική βάση, επειδή τα ραντάρ αντιπροσωπεύουν τα μάτια και τα αυτιά του πυραυλικού συστήματος». Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας συνεχίζει τη συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και καλεί όλους τους πολίτες να προσθέσουν τις υπογραφές τους στους 55.000 Τσέχους που έχουν ήδη υπογράψει.

Στο μεταξύ, από τη Σεβίλλη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χτες υπογράμμισε ότι «σκεφτόμαστε για την ασφάλειά μας συνεχώς (...) Η απάντησή μας θα είναι ασύμμετρη και δε θα είναι πολυδάπανη. Αν κάποιος επιθυμεί να μας σύρει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, εμείς δε θα επιστρέψουμε σε κάτι τέτοιο». Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Τσεχία και την Πολωνία θα αποτρέψει πιθανούς πυραύλους που θα προέρχονται από το Ιράν και τη ΛΔ Κορέα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «αρκεί να δει κανείς μια σχολική υδρόγειο σφαίρα για να καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», ενώ υπογράμμισε ότι «στις σημερινές συνθήκες είναι ευκολότερη η ανάπτυξη πυραύλου σε φάση πυροδότησης - οπότε γιατί οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν τέτοια συστήματα σε εδάφη των συμμάχων τους - στην Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ;».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέα εμπλοκή με ακυρώσεις και αναστολές συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Ακυρώθηκε αιφνιδίως, χτες, το προγραμματισμένο, για τις αρχές της εβδομάδας, ταξίδι του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι, στο Μόναχο, όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα έχει συναντήσεις με Δυτικούς διπλωμάτες, στο περιθώριο συνόδου για την ασφάλεια. Διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ο Λαριτζάνι επικαλέστηκε «ασθένεια», ενώ πηγές προσκείμενες στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διέρρεαν ότι ενημερώθηκαν για «τεχνικές δυσκολίες».

Εντούτοις, πολλοί εκτιμούν ότι η ακύρωση του πολυαναμενόμενου ταξιδιού του Λαριτζάνι στο Μόναχο, καθώς επρόκειτο να συναντηθεί, εκτός των άλλων, και με τον Χαβιέ Σολάνα για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, σχετίζεται με τη χτεσινή νέα έκθεση του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Η ΔΕΑΕ, μετά την παρατεταμένη σιωπή τόσο της Τεχεράνης όσο και της Δύσης, στην πρόταση για «πάγωμα» της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα το «πάγωμα» της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προχώρησε, χτες, σε αναστολή μέρους της παρεχόμενης προς το Ιράν συνεργασίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ανεστάλη η συνεργασία σε 22 από τα 55 προγραμματισμένα σημεία, στο πλαίσιο της απόφασης για τις κυρώσεις. Η αναστολή θα επισημοποιηθεί σε συνεδρίαση της 5ης Μάρτη.

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΚΙΝΑ
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη διαφαίνεται πως βρίσκονται βήματα προόδου στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς χτες οι υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας παραδέχτηκαν, έκαστος, «επίτευξη συμφωνίας σε κάποια ζητήματα και παράταση ασυμφωνίας και αμφισβητήσεις σε ορισμένα άλλα».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Κίε Γκουάν, μετά τις δίωρες συνομιλίες που είχαν χτες, δεν απέκλεισαν την εξεύρεση μίας συμφωνίας σ' αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων. Σημείωσαν εντούτοις ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Ασιατικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις αντιπροσωπείες ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας εστιάζονται πάνω σε συμβιβαστικό σχέδιο Κινέζων διπλωματών που προτείνει μέτρα για την έναρξη της διαδικασίας τερματισμού της λειτουργίας του πυρηνικού συγκροτήματος στο Γιονγκμπιόν εντός δύο μηνών με αντάλλαγμα ενεργειακή βοήθεια και «μόνιμα» σημάδια πως οι ΗΠΑ τερματίζουν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Πιονγιάνγκ. Αντίγραφο του προσχεδίου συμφωνίας φέρεται πως δόθηκε και στους υφυπουργούς των άλλων τριών χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες (Ρωσία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ