Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τσεχία

ΠΡΑΓΑ - ΣΕΒΙΛΛΗ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του τσέχικου λαού ενάντια στα αμερικανικά σχέδια να εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη χώρα τους.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στην πόλη Ροκουσάνου - που βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία που έχει επιλεγεί για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση - όπου οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στον περιφερειακό κυβερνήτη Πετρ Ζίμερμαν, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τους λόγους στήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας επισημαίνεται ότι οι κομμουνιστές υπήρξαν η μοναδική κοινοβουλευτική δύναμη που αντιτάχθηκε στα σχέδια αυτά, ακόμα και πριν τις εκλογές, ενώ για άλλη μια φορά ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

Αναφερόμενο στην προπαγάνδα των δεξιών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών ότι το σύστημα ραντάρ είναι «λιγότερο επικίνδυνο» ή ότι θα έχει θετικό «όφελος» για τη χώρα, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας υπογραμμίζει ότι «το σύστημα ραντάρ είναι εξίσου επικίνδυνο όπως η αντιπυραυλική βάση, επειδή τα ραντάρ αντιπροσωπεύουν τα μάτια και τα αυτιά του πυραυλικού συστήματος». Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας συνεχίζει τη συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και καλεί όλους τους πολίτες να προσθέσουν τις υπογραφές τους στους 55.000 Τσέχους που έχουν ήδη υπογράψει.

Στο μεταξύ, από τη Σεβίλλη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χτες υπογράμμισε ότι «σκεφτόμαστε για την ασφάλειά μας συνεχώς (...) Η απάντησή μας θα είναι ασύμμετρη και δε θα είναι πολυδάπανη. Αν κάποιος επιθυμεί να μας σύρει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, εμείς δε θα επιστρέψουμε σε κάτι τέτοιο». Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Τσεχία και την Πολωνία θα αποτρέψει πιθανούς πυραύλους που θα προέρχονται από το Ιράν και τη ΛΔ Κορέα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «αρκεί να δει κανείς μια σχολική υδρόγειο σφαίρα για να καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», ενώ υπογράμμισε ότι «στις σημερινές συνθήκες είναι ευκολότερη η ανάπτυξη πυραύλου σε φάση πυροδότησης - οπότε γιατί οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν τέτοια συστήματα σε εδάφη των συμμάχων τους - στην Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ