Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρατική η εταιρία Ηλεκτρισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Δημόσιο αγαθό» πλέον είναι και επισήμως η εταιρία ηλεκτρισμού Electricidad de Caracas ιδιοκτησίας μέχρι χτες της πολυεθνικής με έδρα τις ΗΠΑ, «AES Corp.» μετά την επίσημη υπογραφή της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο των εθνικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τσάβες, με προτεραιότητες τον ενεργειακό τομέα - ήδη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εθνικοποίησης του ζώνης του Ορινόκο - της ηλεκτρικής εταιρίας τροφοδότησης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας που ήταν σε χέρια ιδιωτών από το 1885 και της εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση Τσάβες, στόχος όλων των εθνικοποιήσεων είναι νευραλγικές για την οικονομία εταιρείες να περάσουν στο δημόσιο τομέα ώστε να τεθούν τα θεμέλια της αλλαγής των οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων παραγωγής στην πορεία προς το «σοσιαλισμό».

Σύμφωνα με το ΑΒΝ, η συμφωνία υπογράφτηκε χθες στο Καράκας και ο πρόεδρος της «AES Corp.» Πολ Χανράχαμ, υπέγραψε τη μεταβίβαση του 82,14% των μετοχών έναντι 739.260.000 δολαρίων. Εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας τη συμφωνίας υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος Χόρχε Ροντρίγκες και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες. Πάντως, οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να κατέχουν τις μετοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ