Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τα σχέδια κυβέρνησης - ολιγαρχίας

Σημαντική συνάντηση του Πούτιν με είκοσι εκπροσώπους της ρωσικής ολιγαρχίας στο Κρεμλίνο

Στις 6 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο σημαντική συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τους 20 μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, παρουσία των 4 υπουργών, Β. Χριστένκο (Βιομηχανίας και Ενέργειας), Γ. Τρούτνιεφ (Φυσικών Πόρων), Α. Κουντρίν (Οικονομικών) και Γ. Γκρεφ (Οικονομικής Ανάπτυξης κι Εμπορίου).

Στόχος της σύσκεψης ήταν η κατάσταση και οι προοπτικές του ρωσικού κεφαλαίου στη χώρα και το εξωτερικό. «Ο επιχειρηματικός κόσμος ισχυροποιήθηκε και εμφανίστηκαν υγιείς φιλοδοξίες κι απόθεμα για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια».

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο της ετήσιας «μαραθώνιας» συνέντευξης Τύπου, ο Βλ. Πούτιν είχε αναφέρει ότι μόνο μέσα σε ένα χρόνο (στο 2006) η αξία των ρωσικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στην παγκόσμια αγορά κατά 90%. Οι ρωσικές επιχειρήσεις επένδυσαν δεκάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στη Ρωσία μεγάλη αύξηση των ξένων επενδύσεων, που έφτασαν το 2006 τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 31 είναι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σ' αυτές τις συνθήκες αύξησης του ρόλου του ρωσικού κεφαλαίου στις ξένες αγορές, αλλά και του ρωσικού κράτους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «πυραμίδα», πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη σύσκεψη στο Κρεμλίνο.

Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Βλ. Πούτιν κάλεσε τους εκπροσώπους της ρωσικής ολιγαρχίας να περιορίσουν τις εξαγωγές πρώτων υλών στο εξωτερικό και να φροντίσουν να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις στο μεταποιητικό τομέα στην ίδια τη Ρωσία. Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η Ρωσία έχει αρκετές φορές πειστεί για «το πόσο μη εποικοδομητική και συχνά καταστροφική» μπορεί να είναι η εξάρτηση από τις ξένες αγορές και τη διακύμανση των παγκόσμιων τιμών στις πρώτες ύλες και κάλεσε σε αναπροσαρμογές στο εξωτερικό εμπόριο, που για να γίνουν απαιτούν επενδύσεις στο μεταποιητικό τομέα της χώρας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο Βλ. Πούτιν υποσχέθηκε πως οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας, που θα κάνουν τέτοιες επενδύσεις, θα έχουν την αμέριστη βοήθεια του κράτους, το οποίο, ταυτόχρονα, προτίθεται να αυξήσει τους φόρους για τις πρώτες ύλες που εξάγονται χωρίς επεξεργασία από τη χώρα. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα καλυτερέψει η άποψη των Ρώσων πολιτών για το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, εάν αυτό περιορίσει τις εξαγωγές πρώτων υλών στο εξωτερικό και φροντίσει να οργανώσει την επεξεργασία τους στη χώρα, για να εξάγει στη συνέχεια μεταποιημένα προϊόντα.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ζήτησαν συγκεκριμένες «αποδείξεις» αυτής της κρατικής βοήθειας για να επενδύσουν στο εσωτερικό και, συγκεκριμένα, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% τουλάχιστον στο 10%, όπως και τη μεγάλη φοροαπαλλαγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκείνων των επιχειρήσεων που θα προβούν σε επενδύσεις στο μεταποιητικό τομέα της χώρας.

Ο Βλ. Πούτιν ζήτησε, επίσης, να σταματήσει η χρησιμοποίηση των όρων «κατάκτηση αγορών» ή «επέκταση αγορών», από τους επιχειρηματίες, γιατί κάτι τέτοιο εμποδίζει το ρωσικό κράτος να παρέχει «διπλωματική υποστήριξη» στις κινήσεις του ρωσικού κεφαλαίου στο εξωτερικό και «τρομάζει τους εταίρους μας». Αντί αυτών των όρων, πρότεινε τον όρο της «αφομοίωσης των ξένων αγορών».

Εκανε, επίσης, σαφές ότι στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι να μειωθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην ενεργειακή κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας και να αυξηθεί, αντίστοιχα, η κατανάλωση κάρβουνου, που θα πρέπει να αυξηθεί από το 16% που είναι σήμερα στο 30-35% στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η παραπέρα ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας (2021-11-26 00:00:00.0)
«Στρατηγικό συμφέρον» οι καλές σχέσεις και ο διάλογος (2018-05-25 00:00:00.0)
Επικερδείς συμφωνίες για λογαριασμό των μονοπωλίων Ελλάδας - Ρωσίας (2016-05-31 00:00:00.0)
Υπογραφή σειράς συμφωνιών σε ενέργεια και εμπόριο (2013-07-03 00:00:00.0)
Διεκδικώντας ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα (2007-06-12 00:00:00.0)
Βλαντιμίρ Πούτιν (2007-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ