Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεκδικώντας ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα

Ως «διαφημιστής» των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο εμφανίστηκε ο Β. Πούτιν σε Οικονομικό Φόρουμ

Προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων με ταυτόχρονες «επιθέσεις» κατά του ΠΟΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν το Σάββατο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ), μπροστά στους ηγέτες των χωρών της «Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών» (ΚΑΚ) και επιχειρηματίες από 30 χώρες.

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξη στον ΠΟΕ, αλλά «με όρους ικανοποιητικούς για μας» και ταυτόχρονα τον κατηγόρησε ότι είναι ξεπερασμένος, μη δημοκρατικός και ότι δεν αντανακλά τη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων, δηλαδή τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες στις λεγόμενες «αναδυόμενες οικονομίες». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι οργανισμοί που ιδρύθηκαν χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψη παρά ένα μικρό αριθμό ενεργών χωρών φαντάζουν αρχαϊκοί, μη δημοκρατικοί και άκαμπτοι... Αυτό είναι έκδηλο στο παράδειγμα του ΠΟΕ και στις διαπραγματεύσεις του κύκλου της Ντόχα, που γνωρίζει σοβαρές δυσκολίες».

Σχετικά με τα «παράπονα» των ΗΠΑ και της ΕΕ, ότι η ρωσική οικονομία κι ο ενεργειακός τομέας της «δεν είναι τόσο ανοιχτός», ο Πούτιν, συγκρίνοντάς τον με άλλες καπιταλιστικές χώρες, σημείωσε ότι είναι πιο «ανοιχτή» από αυτές. Επιπλέον, δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο και πρότεινε το ρωσικό ρούβλι ως εναλλακτική λύση.

Κάλεσε έτσι τους ξένους να επενδύσουν στη Ρωσία, διαφημίζοντας τη νέα ρωσική νομοθεσία και τις μεγάλες φοροαπαλλαγές.. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τις άλλες χώρες να μη θέτουν φραγμούς στις ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια του παραπάνω οικονομικού φόρουμ πραγματοποιήθηκε και άτυπη σύνοδος των ηγετών των χωρών της ΚΑΚ, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε βαθύ τέλμα. Οι ηγέτες της ΚΑΚ συμφώνησαν να συζητήσουν τη «μεταρρύθμιση» της ένωσης στην τακτική σύνοδό τους που θα γίνει τον Οκτώβρη στο Τατζικιστάν, με στόχο να την ενισχύσουν. Το πρώτο ζήτημα που αποφάσισαν να τους απασχολήσει θα είναι αυτό της μετανάστευσης, αφού υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου μεταναστευτικού «ρεύματος» αφορά στις χώρες της ΚΑΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών με τον Βλ. Πούτιν ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι, (που στηρίζεται από τις ΗΠΑ), για πρώτη φορά χαιρέτισε τη σταθερότητα της Ρωσίας στο ζήτημα του Κοσσόβου, κατά της διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των G8. Πρόκειται για κίνηση καθόλου τυχαία, αφού η Γεωργία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εδαφικής ακεραιότητας, ιδιαίτερα με τις περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας. Προβλήματα που αναμένεται να επιδεινωθούν, σε περίπτωση που περάσουν τα ευρω-αμερικανικά σχέδια για το Κόσσοβο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ