Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αναμενόμενο προβάδισμα Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με αποχή ρεκόρ και εντυπωσιακό, όπως αναμενόταν, προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος UMP, του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ολοκληρώθηκε ο α΄ γύρος των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στις κάλπες προσήλθε μόνο το 60,5%, το χαμηλότερο ποσοστό της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958, σε εκλογές για την ανάδειξη των 577 μελών της Βουλής. Το UMP συγκέντρωσε 39,5% (που μεταφράζεται, κατ' εκτίμηση, σε 383 - 501 έδρες), το Σοσιαλιστικό Κόμμα 24,73% (60 - 170 έδρες), το Δημοκρατικό Κίνημα του Φρανσουά Μπαϊρού μόλις 7,1% (το πολύ 4 έδρες), σε αντίθεση με την «προεδρική του επίδοση» του 18,5%.

Το Γαλλικό ΚΚ συγκέντρωσε, πιθανώς, το χαμηλότερο ποσοστό του τις τελευταίες δεκαετίες (αγγίζει το 4,3%), συνεχίζοντας την πτωτική τάση των τελευταίων χρόνων. Το ίδιο ποσοστό συγκέντρωσε και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι η κατανομή των εδρών είναι αρκετά ιδιόμορφη, καθώς το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό και ιδιαίτερα πολύπλοκο: Ο κάθε υποψήφιος για να εκλεγεί, στον α΄ γύρο, πρέπει να συγκεντρώσει το 50+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων της περιφέρειάς του και το 1/3 του συνόλου των εγγεγραμμένων. Για να περάσει στο β΄ γύρο, χρειάζεται να εξασφαλίσει το 12,5% των εγγεγραμμένων της περιφέρειάς του.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι «συμμαχίες» και η απόσυρση των πιο «αδύναμων» υποψηφίων είναι το χαρακτηριστικό του β΄ γύρου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διά της Ρουαγιάλ, απηύθυνε, ήδη, ανοιχτή έκκληση προς τους ψηφοφόρους του Μπαϊρού και της ευρύτερης Αριστεράς «για να ανακοπεί η απόλυτη κυριαρχία του Σαρκοζί και στη Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ