Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέα εμπλοκή με ακυρώσεις και αναστολές συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Ακυρώθηκε αιφνιδίως, χτες, το προγραμματισμένο, για τις αρχές της εβδομάδας, ταξίδι του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι, στο Μόναχο, όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα έχει συναντήσεις με Δυτικούς διπλωμάτες, στο περιθώριο συνόδου για την ασφάλεια. Διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ο Λαριτζάνι επικαλέστηκε «ασθένεια», ενώ πηγές προσκείμενες στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διέρρεαν ότι ενημερώθηκαν για «τεχνικές δυσκολίες».

Εντούτοις, πολλοί εκτιμούν ότι η ακύρωση του πολυαναμενόμενου ταξιδιού του Λαριτζάνι στο Μόναχο, καθώς επρόκειτο να συναντηθεί, εκτός των άλλων, και με τον Χαβιέ Σολάνα για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, σχετίζεται με τη χτεσινή νέα έκθεση του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Η ΔΕΑΕ, μετά την παρατεταμένη σιωπή τόσο της Τεχεράνης όσο και της Δύσης, στην πρόταση για «πάγωμα» της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα το «πάγωμα» της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προχώρησε, χτες, σε αναστολή μέρους της παρεχόμενης προς το Ιράν συνεργασίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ανεστάλη η συνεργασία σε 22 από τα 55 προγραμματισμένα σημεία, στο πλαίσιο της απόφασης για τις κυρώσεις. Η αναστολή θα επισημοποιηθεί σε συνεδρίαση της 5ης Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ