ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δηλώνει οριστική αποχώρηση από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Νέα όξυνση του δικομματικού καυγά

Χωρίς να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τις αντιδραστικές προτάσεις που κατέθεσε στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία και ζήτησε συζήτηση από μηδενική βάση για την αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

Το θέμα ξεκίνησε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της προέδρου της Βουλής Αν. Ψαρούδα-Μπενάκη και του Δ. Ρέππα. Η πρόεδρος της Βουλής ζήτησε, προκειμένου να θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ δε μετέχει στη συνέχεια της αναθεωρητικής διαδικασίας, δήλωση η οποία θα υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να ακολουθήσει απαντητική επιστολή του ΠΑΣΟΚ που διευκρίνιζε τη στάση που θα ακολουθήσει.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε μια αποπροσανατολιστική κίνηση, επιχειρώντας να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να κρύψει πίσω απ' αυτή, την πολιτική ταύτιση σε όλα τα στρατηγικά μέτωπα και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την «αποχώρηση» και άνοιξε θέμα για «ανάληψη εξαρχής πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», προκειμένου να απενοχοποιήσει τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, ειδικά στο θέμα της αναθεώρησης του «άρθρου 16» που χέρι χέρι με την κυβέρνηση προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο άρθρο 16, το ΠΑΣΟΚ έσπασε τα μούτρα του, αφού δέχτηκε τεράστιες πιέσεις από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα που εδώ και μήνες βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα και παρά τις προσπάθειές του να πείσει, όπως και η κυβέρνηση, ότι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι...«κοινωνική απαίτηση», δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση».

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επέλεξε να «δραπετεύσει» - όπως ισχυρίζεται η ΝΔ - από τη διαδικασία της αναθεώρησης και να οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση, προκειμένου να συγκαλύψει την πλήρη ταύτισή του με την κυβέρνηση, φροντίζοντας όμως, πριν από αυτό, ο Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του «διατηρεί στο ακέραιο όλες τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος»! Είναι φανερό ότι αυτή την κίνηση το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να τη χρησιμοποιήσει και να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Δεν είναι τυχαίο ότι αύριο που συνέρχεται η πρώτη Σύνοδος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κεντρικός εισηγητής είναι ο γραμματέας Ν. Αθανασάκης, ο οποίος θα έχει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση, πρώτο θέμα στην ατζέντα του, προκειμένου να καθησυχάσει τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, τμήμα της οποίας είχε αντιδράσει έντονα με τη στάση του κόμματός της στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αφορμή για όξυνση του δικομματικού καυγά

Συγχρόνως, πολώνοντας το δικομματικό κλίμα, το ΠΑΣΟΚ σπεύδει, μέσα από δηλώσεις στελεχών του, να σημειώσει ότι οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης, δε «σημαίνουν τίποτα απολύτως», αφού όποια κυβέρνηση βρεθεί στην επόμενη Βουλή δε θα μπορέσει να συγκεντρώσει 180 ψήφους που απαιτούνται για την αναθεώρηση των άρθρων. Μάλιστα με χτεσινές της δηλώσεις η υπεύθυνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, στηρίζοντας την πρόταση του κόμματός της, ότι θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία αν γίνει κυβέρνηση για αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε ότι η «επόμενη Βουλή δε θα είναι αναθεωρητική, αλλά προαναθεωρητική»...

Πυροδοτώντας νέο γύρο δικομματικού καυγά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, έκανε λόγο για «ανεύθυνη στάση», μια δήλωση που έσπευσε να αξιοποιήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου αναφέροντας ότι «με τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση κοιτά τον εαυτό της στον καθρέφτη». Ο Π. Ευθυμίου επανέφερε και το εκβιαστικό δίλημμα που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ από την πρόταση μομφής και μετά, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση επέλεγε την προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να «αναστέλλει ταυτόχρονα αυτήν τη διαδικασία αναθεώρησης» και θα «προσέρχονταν τα κόμματα ενώπιον του ελληνικού λαού, με ένα κρίσιμο δίλημμα, μαζί με όλα τα άλλα διλήμματα για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα, την ακρίβεια, τη διεθνή θέση της χώρας»....

Απαντώντας στον Π. Ευθυμίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «αυτό που περίτρανα αποδεικνύεται σήμερα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ είναι η παραδοχή της ήττας τους στις προσεχείς εκλογές. Γιατί, αν πίστευαν ότι θα νικήσουν, τότε θα μπορούσαν στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσουν το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος ως πλειοψηφία. Η παραδοχή της ήττας αφορά τους ίδιους. Η αλλαγή της θέσης τους, μέσα σε μόλις δύο μήνες, σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, πάλι αφορά τους ίδιους».

Η δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, οδήγησε τον Π. Ευθυμίου πρώτον να ξεκαθαρίσει ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξαν και δεύτερον να προβλέψει πρόωρες εκλογές, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση, και επομένως για το άρθρο 16, κατατίθενται στο ακέραιο ενώπιον της κρίσης του ελληνικού λαού στις εκλογές, στις οποίες θα αναγκαστεί να προσφύγει ο έμφοβος και απών πρωθυπουργός».

Καταδικαστέα κι απαράδεκτη η επίθεση των ΜΑΤ

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για την επίθεση σε όσους διαδήλωναν ενάντια στον Αμερικανό πρέσβη και την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ

Την καταδίκη της με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» για την επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών, την Τρίτη έξω από το δημαρχείο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές διερμηνεύοντας τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού - απέναντι στην εγκληματική, τρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ - διαδήλωναν την αντίθεσή τους, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις στο δημαρχείο. Ωστόσο, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση», «με πρόσχημα μια συμβολική πράξη, συνήθη σε αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, δηλαδή το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας που προκλητικά αναρτήθηκε μπροστά στο δημαρχείο, στη θέση της σημαίας του Δήμου (!), με εντολή προφανώς του δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη, οι διαδηλωτές δέχτηκαν την άγρια επίθεση των ΜΑΤ με ρόπαλα και ασφυξιογόνα. Αποδείχτηκε έτσι ότι η κυβέρνηση και ο δήμαρχος πειθαρχούν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για χτύπημα του "αντιαμερικανισμού", όπως θέλουν να παρερμηνεύουν την αντίθεση του λαού μας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Παρακάτω η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ότι η απαράδεκτη αυτή αντίδραση της κυβέρνησης και του δημάρχου είναι ακόμα πιο καταδικαστέα αφού, όπως αποδείχτηκε, ο πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη όπως και προηγούμενα με τον δήμαρχο Πειραιά Π. Φασούλα, για να «πλασάρει» τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που ασύστολα καταστρατηγούνται, στο όνομα της εξυπηρέτησης των στόχων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους.

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στην Αθήνα στις 21 - 22 Φλεβάρη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 21 και 22 Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στις οποίες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη να μπει σε διάλογο, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις 8 Ιούλη 2006.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι επαφίεται στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Μάικλ Μόλερ να καλέσει τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, κυρίους Τάσο Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ, να επιταχύνουν τη διαδικασία σύστασης τεχνικών επιτροπών, ώστε να παραχθεί τέτοιο έργο που να δικαιολογείται η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε ερώτηση γιατί δε δίδεται στη δημοσιότητα η επιστολή του βοηθού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο μόνος που έχει δικαίωμα να τη δώσει στη δημοσιότητα είναι ο αποστολέας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ