Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δηλώνει οριστική αποχώρηση από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Νέα όξυνση του δικομματικού καυγά

Χωρίς να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τις αντιδραστικές προτάσεις που κατέθεσε στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία και ζήτησε συζήτηση από μηδενική βάση για την αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

Το θέμα ξεκίνησε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της προέδρου της Βουλής Αν. Ψαρούδα-Μπενάκη και του Δ. Ρέππα. Η πρόεδρος της Βουλής ζήτησε, προκειμένου να θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ δε μετέχει στη συνέχεια της αναθεωρητικής διαδικασίας, δήλωση η οποία θα υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να ακολουθήσει απαντητική επιστολή του ΠΑΣΟΚ που διευκρίνιζε τη στάση που θα ακολουθήσει.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε μια αποπροσανατολιστική κίνηση, επιχειρώντας να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να κρύψει πίσω απ' αυτή, την πολιτική ταύτιση σε όλα τα στρατηγικά μέτωπα και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την «αποχώρηση» και άνοιξε θέμα για «ανάληψη εξαρχής πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», προκειμένου να απενοχοποιήσει τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, ειδικά στο θέμα της αναθεώρησης του «άρθρου 16» που χέρι χέρι με την κυβέρνηση προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο άρθρο 16, το ΠΑΣΟΚ έσπασε τα μούτρα του, αφού δέχτηκε τεράστιες πιέσεις από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα που εδώ και μήνες βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα και παρά τις προσπάθειές του να πείσει, όπως και η κυβέρνηση, ότι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι...«κοινωνική απαίτηση», δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση».

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επέλεξε να «δραπετεύσει» - όπως ισχυρίζεται η ΝΔ - από τη διαδικασία της αναθεώρησης και να οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση, προκειμένου να συγκαλύψει την πλήρη ταύτισή του με την κυβέρνηση, φροντίζοντας όμως, πριν από αυτό, ο Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του «διατηρεί στο ακέραιο όλες τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος»! Είναι φανερό ότι αυτή την κίνηση το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να τη χρησιμοποιήσει και να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Δεν είναι τυχαίο ότι αύριο που συνέρχεται η πρώτη Σύνοδος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κεντρικός εισηγητής είναι ο γραμματέας Ν. Αθανασάκης, ο οποίος θα έχει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση, πρώτο θέμα στην ατζέντα του, προκειμένου να καθησυχάσει τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, τμήμα της οποίας είχε αντιδράσει έντονα με τη στάση του κόμματός της στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αφορμή για όξυνση του δικομματικού καυγά

Συγχρόνως, πολώνοντας το δικομματικό κλίμα, το ΠΑΣΟΚ σπεύδει, μέσα από δηλώσεις στελεχών του, να σημειώσει ότι οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης, δε «σημαίνουν τίποτα απολύτως», αφού όποια κυβέρνηση βρεθεί στην επόμενη Βουλή δε θα μπορέσει να συγκεντρώσει 180 ψήφους που απαιτούνται για την αναθεώρηση των άρθρων. Μάλιστα με χτεσινές της δηλώσεις η υπεύθυνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, στηρίζοντας την πρόταση του κόμματός της, ότι θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία αν γίνει κυβέρνηση για αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε ότι η «επόμενη Βουλή δε θα είναι αναθεωρητική, αλλά προαναθεωρητική»...

Πυροδοτώντας νέο γύρο δικομματικού καυγά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, έκανε λόγο για «ανεύθυνη στάση», μια δήλωση που έσπευσε να αξιοποιήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου αναφέροντας ότι «με τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση κοιτά τον εαυτό της στον καθρέφτη». Ο Π. Ευθυμίου επανέφερε και το εκβιαστικό δίλημμα που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ από την πρόταση μομφής και μετά, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση επέλεγε την προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να «αναστέλλει ταυτόχρονα αυτήν τη διαδικασία αναθεώρησης» και θα «προσέρχονταν τα κόμματα ενώπιον του ελληνικού λαού, με ένα κρίσιμο δίλημμα, μαζί με όλα τα άλλα διλήμματα για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα, την ακρίβεια, τη διεθνή θέση της χώρας»....

Απαντώντας στον Π. Ευθυμίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «αυτό που περίτρανα αποδεικνύεται σήμερα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ είναι η παραδοχή της ήττας τους στις προσεχείς εκλογές. Γιατί, αν πίστευαν ότι θα νικήσουν, τότε θα μπορούσαν στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσουν το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος ως πλειοψηφία. Η παραδοχή της ήττας αφορά τους ίδιους. Η αλλαγή της θέσης τους, μέσα σε μόλις δύο μήνες, σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, πάλι αφορά τους ίδιους».

Η δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, οδήγησε τον Π. Ευθυμίου πρώτον να ξεκαθαρίσει ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξαν και δεύτερον να προβλέψει πρόωρες εκλογές, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση, και επομένως για το άρθρο 16, κατατίθενται στο ακέραιο ενώπιον της κρίσης του ελληνικού λαού στις εκλογές, στις οποίες θα αναγκαστεί να προσφύγει ο έμφοβος και απών πρωθυπουργός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ