Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Με τους Γερμανούς ξανάρχεται το «ευρωσύνταγμα»

Αμέριστη η στήριξη των «τόσο διαφορετικών» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι Βαυαροί βασιλείς πάλεψαν για την ελευθερία των Ελλήνων. Το απαράδεκτο κι απορριπτέο από τους λαούς της ΕΕ «ευρωσύνταγμα» πρέπει οπωσδήποτε, για την άρχουσα τάξη, να προχωρήσει. Προς τούτο κινείται η γερμανική προεδρία της ΕΕ, έχοντας την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως γοργά κινείται και για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, έχοντας ως πρότυπο τη δράση των ευρωενωσιακών στρατιωτικών δυνάμεων στη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Οι παραπάνω απίθανες απόψεις ακούστηκαν στο «ελληνογερμανικό συμπόσιο» με τίτλο «Προοπτικές της Ευρώπης», το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των προέδρων της ελληνικής και της γερμανικής Βουλής. Εκεί ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Gunter Gloser, βρήκε ευκαιρία να πει ότι ο συμπατριώτης του Οθων θαύμαζε τους Ελληνες (τρομάρα του!) και ότι η βαυαρική βασιλική οικογένεια αγωνίστηκε για την ελευθερία των Ελλήνων.

Οριοθέτησε ως στόχο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ τη νεκρανάσταση του καταψηφισθέντος σε Γαλλία - Ολλανδία «ευρωσυντάγματος» και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δηλαδή, που το έχουν υπερψηφίσει) στηρίζει τη Γερμανία στην προσπάθειά της. Υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται «επειγόντως» να συστήσει «ειρηνευτική δύναμη» και διευκρίνισε πώς την εννοεί λέγοντας ότι «στο Κόσσοβο δε στείλαμε μόνο αστυνομικούς»...

Εχυσε τη συνήθη ευρωενωσιακή χολή λέγοντας ότι «η Ρωσία δεν έχει να επιδείξει μακρά δημοκρατική παράδοση, αλλά θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να παγιωθούν εκεί οι ευρωπαϊκές αξίες» και ότι «μέχρι πρόσφατα τα μισά κράτη της ΕΕ ήταν υπό δικτατορικά καθεστώτα».

Από τους «συνδαιτυμόνες» του, η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό της γερμανικής προεδρίας. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο το «συνταγματικό πλαίσιο» κι ότι «πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές στρατηγικές αν καμφθεί η προσπάθεια επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης - πράγμα που απευχόμαστε». Φοβούνται μην ξανάρθουν «όχι», γι' αυτό και «ξαναμαγειρεύουν».

Και η πρόεδρος της Βουλής, Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, υπεραμύνθηκε με τη σειρά της του «ευρωσυντάγματος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται κανόνες δικαίου εξοπλισμένοι και με κυρώσεις», ενώ παρέκαμψε τους αντιμονοπωλιακούς, αντιευρωενωσιακούς αγώνες του λαού υποβιβάζοντάς τους σε «σποραδικές νότες ευρωσκεπτικισμού».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος βρήκε ευκαιρία να περιγράψει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση: Προσαρμογή της στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και του ανθρώπου του 21ου αιώνα (σ.σ.: πινελιά... σοσιαλιστική), όπως και διά βίου μάθηση για λόγους ανταγωνιστικότητας.

Οι χτεσινές ομιλίες

Χτες το απόγευμα, στη συζήτηση με θέμα την Ευρώπη της Επιστήμης, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως έχουν πετύχει η δημοκρατία και η ειρήνη στην Ευρώπη αλλά ακόμα και η οικονομική ευημερία! Τα παραπάνω, είπε, θεωρούνται δεδομένα για τη νέα γενιά, ανεξάρτητα απ' αυτά που συνέβησαν στα Βαλκάνια. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή, ήταν μία ...απλή εξαίρεση! Από τη μεριά του ο Γερμανός καθηγητής Κλάους Φον Μπέμε ήταν «αποκαλυπτικός», λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν ήταν τόσο συνθήκη αλλά έμοιαζε πιο πολύ με Σύνταγμα. Μ' αυτό τον τρόπο έδειξε τη σημασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την καπιταλιστική ΕΕ. Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του μάλιστα είπε πως η δημοκρατία για την ΕΕ πηγαίνει μαζί με την «ελεύθερη» αγορά. Κατά τ' άλλα οι δυο καθηγητές μίλησαν για το ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΕ στον κόσμο, για τη διαδικασία της διεύρυνσης και τα προβλήματα που προκύπτουν απ' αυτή.

Στο τέταρτο μέρος ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτ. Χατζηγάκης, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι μια σύνθεση του ελληνισμού, του χριστιανισμού (το πώς συνδέονται τα δύο παραπάνω αδυνατούμε να το καταλάβουμε) και γενικότερα των ιδεολογιών και των αρχών που τη διαποτίζουν όλους τους προηγούμενους αιώνες. Προφανώς - αν και δεν το είπε - στη διαπίστωση του Σωτ. Χατζηγάκη δε συμπεριλαμβάνεται ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε. Στη συνέχεια η Ρόδη Κράτσα, α΄ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε γενικόλογα για τους τρόπους που πρέπει να βρεθούν για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτισμού. Τέλος, το συμπόσιο έκλεισε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη, η οποία βάφτισε - όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές - την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ πρόβλημα στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ