Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πώς έστησαν τους καμεροχαφιέδες

Τον καιρό της Ολυμπιακής εμποροπανήγυρης οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τοποθέτησαν πάνω από 1.600 κάμερες τελευταίας τεχνολογίας στο λεκανοπέδιο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα με την επωνυμία «C4I». Το έφερε κοινοπραξία εταιρειών, όπου ηγούνταν η αμερικανική SAIC, στενός συνεργάτης των CIA, FBI, ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με εισήγηση που παρέδωσε στις 26/7/2002, έθεσε τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων επρόκειτο να στηθεί το «Κλειστό Κύκλωμα Ασφάλειας και Επιτήρησης δρόμων και περιοχών αστυνομικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Ως μία από τις λειτουργίες που ζητήθηκε να επιτελεί το σύστημα ήταν και η «συνεχής ηχογράφηση οπτικοακουστικού σήματος από όλες τις κάμερες του συστήματος, ψηφιακά επεξεργασμένο σε 24ωρη βάση και για 365 μέρες το χρόνο». Με βάση την εισήγηση τα αποθηκευμένα αυτά οπτικά και ηχητικά σήματα μπορούν να γίνουν αντικείμενο παραπέρα «επεξεργασίας» και «ανάλυσης» για να «εξαχθούν πληροφορίες».

«Η κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος είναι η προηγμένη επεξεργασία οπτικών και ακουστικών σημάτων, με στόχο τον αυτόματο, μέσω υπολογιστή, εντοπισμό συμβάντων αστυνομικού ενδιαφέροντος», έγραφε η επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πάντα).

Υπήρχε και ειδική ενότητα σχετικά με το τι πρέπει ακριβώς να καταγράφουν οι κάμερες. Ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε: «Ανίχνευση ιδιαίτερων ήχων - πυροβολισμών - εκρήξεων» και «Ανίχνευση φωνητικών κλήσεων - κραυγών». Δηλαδή, οι κάμερες - ή, καλύτερα, τα προσαρτημένα σ' αυτές μικρόφωνα - μπορούν να καταγράφουν ευρείας γκάμας ηχητικά σήματα, π.χ., ακόμα και συνθήματα. Κι εφόσον έχουμε μπει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι, ποιος εγγυάται ότι μεθαύριο δε θα καταγράφονται ακόμα πιο «χαμηλές συχνότητες» (όπως προσωπικές συνομιλίες, απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις, κλπ.), πάντα με γνώμονα κάποιου είδους «ασφάλεια»;

Αξιοποιώντας, λοιπόν, τα μηχανήματα που παρήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι υπηρεσίες καταστολής επί διακυβέρνησης ΝΔ επανειλημμένα - όπως με στοιχεία έχουν καταγγείλει συνδικαλιστικοί φορείς - τα έχουν χρησιμοποιήσει για να παρακολουθήσουν πορείες, αγωνιστές κι απεργούς. Και μάλιστα σήμερα ο γαλάζιος εταίρος του δικομματισμού ζητά επισήμως - από τις αρμόδιες, τάχα ανεξάρτητες αρχές, δήθεν ελέγχου - το ελεύθερο, νομότυπα κι ανεμπόδιστα να χρησιμοποιεί τους καμεροχαφιέδες προκειμένου να παρακολουθεί όποιον διαμαρτύρεται ενάντια στα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά κι αντεργατικά μέτρα. Η λαϊκή ψήφος πρέπει να κόψει το «βήχα» και στους δύο.


Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ