Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταφεύγει στην προληπτική βία και καταστολή
  • Στην Αστυνομία έχει εκχωρηθεί η ευθύνη για τις διαδηλώσεις, παραδέχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!
  • Πλήρης κάλυψη στην προκλητική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, που δικαιολογεί την προληπτική παρακολούθηση και συλλήψεις διαδηλωτών

Στην προληπτική αστυνομική βία και καταστολή καταφεύγει ολοένα και συχνότερα η κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η επιστράτευση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής αποτελεί βασικό στοιχείο της εκστρατείας τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων και χτυπήματος των κινητοποιήσεων. Ακριβώς γι' αυτό η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως τις «σκοτεινές» και αντιδημοκρατικές μεθόδους της Αστυνομίας κατά των λαϊκών αγώνων, έχοντας αναγορεύσει σε πρώτο στόχο της ΕΛ.ΑΣ. την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, όπως παραδέχτηκε στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο Β. Πολύδωρας. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η Αστυνομία έχει αναλάβει την ευθύνη για τις διαδηλώσεις, δικαιολογώντας όλες τις μεθόδους δράσης στο όνομα της «αποφυγής επεισοδίων».

Η στάση αυτή της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι δε διστάζουν να ομολογούν δημόσια ότι παρακολουθούν διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα και τους «φακελώνουν» ανάλογα με τα πολιτικά και ιδεολογικά φρονήματά τους! Ακριβώς αυτό έγινε με την προχτεσινή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), με την οποία δικαιολογούνταν η παρακολούθηση διαδηλωτών και οι προληπτικές προσαγωγές στο όνομα του «να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές διαδηλωτών»! Στην ανακοίνωση αναφερόταν προκλητικά ότι ενόψει του προχτεσινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα «είχαν εντοπιστεί 13 λεωφορεία σε διάφορα εθνικά οδικά δίκτυα», στα οποία επέβαιναν μεταξύ άλλων «και άτομα των ΕΑΑΚ και του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου», ενώ χρεωνόταν στον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ «η μεταφορά των διαδηλωτών».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας», επικαλούμενος ότι ενημέρωσαν προφορικά και εγγράφως τις εισαγγελικές αρχές. Στη συνέχεια όμως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων τον πρώτο λόγο τον έχει η Αστυνομία: «Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η Αστυνομία έχει, σε τελική ανάλυση, την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή, την εξέλιξη και την ολοκλήρωση κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, έτσι ώστε να μη φτάνουμε σε επεισόδια», είπε χαρακτηριστικά. Γενικότερα δε βρήκε κανένα πρόβλημα με τα δημοκρατικά δικαιώματα ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη Δημοκρατία, όπου οι θεσμοί, οι αρχές, ό,τι αρμόζει σε μια Δημοκρατία, λειτουργούν σχεδόν άριστα». Αυτό σε απάντηση της ερώτησης για το «είδος» της δημοκρατίας που «στοχοποιεί» κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλαμβάνει προληπτικά διαδηλωτές και επιχειρεί να βάλει στο γύψο και εφ' ενός ζυγού τις διαδηλώσεις, αναγορεύει τους αναρχικούς σε ημιτρομοκράτες, κ.ο.κ.

Παράλληλα, κάλυψε και τον Β. Πολύδωρα, ο οποίος σε χτεσινή του δήλωση κατηγόρησε ως «συκοφάντες» και «διαστρεβλωτές» τον πρόεδρο του ΣΥΝ, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ, επειδή στις δηλώσεις τους για την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ είχαν κάνει λόγο για «εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους» και «αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας».

«Μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους και τις δυνατότητές τους», γιατί «ο λαός βλέπει και γνωρίζει την αλήθεια», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

  • Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ισχυρίζεται ότι οι κουκουλοφόροι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι οποίοι εμφανίζονται στη φωτογραφία που διένειμε το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων του ΑΠΘ και δημοσίευσε ο «Ρ», δεν είναι αστυνομικοί, αλλά τεχνικοί τηλεοπτικών σταθμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ